Pelastustyöntekijät yrittivät maanantaina illan tullessa epätoivoisesti jopa paljain käsin kaivaa apua pyytäviä henkiin jääneitä raunioista sen jälkeen kun Turkkiin ja Syyriaan oli iskenyt voimakkain maanjäristys liki vuosisataan.
Järistys, jonka voimakkuudeksi mitattiin 7,8, oli niin kova, että se mitattiin aina Grönlannin mittausasemilla saakka. Järistystä seurasi kymmenittäin jälkijäristyksiä. Maanjäristyksen ja sen suurimman jälkijäristyksen signaalit näkyivät selvästi myös suomalaisilla seismografiasemilla, kertoi Helsingin yliopiston Seismologian instituutti nettisivullaan.
Pimeyden laskeutuessa tiedettiin varhain aamulla tapahtuneen järistyksen tappaneen yhteensä yli 2 600 ihmistä: Turkissa noin 1 600 ja naapurimaa Syyriassa yli 1 000. Raivaus- ja pelastustyöt olivat kuitenkin vasta alussa, joten uhriluvun odotettiin edelleen kasvavan.
Loukkaantuneita oli yli 7 600.
– Koska asun maanjäristyksille alttiilla alueella, olen tottunut vavahteluun. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun olemme kokeneet mitään tällaista. Luulimme, että maailmanloppu on tullut, kuvaili Kahramanmarasin kaupungissa asuva toimittaja Melisa Salman, 23.
"Seinät kaatuivat päällemme"
Järistyksen keskus sijaitsi Turkissa Gaziantepin kaupungin tuntumassa lähellä Syyrian rajaa. Tuhot kaupungissa ja sen lähiympäristössä olivat valtavia. Gaziantepissa kaupunginosia on täysin raunioina, ja Diyarbakirissa sortui kokonainen ostoskeskus.
Pelastustöitä maanjäristyksen jälkimainingeissa vaikeutti lumimyrsky, jonka jäljiltä tiet olivat jään ja lumen peitossa. Sähköt olivat monin paikoin poikki.
Myös sodan runtelemassa Syyriassa tuhot olivat pahoja. Azmarin kylässä lähellä Turkin rajaa asuva Abdel Hamid onnistui pelastautumaan tuhon keskeltä.
– Heräsin vaimoni ja lapsieni kanssa ja juoksimme kohti uloskäyntiä. Avasimme oven, ja äkkiä koko rakennus romahti, hän kertasi.
Hamidin perhe hautautui raunioihin.
Lue myös: Dramaattinen hetki suorassa lähetyksessä: Toimittaja auttoi nuorta tyttöä Turkin järistysten keskellä
– Seinät kaatuivat päällemme, mutta poikani pääsi raunioista ja alkoi huutaa. Siitä ihmiset tiesivät, että raunioissa oli henkiin jääneitä, ja he vetivät meidät esiin, Hamid kertasi.
Hamid perheineen selvisi hengissä, mutta hänen naapurinsa eivät olleet yhtä onnekkaita. He kaikki kuolivat.
Useat maat olivat maanantaina joko lähettäneet tai lähettämässä apua Turkkiin. Ainakin Yhdysvallat, Ranska, Saksa, Britannia ja Israel olivat kertoneet lähettävänsä apua tai henkilöstöä tuhoalueelle.
Ei tietoa suomalaisista järistysalueella Turkissa
Suomalaisia ei tiedetä joutuneen järistyksen uhriksi, kertoi Suomen Ankaran-suurlähetystön konsuli Raimo Pahkasalo STT:lle.
Alueella tiedetään hänen mukaansa olevan vain muutamia Suomen kansalaisia, eikä heihin liittyen suurlähetystölle ollut tullut tietoa tai avunpyyntöjä aamupäivään mennessä.
Lue myös: MTV Uutiset seuraa Turkin maanjäristystä
Turkin eteläosaa ja Pohjois-Syyriaa aamuyöllä ravistellut maanjäristys tuntui myös Turkin pääkaupungissa Ankarassa, Pahkasalo kertoi. Jälkijäristykset jatkuivat Turkissa vielä aamupäivällä.
Maanjäristyksen takia Syyriassa ainakin 1 000 ihmistä on kuollut./All Over Press
Sosiaalisessa mediassa jotkut suomalaiset kertoivat tunteneensa järistyksen etelän lomakaupungissa Alanyassa aamuneljän aikoihin pienenä "keinahteluna", kuten eräs Alanyassa ollut suomalaismies kuvasi Facebookissa.