Marokon maanjäristyksen kuolonuhrien määrä on noussut tänään jo yli 2 100:n. Yhteensä kuolonuhreja on tähän mennessä maan sisäministeriön mukaan 2 122. Lisäksi päälle 2 400 ihmisen kerrotaan loukkaantuneen. Loukkaantuneista useat ovat kriittisessä tilassa.
Myöhään perjantai-iltana paikallista aikaa sattuneen järistyksen keskus sijaitsi runsaat 70 kilometriä lounaaseen turistien suosimasta Marrakechin kaupungista. Lähellä järistyksen keskusta maaseudulla kokonaisia kyliä sortui maan tasalle.
– Olen menettänyt kaiken. En voi sille enää mitään: haluan vain pois tästä maailmasta ja surra, kertoo Moulay Brahimin vuoristokylässä asuva Lahcen, jonka vaimo ja neljä lasta kuolivat järistyksessä.
Pelastustyöntekijät olivat tänään jo löytäneet Lahcenin kahden tyttären ruumiit, mutta vaimon ja pojan ruumiit ovat edelleen kodin raunioiden alla.
Toinen Moulay Brahimin kylän asukas, Bouchra, kuivasi kyyneleitä huiviinsa seuratessaan miten järistysuhreille kaivettiin hautoja.
Lue myös: Marokon maanjäristyksen kokenut suomalainen työporukka paluumatkalla Suomeen
– Näin maanjäristyksen aiheuttaman hävityksen ja tärisen edelleen. Se oli kuin tulipallo, joka nielaisi kaiken tieltään. Kaikki täällä ovat menettäneet perheenjäseniään sekä meidän kylässämme että muualla alueella, Bouchra kertasi itkien.
Järistyksen voimakkuus oli Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen (USGS) mukaan 6,8, mikä oli Marokossa voimakkain yli vuosisataan.
Marokkoon julistettiin eilen kolmen päivän suruaika järistyksen vuoksi.
Ihmiset nukkuvat edelleen kaduilla
Myös Marrakechissa tunnelmat ovat epätoivoiset. Ihmiset eivät ole uskaltaneet palata koteihinsa jälkijäristysten pelossa ja olivat nukkuneet jo toisena yönä kaduilla.
Lue myös: UM: Marokon maanjäristyksessä ei loukkaantunut suomalaisia
Lue myös: Annie Laitila koki maanjäristyksen voiman Marrakechissa: "Päätin, että talosta on päästävä ulos – juoksin kolme kerrosta alas"
– Katsokaa, missä kaikki nämä ihmiset nukkuvat. Ei meitä kukaan auta: taloissamme on halkeamia tai ne ovat tuhoutuneet, kuten tyttäreni talo, joka romahti. Me olemme kaaoksessa, puuskahtaa kaupungissa asuva Fatema Satir.
Marrakechin historiallinen keskusta kuuluu YK:n kulttuurijärjestö Unescon maailmanperintökohteisiin. Alustavien tietojen mukaan keskusta on kärsinyt vahinkoja, mutta tuhojen laajuus ei ole vielä tiedossa. Historiallisen moskeijan kerrotaan vaurioituneen Marrakeshin vanhassa kaupungissa.
Ei tietoa suomalaisuhreista
Yli 90 suomalaista on lauantai-iltaan mennessä tehnyt matkustusilmoituksen Marokkoon, kerrotaan ulkoministeriön viestinnästä.
Ulkoministeriölle ei toistaiseksi ollut tullut tietoon, että suomalaisia olisi loukkaantunut perjantain maanjäristyksessä.
Lue myös: Suomen Punainen Risti valmis lähettämään henkilöstöä ja materiaa Marokkoon, pyyntöä ei ole vielä tullut
Ministeriö kehotti päivitetyssä Marokon matkustustiedotteessaan maassa matkustavia suomalaisia seuraamaan paikallisia tiedotusvälineitä ja noudattamaan Marokon viranomaisten ohjeita.
Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner kertoi eilen X-viestipalvelussa, että Marokossa on arviolta noin 200 suomalaista.
Ranskalainen asiantuntija Philippe Vernant varoittaa, että jälkijäristyksiä voi olla odotettavissa ja ne voivat johtaa aiemman järistyksen jo ennestään heikentämien rakennusten sortumiseen.
Punainen Risti on varoittanut, että vahinkojen korjaaminen voi viedä vuosia.
Perjantainen järistys oli tuhoisin Marokossa sitten vuoden 1960 järistyksen, joka tuhosi Agadirin kaupungin. Järistyksessä kuoli tuolloin yli 12 000 ihmistä eli noin kolmannes kaupungin silloisesta väestöstä.