Uudenvuoden juhliin kuuluvat olennaisesti kuohujuoman lisäksi hyvät tarjoilut. Kuohuviinin kanssa maistuvat parhaiten pienet suolaiset suupalat.
Vuosikymmenen vaihtumista varten on hyvä varata tarpeeksi paljon hyvää syötävää. Hyvästä cocktailpöydästä riittää tarjottavaa isollekin porukalle.
Cocktailpaloja voi tehdä helposti valmiista pakasteista, kuten lehtitaikinasta tai pidemmän kaavan mukaan esimerkiksi itse tehtyjä cocktail-lihapyöryköitä.
Lohta palttoonnapilla
Lohiset palttoonnapit maistuvat kuohuvan kanssa. Kokeile helppoa reseptiä.
200 g lämminsavustettua lohta
1 rkl kapriksia
1 nippu ruohosipulia
1 pieni punasipuli
puolikas sitruuna
2 rkl ranskankermaa
suolaa ja valkopippuria
palttoonnappi näkkileipiä
Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna kaprikset ja ruohosipuli. Yhdistä aineet kulhoon. Hienonna haarukalla lohen liha mukaan kulhoon. Lisää mukaan puolikkaan sitruunan mehu ja ranskankerma. Mausta seos suolalla ja pippurilla.
Sekoita tasaiseksi massaksi ja tarjoa palttoonnapin päältä.
Ruis-valkosipulipatonkipalat
1 pkt (175 g) pakastettuja ruis-valkosipulipatonkeja
100 g savulohta
jättikatkarapuja
tuoretta tilliä tai basilikaa
Viipaloi sulanut rukiinen patonki vinoiksi viipaleiksi. Laita cocktailtikulla rullaksi kiinnitetty savulohi ja jättikatkarapuja patonkiviipaleen päälle. Halutessasi voit käyttää lohen ja katkarapujen yhdistelmän sijaan vain toista täytettä. Koristele tillillä tai basilikalla.
Valkosipulin ystävät voivat lisätä leipien päälle marinoidun valkosipulinkynnen.
Pesto-juustosydämet
noin 20 kpl
0,5 pkt (300 g) l ehtitaikinalevyjä
Päälle:
1 tlk (noin 200 g) punaista pestoa
100 g mustaleima emmental juustoraastetta
1 tlk latva-artisokan sydämiä
Ota sydämen mallisella (halkaisija noin 4 cm) piparimuotilla vähän sulaneista taikinalevyistä pieniä sydämiä. Levitä sydänten päälle pestoa ja vahvaa juustoraastetta.
Paista 225-asteisen uunin keskiosassa noin 10 minuuttia
Parmesaanijuustotikut
noin 20-40 kpl
1 pkt (500 g) voi-, torttu-, lehti- tai ruistaikinaa
2 kananmunaa
3-4 dl parmesaanijuustoraastetta
Leikkaa levyistä noin sentin levyisiä suikaleita. Kierrä suikaleet halutessasi itsensä ympäri kierteelle. Pyörittele tankoja lautasella, jossa on kananmunaa ja sen jälkeen lautasella, jossa on juustoraastetta.
Laita juustotangot leivinpaperille uunipelille ja paista 225- asteisen uunin keskitasolla kauniin ruskeiksi, 6-10 minuuttia kierteen paksuudesta riippuen.
Feta-tomaattipalat
30-40 kpl
1 pkt lehti- tai voitaikinalevyjä (500 g)
kananmunaa
unikonsiemeniä
Täyte:
1 tlk fetajuustoa
1 dl kermaa
1 tlk aurinkokuivattuja tomaatteja (n. 200/350 g)
oliiveja
punapippuria
Ota pienellä pyöreällä (halkaisija 4 cm) muotilla vähän sulaneista taikinalevyistä pyörylöitä. Voitele ja ripottele pinnalle unikonsiemeniä. Paista 225 asteisen uunin keskiosassa noin 10 min.
Murusta fetajuusto ja hienonna valutetut aurinkokuivatut tomaatit. Sekoita kaikki täytteen ainekset. Täytä taikinapyörylät halkaisemalla ne keskeltä ja laittamalla noin 1 tl täytettä väliin.
Poro-rieskarullat
Makuja-kokki Henri Alén valmistaa ihania rieskarullia. Maistuvat rieskarullat sopivat hyvin illanistujaisiin tai vaikka alkupaloiksi juhlavalle päivälliselle.
80 g kylmäsavuporon paistia
1,5 dl tuorejuustoa
1 pieni punasipuli
ripaus suolaa ja mustapippuria
5 rosmariinin oksaa
2 tunnbrödiä tai ohutta neliskulmaista rieskaa
Hienonna kylmäsavuporo ja kuorittu punasipuli. Vatkaa tuorejuusto kevyesti ja lisää siihen poro sekä sipuli. Hienonna mukaan rosmariinia ja mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Sekoita tasaiseksi massaksi.
Levitä kelmua työlaudalle ja aseta rieska siihen. Levitä täytettä ohut kerros rieskalle, mutta jätä ylä- ja alareunasta neljä senttiä ilman täytettä. Kääri tiukasti rullaksi kääretortun tavoin.
Kääri rulla kelmuun tiukaksi paketiksi. Anna olla jääkaapissa vähintään neljä tuntia.
Poista kelmu ja leikkaa rullasta pieniä suupaloja.
(MTV3)