"Järjestetyt avioliitot kuulemma ovat aidosti onnellisempia" – voiko tekoäly ratkaista ihmisten rakkauselämän haasteet?

10:21img
Julkaistu 07.11.2018 15:50

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Huomenta Suomessa keskusteltiin keskiviikkoaamuna tekoälystä ja rakkaudesta. Voiko koneoppimisesta ja tekoälystä olla apua rakkauden etsimiseen?

Tietokirjailija Mari Koistisen mukaan ihmiset tekevät edelleen deittimaailmassa hyvät ja huonot valintansa itse. Koneet eivät ole kehittyneet vielä sille tasolle, että ne osaisivat tehdä valinnat ihmisten puolesta – vaikka ne osaavatkin jonkin verran auttaa siinä.

Deittailijoita saattaa ärsyttää se, että sovelluksissa pitää käydä läpi satoja ihmisiä, jotka eivät lähtökohtaisesti sovi itselle. Tekoäly voikin auttaa tässä urakassa, mutta ei täysin.

– Se on rajallista. Hyvin kauan nettideittailussa annettiin ymmärtää, että kun ruksitaan, että haluan tällaisen ja tällaisen kumppanin ja itse olen tällainen, niin koneet osaavat yhdistää juuri oikean ihmisen kanssa. Näin ei sitten lopulta käynytkään, Koistinen kertoo ja jatkaa:

– Itseasiassa emme tiedä, millaista kumppania haluamme tai ihastumme aivan toisenlaiseen. Meillä voi olla joitakin tiettyjä kriteerejä, että esimerkiksi väitämme, ettei missään nimessä saa tupakoida. Mutta kun tulee se aivan ihana ja suloinen tyyppi, joka tupakoi, niin se ei enää olekaan niin tärkeä tekijä. Eli tällä tasolla koneet eivät ole pystyneet muuttamaan meidän ihastumisen ja rakastumisen logiikkaa.

LUE MYÖS: Ei enää kumppanin metsästystä – ihmiset haaveilevat seksistä älypuhelimen kanssa

Ottaisitko vastaan deittailuvinkkejä älylaitteelta? Nyt sekin on mahdollista

Valitsisimmeko koneen täydelliseksi toteaman kumppanin?

Koistisen mukaan algoritmit kuitenkin raksuttavat, jotta ihmiset voisivat tavata "samantasoisia" ihmisiä. Hän viittaa siihen, että koneet laskisivat sellaisia ihmisiä, joiden kanssa suhteen syntyminen olisi mahdollisempaa.

– Olisimmeko me sitten tyytyväisiä siihen koneen heittämään [kumppaniin]? No, järjestetyt avioliitot kuulemma ovat aidosti onnellisempia, kuin ne jotka me teemme jossain "rakkaushuumassamme" ––, Koistinen pohtii.

– En tiedä. Vähän epäilen, olisimmeko kuitenkaan niin tyytyväisiä, jos siinä [annettaisiin], että "tässä, ota tämä Peeter, hän on täydellinen match". Voisi olla, että silti oltaisiin, että mistä se kone voi tietää ja en usko. Mutta ehkä.

Tekoälyllä pysyy rakastuneena?

Toisaalta kumppanin löytämisen sijaan tekoäly voi auttaa pareja pysymään yhdessä pelillisen prosessin avulla. Näin uskoo ainakin sovelluskehittäjä Peeter Lange, joka on ollut mukana kehittämässä We Did It -mobiiliapplikaatiota.

– Parisuhteet elävät aika haastavaa aikaa, ihmiset elävät pidempään kuin koskaan ja vaativat toisiltaan enemmän kuin koskaan. Samaan aikaan Tinderissä odottaa tuhat paviaania, että teet mokan. Jokaisella ihmisellä on oma historia, hänellä on tiettyjä tarpeita ja haaveita, ja usein näitä laiminlyödään. Sovelluksen avulla yritämme löytää ne asiat, joilla on suurin teho ja täyttää ne, Lange selittää.

Pariskunnat voivatkin siis We Did It -sovelluksen avulla keskittyä omilla teoillaan täyttämään nimenomaan kumppanin tarpeet ja toiveet, jotta tämä on tyytyväinen eikä omaa energia mene hukkaan vääriin asioihin keskittymiseen.

Langen mukaan kumppaniin voi rakastua enemmän ja uudelleen sovelluksen avulla, kun toista oppii ymmärtämään paremmin.

LUE MYÖS: Tieteiselokuvat käymässä toteen? Tutkijat kehittivät tekoälyn, joka voi lukea ajatuksiasi

Tuoreimmat aiheesta

Tekoäly