"Miksei hän vastaa viesteihini?"– tästä se saattaa johtua

deittailu (4)
Oletko sortunut antamaan tökeröt pakit?
Julkaistu 04.07.2016 20:30
Toimittajan kuva

Katri Koskinen

katri.koskinen@mtv.fi

Yhteydenpidon lopettaminen on helpompaa kuin koskaan – ja se näkyy myös deittailukulttuurissa. Jos yhteyttä pidetään ainoastaan viestitse, saattaa tulla tunne, ettei sillä, miten muita kohtelee, ole väliä. Väärin.

Kirjoittelit jo tovin aikaa mukavalta vaikuttavan tyypin kanssa – mutta yhtäkkiä hänestä ei kuulu pihaustakaan. Hän ei vastaa kommunikointiyrityksiisi, vaan on kadonnut kuin tuhka tuuleen. Kuulostaako tutulta?

Tervetuloa nykypäivän deittimaailmaan.

– Tuttavuutta kiinnostavien ihmisten kanssa on nykyään helpompi tehdä kuin koskaan, kiitos teknologian. Ja  siinä samalla – ainakin joillekin – on yhtä helppoa lopettaa tuttavuuden tekeminen eli yhteydenpito. Tai olla yhteydessä ainoastaan silloin, kun siltä tuntuu, seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen kertoo.

deittailu (3)Shutterstock
Meillä on Tinderit, WhatsAppit, Facebookin messengerit, snäpit sun muut. Yhteyttä pidetään pitkälti viestitellen – ja se tuo mukanaan omat ilmiönsä.

Termit "ghosting" (katoaminen = ei vastaa enää yhteydenottoihin) ja "benching" (penkittäminen = pitää varasijalla) ovat nousseet viime aikoina otsikkoihin, sillä ne kuvastavat hyvin nykypäivän deittailukulttuuria.

– Tosin veikkaan, että sekä "ghostingia" että "benchingia" on ollut aina – jo silloin kuin romansseja on edistetty kirjeenvaihdolla. Itse olin sinkku ennen Tinder-aikaa ja silloin vitsailtiin siitä, että sen kiinnostavan deitin täytyy maata kotonaan verilammikossa, koska hän ei vastaa lankapuhelimeen, Tanskanen kuvailee.

 "Tee toisille, kuten haluaisit itsellesi tehtävän"

Deittisovellus Tinder on monille sinkuille tuttu treffialusta. Mutta siellä pätevät omat viidakonlakinsa: se voi olla ihmissuhdesurffailua, jossa vain yhdellä pyyhkäisyllä voi käydä ihmisiä läpi. Kyllä, ei, ei, ei, kyllä, ei, kyllä... Matchien keräämisestä voi tulla myös eräänlainen harrastus.

Mutta sekään ei oikeuta antamaan julmia pakkeja tai jättää karusti vastaamatta.

deittailu (1)Shutterstock

– "Tinder-maailmassa" voi tulla harha, että valinnanvaraa on loputtomasti eikä sillä ole niin väliä, miten ihmisiä kohtelee. Ohjenuora "tee toiselle niin kuin haluat itsellesi tehtävän" on kuitenkin pätevä tässäkin asiassa: miten itse toivoisit, että sinulle annettaisiin pakit? Tämä ajatus on hyvä pitää mielessä, Tanskanen vinkkaa.

 – Jos asetat itsesi toisen kenkiin, todennäköisesti tajuat, että ghostatuksi tai benchatuksi tuleminen ei ole kivaa.

Mutta miksi sitten sorrumme tekemään tökeröitä pakkeja?

 – On hyvä muistaa sekin, että ghostaaminen tai benchaaminen kertoo jotain ihmisestä ja siitä miten hän kohtelee muita, Tanskanen kuvailee.

– Joidenkin kohdalla yksi selittävä tekijä erilaisten ihmissuhdepelien pelaamiseen voi olla oma sitoutumiskammo – se, että jollain tasolla todella toivoo parisuhdetta ja toisaalta taas pelkää sitoutumista, mikä sitten näkyy omassa käytöksessä.

Näin suomalaismiehet lähestyvät naisia baarissa – katso varoittavat esimerkit:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Tinder