Kalifornialaistutkijat ovat kehittäneet tekoälyn, joka tunnistaa aivotoimintaa tarkastelemalla, mitä kappaletta mielessäsi ajattelet. Jo aiemmin he olivat luoneet kojeen, joka muuttaa ajatukset puheeksi lukemalla aivojen toimintaa.
Yllä olevalla videolla Mika Tommola jututtaa Sophia-robottia.
Ajatuksia lukevat koneet ovat aiemmin kuuluneet lähinnä tieteisseikkailuihin, mutta nyt ne näyttäisivät muuttuvan todeksi. Muun muassa Daily Mail –sivusto kertoo kalifornialaistutkijoiden tekemästä tekoälystä, joka pystyy tunnistamaan ja soittamaan musiikkikappaleen, jota koehenkilö ajattelee.
Samainen tutkijajoukko kehitti jo vuonna 2014 kojeen, joka pystyi muuttamaan koehenkilön ajatukset synteettiseksi puheeksi. Tämä uusi laite on puhekonetta tarkempi, kertoo Digital Trends –sivusto.
Testissä käytettiin sähköpianoa.Shutterstock
Algoritmit ennakoivat äänet
Tutkimuksen koehenkilönä toimi epilepsiaa sairastava pianisti. Ensin hän soitti kaksi pianokappaletta sähköpianolla niin, että äänet olivat päällä.
Tutkijat tarkkailivat pianistin aivotoimintaa elektrodien avulla hänen soittaessaan Bachin ja Chopinin sävellyksiä. Näin he sovittivat yhteen aivojen toimintatavan sekä soitetut nuotit.
Sen jälkeen he toistivat kokeen siten, että koskettimet olivat äänettömällä ja pyysivät pianistia kuvittelemaan nuotit mielessään niin kuin hän soittaisi ne. Näin he pystyivät luomaan musiikkia ennakoivat algoritmit.
Merkittävä edistysaskel
Tutkijat analysoivat testissä saatua dataa pianistin aivoista ja saivat selville, että tietyt hermosolut alkoivat toimia, kun äänet olivat päällä, mutta lakkasivat toimimasta, kun piano oli äänettömällä. Tämä viittaisi siihen, että jotkin aivojen alueet reagoisivat äänen kuulemiseen ja toiset sen ajattelemiseen.
Tutkijoiden pitkän tähtäimen tavoite on kehittää puhetta synteettisesti tuottava koje, jotta puhekykynsä menettäneet ihmiset voisivat jälleen puhua. Tavoite on vielä kaukana, mutta tämä tutkimus on heidän mukaansa tärkeä askel kohti tuota päämäärää.
Lähteet: Dailymail.co.uk, Digitaltrends.com