Palkansaajajärjestöjen taistelu hallituksen kaavailemia irtisanomissuojan muutoksia vastaan näkyy tänään sadoissa yrityksissä. Lakossa ovat mukana muun muassa Teollisuusliitto, Palvelualojen Ammattiliitto PAM ja Ammattiliitto Pro.
PAM:in järjestöjohtaja Niina Koivuniemi sanoo, ettei liitto hyväksy lain astumista voimaan missään muodossa. Muutokset eivät riitä.
– Tämä on ihan oikeasti sellanen asia, että me emme luovuta tässä, Koivuniemi sanoi aamun Huomenta Suomessa.
Koivuniemen mukaan PAM jatkaa vastatoimia niin kauan, kun hallitus jatkaa sen valmistelua. Lain voimaan tuleminenkaan ei Koivuniemen mukaan pysäyttäisi vastatoimia, jotka tulevat ajan mittaan olemaan entistä isompia. Positiivisia puolia lakiesityksessä hän ei näe.
– Työllistäviä vaikutuksia tällä ei ole ollenkaan, Koivuniemi sanoo.
"Vaalityötä"
Kokoomuksen kansanedustaja Kaj Turunen sanoo, että PAM ja muut esitystä vastustavat liitot tekevät toimillaan vaalityötä kevään eduskuntavaaleja varten.
Turunen on pettynyt hallituksen esitykseen tekemiin muutoksiin. Raja irtisanomisen helpottamiseen laskettiin 20:sta työntekijästä 10:een työntekijään.
Turusen mielestä lakiesitykseen ei myöskään olisi pitänyt jättää mahdollisuutta sopia tiukemmasta irtisanomissuojasta työehtosopimusneuvotteluissa. Turunen uskoo, että TES-neuvotteluissa suuret työnantajat ja ammattiliitot sopisivat tiukemmassa suojasta pienten yritysten kustannuksella.
Suomen Yrittäjät uskoo positiivisiin vaikutuksiin
Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen uskoo, että lain vaikutus tulisi olemaan positiivinen, mutta 20 työntekijän raja olisi tehnyt vaikutuksista tuntuvampia. Hän tyrmää puheet "pärstäkerroinirtisanomisesta".
– Laki ei tule muuttamaan isoja asioita irtisanomisessa. Edelleenkään ihmistä ei saa irtisanoa sukupuolen, uskonnon, ihonvärin, sukupuolisen suuntautumisen perusteella, Kuismanen muistuttaa.
Hän sanoo, että kynnys irtisanoa esimerkiksi töitään laiminlyövä alkoholiongelmainen työntekijä asettuisi hieman matalammalle, kuin mitä se on tällä hetkellä.