Espoolaisen Nöykkiön koulun ruokailussa on ongelmia pitkien jonojen ja riittämättömien istumapaikkojen kanssa. Koulun rehtori myöntää ongelman, mutta kertoo, että tilanteeseen on jo puututtu.
Tanja Vilkeniemen tytär aloitti vastikään kahdeksannen luokan noin 500 oppilaan koulussa Espoossa.
Alkupäiviä on kuitenkin varjostanut kouluruokailuun liittyvä ongelma.
Vilkeniemen mukaan ruokaa on joutunut jonottamaan kauan eikä sen syömiselle ei ole varattu tarpeeksi aikaa.
Myös istumapaikoista on Vilkeniemen mukaan ollut pulaa.
– Ruokatauko on noin 30 minuuttia, ja pahimmillaan jonossa on joutunut seisomaan jopa 25 minuuttia. Syömiseen ei jää hirveästi aikaa, Vilkeniemi kertoo.
– Moni jättää mieluummin ruokailun kokonaan väliin, huolestunut äiti toteaa.
Koko päivä karkilla ja limonadilla
Ongelma ei Vilkeniemen mukaan ole uusi – hänen tyttärensä on kertomansa mukaan käynyt viime lukuvuonna vain kymmenen kertaa syömässä.
– Koululla kyllä on välipalamyyntiä, mutta en tiedä, onko kenelläkään varaa sieltä joka päivä ostella. Myös viereisestä kaupasta käydään hakemassa karkkia ja limua, vaikka se on kiellettyä, Vilkeniemi pohtii.
Nöykkiön koulun rehtori Sari Hakola tunnistaa ongelman, mutta kertoo, että siihen on puututtu heti.
– Olemme porrastaneet ruokailua niin, että on olemassa kaksi ruokailuvuoroa. Nyt molemmissa vuoroissa on 45 minuuttia aikaa syödä, hän kertoo.
Kasvaneet oppilasmäärät syynä ahtauteen
Hakolan mukaan tilanne syntyi, kun koulun oppilasmäärät kasvoivat ja ruokailut eivät toimineetkaan halutulla tavalla.
Rehtori toteaa, että tällä hetkellä tilannetta pyritään ratkaisemaan nopeasti.
– Meillä on 500 oppilasta ja vain kaksi ruoanjakolinjaa, se on aika tiukka määrä. Olemme aloittaneet keskustelun lisälinjaston tuomiseksi paikalle.
Vilkeniemen mukaan ongelma on jatkunut jo useamman vuoden.
Hakola kertoo, että ruuhkaisempia päiviä tietenkin on, mutta aiemmin käytetty ruokailun malli joutui myös kritisoinnin kohteeksi.
– Aiemmin luokat jonottivat luokkakohtaisesti, jolloin jonoa oli vähemmän. Oppilaat kuitenkin valittivat siitä, ettei ole vapautta istua haluamansa kaverin kanssa. Nyt voi miettiä, olisiko vanha järjestely sittenkin parempi.
Turhia Wilma-merkintöjä ruokailun takia
Yhdeksi ratkaisuksi Vilkeniemi ehdottaa oppilaille annettua mahdollisuutta syödä tarjottimen kanssa luokassa, jos ruokalassa ei tilaa ole.
– Oppilaille tulee Wilma-merkintöjä myöhästymisestä, kun ruokailussa kestää. Lapset ovat väsyneitä eivätkä jaksa keskittyä enää ollessaan monta tuntia syömättä. Kuka pärjää koko päivän omenalla?, Vilkeniemi pohtii.
Ongelmia on hänen mukaansa ollut myös kouluruoan riittämisessä kaikille oppilaille.
Rehtori Hakolalle ei ole tullut havaintoja ruoan loppumisesta, mutta aterioinnin tärkeydestä hän on vanhempien kanssa yhtä mieltä.
– Kouluruokailun merkitys on erittäin tärkeä. Ruokaa pitää saada joka päivä, hän toteaa lopuksi.