Riikka Purra: En ole harkinnut eroa

Valtiovarainministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra pitää tiedotustilaisuuden Brysselissä perjantaina hieman ennen puoli neljää. MTV Uutiset Live näyttää tilaisuuden suorana tässä artikkelissa.

Purran mukaan hän ei ole koskaan aiemmin saanut niin paljon "tsemppaavaa kansalaispalautetta" kuin nyt.

– En ole harkinnut eroa ministerin tehtävästä, Purra sanoi.

Purran mukaan kansainvälinen media ei ole ollut Brysselissä kiinnostanut hänestä Suomessa vellovista kohuista.

– Myöskään kollegoiden kanssa näistä ei ole keskusteltu muuta kuin että olen saanut muutamia erityisiä tsemppauksia, Purra sanoo.

Purralta pyydettiin kommenttia opposition vaatimaan istuntotaukoon.

– Oppositiolla on täysi oikeus olla luottamutta hallitukseen tai sen yksittäisiin ministereihin. Olennaista on, että luottamus säilyy enemmistössä eli hallituksessa.

Purralta kysyttiin, huolestuttaako mahdollinen luottamusäänestys häntä.

– Totta kai ylipäätään tilanne, joka on hyvin vaikea ja raskas, niin se itsessään huolestuttaa, Purra sanoo.

– Tällaisissa olosuhteissa on mahdotonta tehdä sitä politiikkaa, johon meillä on mandaatti, eli toteuttaa hallitusohjelmaa.

"Jos hallituspuolueilla ei ole luottamusta, ei ole mahdollisuutta toimia"

Purralta kysyttiin, tuleeko hallitusyhteistyöstä nyt yhtään mitään, kun RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on jälleen vaatinut hallitukseen ryhtiliikettä. 

– Tämä on varmasti keskustelu, joka ei ole minun vallassani, niin kuin ei moni muukaan tässä tapahtuneista asioista.

– Mikäli hallituspuolueilla ole luottamusta toiseksi suurimman puolueen puheenjohtajaan tai muihin ministereihin tai meidän yleiseen poliittiseen linjaan, jota hallituksessa edistämme, niin totta kai silloin hallituksella ei ole mahdollisuutta toimia. Mutta olen ymmärtänyt, että luottamus löytyy.

Purran mukaan perussuomalaiset toivovat, että hallitusohjelmaa päästäisiin nyt toteuttamaan.

– Meidän mielestämme on aika todella katsoa eteenpäin, Purra sanoi viitaten perussuomalaisiin.

– Mutta totta kai niin kauan kuin on muunlaisia ongelmia, me emme myöskään pääse toteuttamaan tätä hallitusohjelmaa.

Mitä anteeksipyyntö koski?

STT:n toimittaja pyysi Purraa täsmentämään, onko hän pyytänyt anteeksi myös ihmisten kutsumista blogissaan vuonna 2019 "mustiksi säkeiksi" ja pitääkö hän tällaista retoriikkaa hyväksyttävänä. 

– Vaikka ymmärrän, että joidenkin mielestä käyttämäni sanat voivat olla ongelmallisia ja vääriä, niin korostaisin sitä, että ongelma, jota kyseisessäkin blogitekstissä kuvataan – eli naisen alistaminen ja naisen ihmisoikeuksien kieltäminen erilaisilla käytännöillä – on nähdäkseni se suuri ongelma, Purra vastasi.

– Me emme voi lähteä pahoittelemaan meidän poliittista agendaa, meidän maahanmuuttokritiikkiä. En ala pahoitella sitä, että kritisoin islamin naista alistavia käytäntöjä.

Purran mielestä on "päivänselvää", että perussuomalaisten "suorasta ja kaunistelemattomasta" puheesta, retoriikasta ja maahanmuutokritiikistä voidaan kaikista nostaa esille ongelmakohtia. 

– (Vuonna 2019 blogissa julkaistussa) kirjoituksessa puolustan länsimaista tasa-arvon oikeutta, naisten oikeuksia, naisten vapautta. Kritisoin sitä, että meidän ei pidä maahanmuuttopolitiikan seurauksena ja laajan maahanmuuton seurauksena sallia sitä, että meidän yhteiskuntiin tulee elementtejä, jotka ovat näiden arvojen vastaisia.

Purra täsmensi tarkoittavansa näillä elementeillä esimerkiksi naisen koko kehon peittämistä, pakkoavioliittoja, sukuelinten silpomista ja perheen tai suvun miesten vallankäyttöä.

– Kyllä, me puhumme näistä ongelmista suoraan ja kaunistelematta. Oleellista ei ole yksittäinen käytetty sana vaan tämä ilmiö.

Kohu vellonut perussuomalaisten ympärillä

Riikka Purra on ollut viime päivinä keskellä vanhojen kirjoitustensa aiheuttamaa kohua. Purran anteeksipyyntöä ei ole pidetty tarpeeksi vakuuttavana

Jo ennen Purra-kohua monet muutkin perussuomalaiset ovat saaneet osumaa kyseenalaiseen käytökseen tai itseilmaisuun liittyen: Vilhelm Junnila joutui eroamaan elinkeinoministerin tehtävästä, Wille Rydmanin nimitys elinkeinoministeriksi aiheutti närää ja sisäministeri Mari Rantasen väestönvaihtokirjoitukset kohahduttivat.

Tällä hetkellä oppositio vaatii eduskunnan istuntotauon keskeyttämistä hallituksen toimintakyvyn ja luottamuksen arvioimiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat