Jazzmuusikko ja säveltäjä Pentti Lasanen on kuollut Helsingissä 84-vuotiaana. Lasanen teki urallaan musiikkia lukuisiin elokuviin. Hänet palkittiin vuonna 1966 Jussi-patsaalla elokuvista Onnelliset leikit, Käyntikorttini... ja Vaaksa vaaraa sekä televisiosarjasta Jörn Donner kertoo Helsingistä.
Kotkassa syntynyt Lasanen soitti saksofonia ja esiintyi myös laulajana vuonna 1958 perustetussa Four Cats -yhtyeessä.
Lisäksi hän teki musiikkia Kivikasvoille ja toimi musiikkiohjelman kapellimestarina ja musiikkivastaavana. Vuonna 1985 hän voitti Syksyn Sävelen kappaleella Luoksesi jään.
Lasasen poismenosta kertoi STT:lle musiikkineuvos Seppo Hovi.
– Hän oli monin tavoin lahjakas, ja paneutuminen työhön näkyi siinä valtavassa tuotannossa, joka ulottuu jazzmusiikista sinfoniaorkestereihin. Hän toimi instrumentalistina, sovittajana, säveltäjänä ja laulajana, Hovi kertoo.
Kun suomalaisessa musiikkielämässä tarvittiin saksofonistia, niin monesti juuri Lasanen oli se, jolle ensimmäiseksi soitettiin.
– Hän oli vakiokasvo studioissa, missä tahansa tarvittiin väkevää soittajaa ja osaajaa. Ihmisenä hän oli yksi niistä käsittämättömistä kunnollisista ihmisistä, jotka pystyivät olemaan kunnollisia ja luovan boheemeja yhtä aikaa.
Säveltäjä George de Godzinsky luonnehti aikanaan Lasasta "viimeiseksi todelliseksi herrasmieheksi", kertoo musiikkialan tietosivu Pomus.net.
Lasanen ja Hovi olivat yhdessä kiertueella vielä Lasasen täytettyä 80, vuosina 2016–17.
– Täysillä mentiin, ja nyt sitten Parkinson otti uhrinsa.
Hovi kertoo, että Lasanen oli monen aikalaisensa tavoin sotalapsena Ruotsissa, jossa mukaan tarttui kiinnostus rytmimusiikkiin.
– Sotalapset, jotka olivat musikaalisia – niin osasta heitä tuli se 1950- ja 1960-luvun ketju, joka rupesi tekemään svengimusiikkia Suomessa. Laila Kinnunen, Brita Koivunen, Heikki Sarmanto, Lasse Mårtenson, Kai Lind ja Pentti Lasanen – kaikki olivat sotalapsia.
Lasanen on muistellut, miten hän 6–7-vuotiaana sai Ruotsissa kuulla musiikkia, joka viehätti häntä.
– Se oli erilaista kuin Säkkijärven polkka.
Juttua päivitetty 13.3.2021 klo 16.07.