Kiinalainen vaihtoehto TikTokille on noussut ladattujen sovellusten listoilla kärkisijoille.
Maanantaina kiinalaiset RedNoten käyttäjät toivottivat "TikTok-pakolaiset" tervetulleeksi alustalleen.
Forbes ja NBCNews uutisoivat RedNote -nimisen sovelluksen suosion kasvusta Yhdysvaltojen potentiaalisen TikTok-kieltouhan alla.
Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.
RedNote tunnetaan kiinassa nimellä Xiaohongshu ja sitä on moni kutsunut Kiinan omaksi TikTokiksi.
TikTokin käyttäjät kapinoivat mahdollista TikTokin kieltoa vastaan siirtymällä RedNoten käyttäjiksi. Kielto astuu näillä näkymin voimaan 19. tammikuuta eli nyt sunnuntaina.
Lue myös: Tiktokin toimitusjohtaja yrittää estää sovelluksen kieltämisen Yhdysvalloissa – "Teknologianne vie kirjaimellisesti hengen"
Miksi kielto?
TikTokin kieltäminen Yhdyvalloissa johtuu suurilta osin huolesta liittyen kansalliseen turvallisuuteen. Syynä huolelle on TikTokin emoyhtiön omistaja ByteDance, joka on kiinalainen monikansallinen internet-teknologiayritys.
Yhdysvaltalaiset tiktokkaajat, jotka pelkäävät menettävänsä TikTokin kaltaisen sosiaalisen median alustan, ovat protestoidakseen kannustaneet muita lataamaan RedNoten ja tällä tavalla lähettämään viestin Yhdysvaltojen valtiolle.
RedNote nousi sovelluslistojen kärkeen maanantain aikana Applen App Storessa. Sitä seurasi TikTokin sisarsovellus Lemon8.
Protestin on tarkoitus lähettää myös viesti sosiaalisen median jäteille Metalle ja X:lle.
Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.
Metan odotetaankin saavan uusia käyttäjiä sen TikTokin tyyliseen lyhytvideotuotteeseen Reelsiin, mikäli TikTokin kielto astuu maassa voimaan. Metan on sanottu käyttäneen republikaanipohjaista lobbausyritystä voimakkaasti TikTokia vastaan vuonna 2022.
Mikäli kielto astuu voimaan, useat sosiaalisen median käyttäjät ovat vannoneet pitävänsä viikon mittaisen tauon Metan alustoista, kuten Instagramista ja Facebookista.
Moni käyttäjä uskoo edelleen viime hetken ihmeeseen ja toivoo, että Yhdysvaltain korkein oikeus myöntää TikTokin kiellolle lykkäyksen.
Lue myös: Instagramiin ja Facebookiin "dramaattinen" uudistus
Millainen RedNote on?
RedNote on sosiaalisen median alusta. Käyttäjät voivat ladata sinne kuvia ja lyhyitä videoita. Lisäksi alustalla on mahdollisuus kaupankäyntiin ja shoppailuun, sekä muita yhteisöllisyyden rakentamista tukevia työkaluja.
RedNote julkaistiin jo vuonna 2013. Se on kasvattanut käyttäjäkuntaansa tasaisesti vuosien ajan, mutta koronapandemian aikaan määrä suorastaan räjähti.
Tänä päivänä sillä on 300 miljoonaa kuukausittaista aktiivista käyttäjää, kertoo TechCrunch. Sen mukaan jopa 79 prosenttia käyttäjistä ovat naisia.
Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.
RedNote ei kuitenkaan ole täysi kopio TikTokista, eikä ByteDance omista sitä. Sen omistaa Shanghaissa sijaitseva informaatioteknologian yritys Xingyin.
RedNoten käyttöliittymä eroaa hiukan TikTokista. Siellä loputon virta videoita ei nimittäin ala pyöriä heti, kun sovelluksen avaa. Käyttäjän on ensin kirjauduttava sisään, ennen kuin sovellusta voi käyttää.
Sovellus kuitenkin pyrkii tarjoilemaan jokaiselle käyttäjälle sellaista sisältöä, jota se uskoo käyttäjän haluavan nähdä. Moni käyttäjä palasikin TikTokiin kertomaan, että RedNotella ei kauaa kestänyt ymmärtää, millaista sisältöä käyttäjä halusi nähdä.
RedNote on ollut saatavilla myös englanniksi, mutta monet uudet käyttäjät raportoivat jo maanantain aikana, että sovellus on muuttunut helppokäyttöisemmäksi sitä mukaa, kun sen yhdysvaltalaiset käyttäjämäärät lisääntyivät.
Lue myös: TikTok pisti vuoden trendit järjestykseen – muistatko vielä nämä ilmiöt?
Meemien voima
Kielto ja RedNoteen siirtyminen ovat kirvoittaneet lukuisan määrän erilaisia meemejä ja trendaavia videoita.
Samaan aikaan, kun moni RedNoten käyttäjä toivotti "TikTokin pakolaiset" tervetulleiksi, vitsaili moni TikTokissa jokaiselle henkilökohtaisesti määrätystä kiinalaisesta vakoojasta.
Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.
TikTokissa on kiertänyt kiellon alla nimittäin trendi, joka perustuu uskomukseen, että Kiinan hallitus vakoilee käyttäjiä sovelluksen kautta. Sen perusteella jokaisella TikTokin käyttäjällä olisi oma kiinalainen vakooja, joka seuraa käyttäjän liikkeitä ja tämän katsomia sisältöjä.
Vastavuoroisesti RedNotessa moni kiinalainen käyttäjä vitsaili olevansa iloinen viimein tavatessaan oman yhdysvaltalaisen vastineensa.
Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.
Meemien taustalla on syvempi kauna, joita monet käyttäjät tuntevat Yhdysvaltojen hallitusta vastaan. Kaunan syynä on hallituksen halu kieltää TikTok kansallisen turvallisuuden nimissä, vaikka monet lainsäätäjät käyttävät sovellusta itsekin.
– Aion ladata sen [RedNote] puhelimeeni. Aion antaa sen käydä läpi kaikki muut sovellukseni. Aion antaa sille pääsyn sijaintiini ja kaikkiin kontakteihini ja sitten aion sen vain antaa olla siellä. Aion antaa sen olla kuin pieni ikkuna omalle henkilökohtaiselle kiinalaiselle vakoojalleni, jotta hän näkee kaiken mitä teen, eräs TikTok-käyttäjä uhosi.
Moni ei kuitenkaan löytänyt juuri huumoria tilanteesta. Kerroimme aiemmin, kuinka kiellon myötä monet yrittäjät ovat menettämässä tulonlähteensä.
Lue myös: Jos Yhdysvallat kieltää TikTokin, mitä tapahtuu seuratuille tileille?
Toteutuessaan TikTok-kielto pyyhkäisisi myös miljoonien pienten ja keskisuurien yritysten yli, Yahoo News huomauttaa.
Yrittäjät ovat käyttäneet TikTokia mainostamiseen ja yritystensä kasvattamiseen, ja sivuston mukaan vuonna 2023 sen kautta Yhdysvalloissa tuotettiin 15 miljardia dollaria pienille yrityksille sekä mainostetun että orgaanisen sisällön kautta.
– Olen vakuuttunut, että hallitus iloitsee nähdessään meidät onnettomina ja nähdessään meidän olevan ahtaalla tai köyhtyvän, eräs tiktokkaaja manaa.
Lue myös: EU ottaa Tiktokin syyniin, koska Romaniassa epäillään laitonta vaalivaikuttamista
Kielto RedNotelle?
Aivan kuten TikTok ja sen sisar Lemon8, myös RedNote on mahdollista kieltää. Se ei kuitenkaan ole ihan yhtä suoraviivaista kuin TikTokin kohdalla, koska TikTokin emoyhtiö ByteDance on nimetty asiaa koskevassa laissa.
Lue myös: Bloomberg: Kiina saattaisi myydä TikTokin Elon Muskille
Asiantuntijoiden mukaan kyseinen laki mahdollistaa toimeenpanevalle vallalle valtuudet päättää, mikä maa on "vieras vihollinen". Näin tehdessään se voi kieltää kyseisestä maasta peräisin olevia sovelluksia.
Tässä tapauksessa Kiinaa pidetään jo "vieraana vihollisena" ja mahdollistaa TikTokin kiellon. Sen takia teoriassa myös muita sovelluksia voitaisiin kieltää vastaavanlaisin perustein.
The Washington Postin haastattelussa TikTokin kiellon mahdollistavan lain takana olevat tahot kertovat, että vaikka lakia voitaisiinkin soveltaa ulkomaalaisten kontrolloimiin sosiaalisen median sovelluksiin, sen ydintarkoitus on kieltää nimenomaan TikTok ja kaikki sen sisarsovellukset.
Lue myös:
Lapsia koukuttava Tiktok vakuuttaa suojelevansa nuoria – tutkijan mukaan sovelluksen koko bisnesmalli on kyseenalainen
Uusi-Seelanti kieltää Tiktokin käytön parlamentin jäsenten laitteilla
Tiktokin toimitusjohtaja yritti estää sovelluksen kieltämisen kongressin kuulemisessa Yhdysvalloissa
Katso myös: Voiko Yhdysvallat kieltää TikTokin käytön? Tietoturva-asiantuntija vastaa
10:32
Lue uusimmat lifestyle-jutut!
Lähteet: NBCNews, Forbes, Yahoo News, The Washington Post, TechCrunch