Jere Nyström sai viime vuoden lopulla hienon tunnustuksen, kun hänet valittiin 16-vuotiaana kaikkien aikojen nuorimmaksi ehdokkaaksi Suomen Urheilugaalassa jaettavaan Vuoden esikuva -palkintoon. Drag-taidetta harrastava, viime viikolla 17 vuotta täyttänyt korkeushyppääjä on omana itsenään monille arvokas esimerkki.
Uskaltamalla olla oma itsensä Jere Nyström on saanut huomata, kuinka ihmiset yrittävät lokeroida hänet. Nyström kertoo yllä olevassa Tulosruudun jutussa terveiset näille ihmisille.
Kosmetologiksi opiskeleva, kolme korkeushypyn Suomen mestaruutta nuorten ikäluokissa voittanut Nyström on menestyksensä ohella muokannut käsityksiä sukupuolesta. Drag-esiintymisiäkin tehnyt Nyström on kilpaillut urheilukentillä meikattuna ja kertonut hiljattain Instagram-tilillään olevansa transnainen.
Valtavirrasta poikkeaminen on tuonut medianäkyvyyttä ja Nyströmiä on kiitelty rohkean esimerkkinsä voimasta. Syyskuussa 2020 hänet palkittiin Queer of the year -tapahtumassa vuoden esikuvana, ja nyt Urheilugaalan Vuoden esikuva -ehdokkuuden perusteluissa Nyströmin kuvailtiin muun muassa olevan rohkeasti oma itsensä ja vievän yhteiskuntaa suuntaan, jossa lokerointi ei ole tarpeen.
Nyström on ollut saamastaan tunnustuksesta ylpeä.
– Kyllä se merkitsee paljon, että pystyy pelkästään omana itsenään olemaan esikuva jollekin muulle, Nyström sanoi Urheilugaalan alla MTV Urheilulle.
Nyström on avoimella esimerkillään osaltaan auttamassa identiteettinsä kanssa kamppailevia nuoria uskaltamaan olla omia itsejään.
– Silloin on sellainen fiilis, että on tehty jotain oikein, kun joku pystyy minun kauttani tekemään tuollaisia valintoja.
Naurua negatiiviselle palautteelle
Rajojen rikkominen kirvoittaa voimakkaitakin reaktioita ja toisinaan palaute on myös ikävää, mutta Nyström ei anna negatiivisten kommenttien ottaa valtaa.
– Tulee ihan hyvää palautetta tosi paljon, mutta tulee myös negatiivista. Enemmän ne negatiiviset naurattavat minua kuin että jäisin miettimään niitä.
Ensi alkuun ikävän palautteen prosessoimisessa meni hetkensä, eikä se Nyströmin sanoin tapahtunut tuosta noin.
– On just tärkeää, että pääsee purkamaan ne jotenkin. Jos jää vain sisälle miettimään niitä, ei todellakaan tule mitään hyvää.
Valmennettavana "pahin mahdollinen"
Aitajuoksija Annimari Kortetta ja sosiaalisen median avulla uraansa vahvasti luonutta malli Kendall Jenneriä ihailevalla Nyströmillä on elämässään monia intohimoja, mutta urheilu on niistä ykkönen. Korkeushyppy kiehtoo häntä vaikeana lajina ja muun muassa ponnistus sekä riman ylittäminen tekevät siitä kivaa.
– Kun vauhti onnistuu, tuntuu, että kaikki onnistuu. Se on tosi tarkka laji. Jos menee vaikka vauhdissa jokin pieleen, hyppy menee pieleen.
Nyström luonnehtii itseään voitontahtoiseksi ja jääräpäiseksi urheilijaksi, eikä pidä itseään valmentajansa Kai Niemen kannalta helppona yksilönä.
– En todellakaan ole helppo, vaan olen varmaan se pahin mahdollinen, Nyström tokaisi.
Vaativa luonne kuitenkin usein kirvoittaa korkealle. Kolminkertainen nuorten Suomen mestari on hypännyt ennätyksekseen viime kesänä 193, mutta katse hamuaa yhä ylemmäs. Nyström mainitsee ennätyksen parantamisen ykköstavoitteekseen, ja hänen suurena tavoitteenaan siintää tällä hetkellä kahden metrin ylittäminen.
– Se on se seuraava tähtäin.