Kia oli "koko ajan kipeänä" – kun hän pääsi fitnessissä irti, seuraavasta käänteestä tuli suuri

Kia Viimala tarjoili show'n artistic fitnessin vapaaohjelmallaan Nordic Fitness Expossa 1:30
Katso tästä Kia Viimalan näyttävä show artistic fitnessin vapaaohjelmassa Nordic Fitness Expossa.

Artistic fitnessin kovimmin kannustetusta kilpailijasta ei jäänyt epäselvyyttä, kun Kia Viimala, 24, debytoi viikonloppuna Nordic Fitness Expossa. Tulokasvuottaan kilpaileva Viimala saavutti lajista komeasti SM-hopeaa.

Nimi Kia raikui ja katsomon desibelit kohosivat huippuunsa, kun kannustusjoukot osoittivat Kia Viimalalle suurta tukeaan Nordic Fitness Expon artistic lauantaisen fitness -kisan aikana. Näyttävän vapaaohjelman fysiikkakierroksen lisäksi sisältävä artistic fitness päättyi Iiris Romon voittoon, mutta Viimalakin oli lavan tähtiä.

Viimala taiteili vapaaohjelmassaan käsillään pyörähtäen ketterästi eteenpäin, venytti spagaattia ja tarjosi otteessaan pitäneen show'n, jossa hattukin lensi menemään (näet vapaaohjelman ylälaidan videolta). Viimala nautti, ja niin teki yleisökin.

"Silloin ei ollut tarkoitettu"

Viimalan matka fitnesslavoille ei kuitenkaan sujunut läheskään yhtä jouhevasti kuin esiintyminen siellä. 

Muun muassa wellnessmalli-kilpailuun aiemmin osallistuneen Viimalan piti debytoida fitnessissä jo viime vuonna. Toisin kävi.

– Ensimmäisellä kerralla kun olin kisadieetillä, tuli terveyden kanssa ongelmia. Olin koko ajan kipeänä ja vatsa alkoi laittaa vastaan. Oli haastavampaa elämänvaihetta. Tuntui, että silloin ei ollut vain tarkoitettu, että minun jalkani astuu sinne lavalle, Viimala sanoi.

– Nyt oli oikea hetki. Kannatti uskoa omaan juttuun ja omaan tekemiseen. Nyt tämä on todellisuutta.

Artistic nousi ykköseksi

Viimala saavutti jo syyskuussa kilpailudebyytissään tulokkaiden SM-kultaa artistic fitnessissä ja -pronssia bikini fitnessissä. Nuo kisat olivat myös hänelle käänteentekevä hetki.

Aiemmin Viimala oli kaavaillut lähtevänsä vain bikiniin, mutta ehdotettuaan valmentajalleen Marko Elorannalle, josko hän lähtisi lapsuudessa sirkusta harrastaneena myös artistic fitnessiin. Eloranta tuki ideaa.

Viimalan fysiikalla pystyy kilpailemaan mainiosti molemmissa lajeissa. Bikinissä esiintyminen on vain hiukan hillitympää kuin artisticissa, jossa halutaan nähdä taiteellisempaa ilmaisua.

– Olen aina rakastanut esiintymistä. Se on minulle tapa ilmaista itseäni. Kun pääsen lavalle, se tuntuu kodilta, ja on sellainen paikka, missä minun ei tarvitse olla kukaan muu kuin itseni. On hienoa, että pystyn saamaan kahden lajin kautta enemmän aikaan lavalla ja pääsen esiintymään.

Artistic fitnessistä tulikin Viimalan mielessä päälaji vastoin hänen aiempia ajatuksiaan. Siinä hän myös saavutti suuremman Nordic Fitness Expo -menestyksensä, kun taas bikini fitnessissä hän sijoittui sunnuntaina 172-senttisten sarjassa kahdeksanneksi. 

– Kun lähdin artisticiin, ajattelin, että se olisi ekstrajuttu minulle. Minun täytyy kuitenkin sanoa, että ensimmäisen kerran kun vedin artisticin vapaaohjelman tulokkaiden Suomen mestaruuskisoissa, minä vähän niin kuin rakastuin. Artistic on sulattanut minun sydämeni ihan täysin. Siinä esiintyminen on vielä enemmän voimissaan ja siinä pystyy tuomaan itseään hyvin esiin.

"Lähden Japaniin MM-kisoihin!"

Kun tulokkaiden SM-loiston päälle Viimala onnistui myös Nordic Fitness Expossa artisticissa, hänellä oli ”tosi tosi hyvät fiilikset”.

– Menin voittamaan itseni, ja sen minä tein. Olen tehnyt unelmastani totta ja olen todella ylpeä ja onnellinen, fiiliksissä. Lähden Japaniin MM-kisoihin! Hieno päästä edustamaan, Viimala viittasi lauantain lunastamaansa paikkaan joulukuun kisoihin.

Myös bikini fitnessin kahdeksas sija maittoi.

– Faktahan on se, että Suomessa on bikini fitneksessä todella kova taso nykyään. Siitä, että olen omassa sarjassani Suomen kahdeksas, ei voi olla muuta kuin ylpeä. Sain seistä noiden upeiden naisten rinnalla, ja olin tosi tyytyväinen omaan suoritukseeni. Voin seistä sen takana täysin.

Bikini fitnessin tuoreet Suomen mestarit lavalla 1:57
Tällä videolla näet bikini fitnessin tuoreet Suomen mestarit lavalla kaikista kuudesta pituusluokasta.

Tavoitteensa korkealle asettava urheilija, joka on ollut luotsaamassa itsensä kehittämistä käsittelevää Minä 2.0 -podcastiakin, arvostaa menestystä töyssyjensä jälkeen entisestään.

– Ehdottomasti. Tätä periksiantamattomuutta pystyy hyödyntämään elämän muilla osa-alueilla tulevaisuudessa. Jos oikeasti haluaa jotain ja on valmis puskemaan, kaikki on mahdollista. 

"Puske vielä vähän, niin kyllä se vielä palkitaan"

Viimala kiitteli liikuttuneena tukijoukkoaan maailman parhaaksi.

– En olisi tässä ilman minun perhettäni, ja valmentaja on ollut tukena joka askeleella. Kiitokset Marko Elorannalle, minun perheelleni ja poikaystävälleni, että hän jaksaa katsella minua. 

Viimala huomautti, että urheilijoille tulee hetkiä, joissa miettii, tuleeko tästä yhtään mitään ja poljetaan pohjamudissa.

– Niinä hetkinä minun perheeni on ollut nostamassa minut takaisin ylös ja muistuttamassa, kuinka minusta on tähän. "Puske vielä vähän, niin kyllä se vielä palkitaan." Olen niin kiitollinen, että he ovat olleet muistuttamassa siitä.

Ennen joulukuisia MM:ejä seuraavaksi kahden viikon päästä Virossa kilpaileva Viimala painotti, ettei fitness ole helpoin laji.

– Kyllä tässä viedään kroppa todella äärirajoille ja etenkin mieli.

– On todella tärkeää, että on hyvä tukiverkosto. Yksin tämä olisi vielä raskaampaa ja jopa mahdotonta, minä sanoisin.

Viimala aikoo harkita, jatkaako hän tämän vuoden jälkeen kisaamista.

– Dieettaaminen on tietyllä tapaa kuitenkin tosi tosi rankka kropalle. Täytyy kuunnella omaa kroppaa ja kehoa ja tehdä sitten päätökset sen kannalta, mikä on fiksuinta.

– Ainakin kehitytään ensin. Treenaaminen ei ikinä lopu.

Lue myös:

    Uusimmat