Suomen menestynein kehonrakentaja haluaa olla esimerkkinä nuorille: "Olen aina ollut altavastaajana"

Nyyssölä2
Mika Nyyssölä puhuu paljon suvaitsevaisuuden ja auttamisen puolesta. Jouni Lehtonen
Julkaistu 18.03.2017 11:02
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Jos sosiaalista mediaa ei olisi, harva meistä olisi edes kuullut Mika Nyyssölästä. Avoimuus, aitous ja positiivisuus ovat tehneet miehestä tämän hetken seuratuimman kehonrakentajan.

Mika Nyyssölän tie hennosta pikkupojasta Suomen yhdeksi kaikkien aikojen menestyneimmäksi kehonrakentajaksi ei ole ollut helppo, mutta sitäkin opettavaisempi.

Tänä vuonna 41 vuotta täyttävän Nyyssölän elämään kehonrakennus astui 27 vuotiaana, vaikka saliharrastus oli alkanut jo teini-iässä. Salilla käymisestä oli tullut nuorelle miehelle enneminkin tapa kuin väylä meriittilistan kasvattamiseen. 

Moniin muihin huippukehonrakentajiin verrattuna Nyyssölä onkin kilpaillut harvakseltaan; kilpailuja on kertynyt uran aikana kymmenen. Mies kuitenkin uskoo tämän olevan ainoastaan hyvä asia, sillä moni urheilija kuluttaa oman fyysisen ja henkisen jaksamisensa loppuun liian tiheällä kilpailutahdilla.

Kilpailu-ura

2003 Turku Open, 1. sija, painosarja 70 kg
2003 SM-kisat, 2.sija, painosarja 70 kg
2005 PM-kisat, 1.sija, painosarja 70 kg
2006 Finnish Grand Pirix, 4.sija, 72 kg
2007 Oslo Grand Prix, 1.sija, kisapaino 72 kg
2007 Finnish Grand Prix, 6.sija
2012 SM-kisat, 1. sija, painosarja 80 kg
2015 Arnold Classic Europe, 1. sija, painosarja 80 kg
2015 SM-kisat, 1.sija, painosarja 80 kg
2015 PM-kisat, 1.sija, painosarja 80 kg

– Olen kilpaillut silloin, kun se on hyvältä tuntunut. Se ei ole pakonomaista, eikä minun ole tarvinnut käydä salilla vain siksi, että voisin kilpailla. Se on ennemminkin elämäntapa, juuri Giant Killerin tarina ja treeniopas -kirjan julkaissut Nyyssölä kertoo.

Nyyssölä tiedostaa, että aivan kuten monessa muussakin urheilulajissa, ikä tulee jossain vaiheessa vastaan. Yhtenä selvimmistä merkeistä uran lopettamiseen mies pitää ihon vanhentumista, vaikka mitään tiettyä lopetusikää onkin vaikea sanoa. Hän uskoo oman kilpailu-uransa jatkuvan vielä seitsemän tai kahdeksan vuoden ajan. 

"Lajia ei tarvitse elää ja hengittää"

Nyyssölä kuvailee kehonrakennusta yhdeksi maailman vaativimmista urheilulajeista, sillä se vaatii täyttä omistautumista, toisin kuin monet muut lajit. Etenkin sosiaalinen elämä saattaa rajoittua hyvinkin paljon tiukkaa ruokavaliota noudatettaessa.

– Lätkää voi pelata junnuna huvikseen ja todeta olevasi siinä hyvä ja edetä vaikka huipulle, se on luonnollinen siirtymä, mutta silti olet voinut elää normaalia elämää. Kehonrakennuksessa sellaista ei ole. Omistautuminen joko on tai ei ole. Monen psyyke ei tätä kestä, Nyyssönen toteaa.

Kehonrakennus on myös ainoita lajeja maailmassa, jossa harjoitellaan ja kilpaillaan aivan eri tavalla. Lihakset hankitaan salilla, mutta lavashow'hun perustuva kilpailu on kaukana salimaailmasta. Ja koska kyseessä on arvostelulaji, myös se herättää tunteita ja antaa oman mausteensa lajille.

Nyyssölä1

Nyyssölä tunnetaan maailmanlaajuisesti hyvästä lavaesiintymisestään. 

Lajin rankkuus vaatii kuitenkin sen, että elämästä täytyy löytyä myös vastapainoa, koko elämä ei voi olla pelkkää kehonrakennusta. Sen lisäksi, että Nyyssölä kilpailee kehonrakennuksessa, hän on töissä kirjakaupassa, harrastaa kuvataidetta, sävellystä ja näyttelemistä. Nyyssölä peräänkuuluttaakin maalaisjärjen käyttöä.  

– Pitää myös ottaa myös rennosti. Saatan avata viinipullon viikonloppuna, syödä pihvin ja polttaa ison sikarin. Kun kerron tästä avoimesti, ihmiset ovat alkaneet ymmärtää, että ei sen tarvitse olla vain pelkkää yhtä asiaa. Ei tarvitse hengittää ja elää urheilulajia, sillä se voi kääntyä sinua vastaan jossain vaiheessa.

– Pitää olla jotain muutakin elämässä, mutta se ei estä sitä, ettet menestyisit siinä lajissa tai ammatissa mitä teet, Nyyssölä neuvoo.

Juuri tämän Nyyssölä kertookin syyksi siihen, miksi hän ei valmenna. Hän haluaa olla ajattelematta kehonrakennusta salin ulkopuolella.

Alistumisen sijaan tulisi reagoida

Nyyssölän seuraajien joukosta löytyy paljon nuoria, joille mies haluaa toimia esimerkkinä. Mies toivoo, että hänen tarinansa luokan pienimmästä ja koulukiusatusta pojasta auttaisi samanlaisessa tilanteessa olevia nuoria reagoimaan alistumisen sijaan.

– Toivon, että voisin antaa joillekin voimaa puuttua tilanteeseen. Neuvoisin etsimään harrastuksen ja saamaan sitä kautta kavereita, jotka tukisivat henkisesti, ja joiden kautta voisi löytää itsevarmuutta. Olen aina ollut altavastaajana, koska olen aina ollut se pienin ja heikoin. Haluan sanoa, että myös pienikin voi voittaa.

Nyyssölä

Mies suosii vähemmän on enemmän -ajattelua treenaamisessa. 

Mitä treenaamiseen tulee, yhden kantapään kautta opitun treenivinkin hän toivoo nuorten muistavan. Ja se on älykkäämpi treenaaminen.

– Voimalla ryskäämisellä ja isojen painojen nostelussa on riskinsä. Jos olisin ymmärtänyt maltin ja kärsivällisyyden nuoruudessa, oltaisiin nyt paljon pidemmällä, Nyyssölä toteaa.

Ylipäätään Nyyssölä toivoo, että lajin arvostus nousisi lähitulevaisuudessa. Hän ymmärtää kuitenkin kehonrakennuksen ja fitness-lajien ympärillä pyörivän keskustelun lajin terveellisyydestä. Alkuvuosina rajoittava dieetti aiheutti vahvamielisenä itseään pitävälle miehelle bulimian oireita, ja hän uskookin erilaisten lieveilmiöiden olevan yleisiä. 

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Kuntosali