Julkisten ja hyvinvointialojen liiton tavoite ensi kevään sopimusneuvotteluissa on teollisuusaloja korkeammat palkankorotukset. Liiton mukaan ne ovat välttämättömät, jotta palkkaeroja saadaan kurottua umpeen matalapalkkaisten ja muiden alojen sekä miesten että naisten välillä. Teollisuusliitto sekä työnantajapuoli ihmettelevät JHL:n ulostuloa.
Syksyn työmarkkinaneuvottelut ovat käynnistyneet vientialan neuvotteluilla. JHL vaatii saman palkankorotuksen kuin vientiteollisuus, sekä sen lisäksi 1,4% kilpailukykysopimuksen lisätyötuntien korvaamiseksi, ellei työaikaa lyhennetä entiselleen.
– Työnantaja on sanonut niille hinnan, eli jos ne poistetaan, se on 1,4 prosenttia niille miinus ja meille plussaa eli tämä tietysti palkankorotuksen päälle, jos kikytunteja ei poisteta, sanoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.
– Sitä pidä hieman outona, että oma palkankorotustavoite suhteutetaan jonkun toisen saamaan palkankorotukseen, sanoo Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.
Kuntatyönantajien työmarkkinajohtajan Markku Jalosen mukaan ainoastaan vuosilomarahojen leikkaus oli väliaikaisratkaisu, kun taas kikytunnit olivat pysyvä muutos. Hänen mukaansa kunnilla ei ole varaa koviin palkankorotuksiin.
– Voi olla, että näemme kaikkien aikojen huonoimmat tilinpäätökset tämän vuoden jälkeen ja sen takia kunnilla ei todellakaan ole olemassa yhtään mitään ylimääräistä jakovaraa.
JHL työtaisteluvalmiudessa
JHL kertoi myös olevansa valmis tukemaan vientialaa työtaisteluilla, jos sopimuksiin ei muuten päästä.
– Vientipuoli ei ole pyytänyt palvelusta, vaan me tuomme meidän jäsenkuntamme näkemystä selkeästi esille, että me olemme käytettävissä silloin kuin tarve on. Tämä tietysti perustuu siihen, että lähdetään hakemaan vientialojen kautta hyvää palkankorotustasoa, Niemi-Laine toteaa.
Tämä tuli Teollisuusliitolle yllätyksenä. Aalto ei ollut kuullut JHL:n tarjouksesta ennen kuin MTV Uutiset kertoi tämän hänelle.
– SAK teki päätöksen, missä se ilmoitti tukevansa päänavaajaa ja nyt meidän sopimus päättyi ensimmäisenä. Saattaa olla, että olemme ensimmäisten joukossa tekemässä tätä sopimusta. Mutta siinä mielessä se tuli yllätyksenä, että yksi yksittäinen liitto ilmoittaa näin vahvasti, Aalto kommentoi.
Niemi-Laineen mukaan JHL on valmis ryhtyä toimiin välittömästi, jos tarvetta on.
– Meillä on koko välineistö, koko arsenaali käytössä, Niemi-Laine lopettaa.