Kunta-alan tuskainen palkkavääntö vauhtiin tiistaina – kuntapomo Markku Jalonen pitää tiukasti kiinni kiky-tunneista ja haluaa lisää paikallista sopimista

Kilpailukykysopimuksen allekirjoitustilaisuus kuntatalolla
Kuntatyöntekijät haluavat eroon kilpailukykysopimuksen ylimääräisistä työtunneista.Lehtikuva
Julkaistu 11.01.2020 14:31
Toimittajan kuva

Eeva Lehtimäki

@EevaLehtimaki

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen pitää tiukasti kiinni kilpailukykysopimuksen ylimääräisistä 24 tunnista myös tulevalla sopimuskierroksella. Toisin kuin teollisuusliiton sopimuksessa, kunta-alalla kiky-tunnit on kirjattu Jalosen mukaan pysyvästi palkkasopimuksiin.

– Tämä on Kuntatyönantajien kanta tässä tilanteessa, ja se on meidän sopimuksessa sisällä. Totta kai siitä tulee yksi keskeinen väännön kohde, Jalonen sanoo MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Kunta-alan vaikeat palkkaneuvottelut käynnistyvät ensi viikon tiistaina. Palkkaneuvotteluihin lähdetään tilanteessa, jossa pohjana on Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton sopimus, jossa palkat nousevat kahdessa vuodessa yhteensä 3,3 prosenttia.

Esimerkiksi hoitajien Tehy on vaatinut jo aiemmin 1,8 prosenttiyksikköä lisää kymmenen vuoden aikana. Jalosen laskelmien mukaan päänavaaja-alojen sopimus maksaisi kunnille 700 miljoonaa.

– Kunnilla ei vain nyt ole varaa näin suuriin korotuksiin. Pidän tätä päänavaussopimusta kalliina kuntien kannalta.

Työntekijät kummastelevat yt-sumaa

Viime vuonna lähes 70 kunnassa ja kuntayksikössä käytiin henkilöstön vähentämisneuvotteluja. Se oli ennätysmäärä. Työntekijäliitoissa on epäilty yt-suman ajoitusta lähelle haastavaa palkkakierrosta.

– Se ei kyllä pidä paikkaansa millään tavalla. Kunnissa katsotaan ja ennakoidaan hyvin tarkkaan taloutta sekä harkitaan hyvin tarkkaan lähdetäänkö yt-neuvotteluihin. Nyt on vain tilanne, että rahat eivät riitä. Meillä on myös uhkaamassa kriisikuntamenettelyjä, Jalonen muistuttaa

Julkisessa keskustelussa on arvuuteltu, voisiko hallitus antaa kunta-aloille ja erityisesti matalapalkkaisille naisaloille tukea palkankorotuksiin vuoden 2007 tapaan. Jalonen ei innostu ajatuksesta.

– Kunnat tarvitsevat lisää perusrahoitusta, mutta sitä ei pidä sotkea palkkaneuvotteluun mukaan, koska siitä ei yleensä seuraa hyvää.

Jalosella ei ole tietoa, että hallitusta olisi pyydetty apuun.

– Ainakaan minun tietooni ei ole tullut lupauksia tai puhumattakaan siitä, että olisi olemassa mitään ylimääräistä varaa. Pitää muistaa, että julkinen talous eli kuntien ja valtion talous on menossa huonompaan suuntaan lähivuosina, Jalonen summaa.

Jalonen haluaa lisää paikallista sopimista 

Valtion tukipakettia mieluummin Jalonen toivoo lisää paikallista sopimista. Kuntapomo tarjoaa sitä ratkaisuksi helpottamaan naisalojen palkkakuoppaa.

– Me haluamme viedä myös paikallista sopimista eteenpäin. Meillä on hyviä kokemuksia siitä, että paikallisesti on voitu myös kohdentaa suurempia korotuksia esimerkiksi hoitohenkilöstölle tai lastentarhanopettajille.

Selvitäänkö ilman lakkoja?

Jalonen ei halunnut Uutisextran haastattelussa arvioida, onko kuntapöytien neuvottelut mahdollista viedä läpi ilman lakkoja.

– Me pyrimme neuvotteluratkaisuun, ei hinnalla millä hyvänsä, mutta totta kai me varaudumme kaikkiin tilanteisiin.

Kunta-alan sopimukset umpeutuvat maaliskuun lopulla. Neuvoteltavana on yli 421 000 työntekijän  sopimukset. Kuntien työvoimakustannukset ovat vuositasolla 22 miljardia euroa.

Tuoreimmat aiheesta

Työmarkkinat