Jo näin pieni muutos vyötärönympäryksessä pienentää riskiä sepelvaltimotautiin

1:41imgKapeneeko vyötärö hulaamalla? Katso testi videolta!
Julkaistu 17.02.2020 13:31

UUTISPALVELU DUODECIM - MTV LIFESTYLE

Jo 4–5 senttimetrin vähennys vyötärön ympäryksessä voisi pienentää riskiä sairastua sepelvaltimotautiin. Väestötasolla tämän suuruinen muutos tarkoittaisi 16 prosentin vähennystä tautitapauksissa, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tutkimus perustuu lähes 14 000 aikuisen kaksitoistavuotisiin seurantatietoihin, joiden avulla tutkijat arvioivat vähäisten muutosten vaikutuksia väestön sepelvaltimotautitapauksiin.

Tutkijat arvioivat, kuinka moni olisi säästynyt sepelvaltimotaudilta, jos heidän painoindeksinsä tai vyötärön ympäryksensä olisi pienentynyt 5 prosenttia.

Ilman hypoteettista laihtumista 6,3 prosenttia osallistujista sairastui sepelvaltimotautiin kahdentoista vuoden aikana, mutta luku olisi ollut 0,6 ja 1 prosenttiyksikköä pienempi, jos painoindeksi tai vyötärön ympärys olisi pienentynyt 5 prosenttia.

Lue myös: Kävelyä tehokkaampaa! Hauska liikuntamuoto karistaa vyötäröltä senttejä ja lisää lihasta: "Keskivartalon uudelleenmuokkaus"

Väestötasolla merkittävä muutos tautitapauksissa

Pienet muutokset eivät yksilötasolla kuulosta suurilta, mutta väestötasolla tämän suuruinen muutos vyötärön ympäryksessä tarkoittaisi sepelvaltimotautitapausten vähenemistä 16 prosenttia. Painoindeksin pieneneminen 5 prosentilla vähentäisi sairastumisia puolestaan 9 prosenttia.

Tulokset vahvistavat näyttöä varsinkin vyötärölihavuuden terveyshaitoista, mutta osoittavat myös varsin pienten muutosten parantavan terveyttä.

Vyötärölihavuus on merkittävä terveysongelma

Vyötärölihavuudessa suuri osa liikarasvasta kertyy vatsaontelon sisään suolten ja sisäelinten väliin sekä maksan sisälle. Vyötärölihavuus on merkittävä terveysongelma, ja tutkimusten mukaan se on terveysriski myös henkilöille, jotka ovat painoindeksinsä perusteella normaalipainoisia.

Suomessa vyötärölihavuudesta puhutaan, kun vyötärön ympärys ylittää naisilla 90 senttimetriä ja miehillä 100 senttimetriä.

Lue myös: Salakavala oireyhtymä vaanii yli miljoonan suomalaisten terveyttä – vain yksi näkyvä oire

Lue kaikki lifestyle-aiheista!

Copyright Duodecim 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tuoreimmat aiheesta

Painonhallinta