Joe Bidenin valinta USA:n presidentiksi saa lopullisen sinetin – useat republikaanit esittävät vastalauseen

60801152
AFP / Lehtikuva
Julkaistu 06.01.2021 05:57

MTV UUTISET – STT

Joe Bidenin valitseminen Yhdysvaltain 46. presidentiksi saa tänään lopullisen sinettinsä, kun Yhdysvaltain kongressi laskee presidentinvaalien valitsijaäänet ja julistaa Bidenin vaalivoittajaksi.

Normaalisti kongressin ääntenlasku on rutiininomainen osa vaaliprosessia, mutta tällä kertaa se on dramaattisempi, sillä useat kongressin republikaanit aikovat esittää vastalauseen valitsijaäänistä.

Republikaaneilla ei ole käytännössä mitään mahdollisuutta estää Bidenin julistamista voittajaksi, mutta tiedossa on silti kovan luokan poliittista teatteria, joka on jo luonut syviä jakolinjoja republikaanipuolueen sisälle.

Lue myös: Skotlanti ei päästä Trumpia maahan Bidenin virkaanastujaisten aikaan: "Toivon, että hänen ensimmäinen matkasuunnitelmansa on ulos Valkoisesta talosta"

Kongressin perustuslaillinen tehtävä on vain laskea valitsijaäänet, mutta laki antaa senaattoreille ja kongressiedustajille mahdollisuuden esittää vastalauseen yksittäisen osavaltion äänistä.

Jos vastalauseen takana on vähintään yksi edustaja sekä edustajainhuoneesta että senaatista, menee vastalause molemmissa kamareissa käsittelyyn ja äänestykseen.

Jo yli 100 kongressiedustajaa ja 12 senaattoria on ilmoittanut aikovansa esittää vastalauseen tiettyjen osavaltioiden äänistä vaalivilppiin vedoten, joten tiedossa on varmuudella äänestyksiä valitsijaäänten hyväksymisestä. Presidentti Donald Trump on tulosten haastamisen kannalla.

Nämä äänestykset eivät kuitenkaan johda tulosten kumoamiseen, sillä siihen vaadittaisiin enemmistö molemmissa kamareissa.

Yritys kaatuu siis jo siihen, että demokraateilla on enemmistö edustajainhuoneessa. Senaatissakin useimmat republikaanitkin vastustavat yritystä muuttaa vaalitulosta.

Pencellä paineita

Kyseessä ei siis ole varsinainen yritys muuttaa vaalituloksia, vaan poliittinen temppu, jolla kongressiedustajat yrittävät miellyttää presidentti Trumpia ja tämän kannattajia viestimällä heille tekevänsä parhaansa taistellakseen presidentin puolesta.

Vastalauseita esittävillä republikaaneilla ei ole antaa todisteita vaalivilpistä, kuten ei ole ollut Trumpillakaan, joka on siitä huolimatta kieltäytynyt tunnustamasta vaalitappiotaan.

Lue myös: "Haluan vain löytää 11 780 ääntä" – kuuntele Trumpin skandaalipuhelu, jolla "epätoivoinen" presidentti ehdottaa vaalivilppiä

Maanantai-iltana Trump oli kampanjoimassa Georgiassa republikaanien senaattoriehdokkaiden puolesta ja puhui myös kongressin keskiviikon tilaisuudesta.

Hän kohdisti toiveensa varapresidentti Mike Penceen, joka roolissaan senaatin puheenjohtajana johtaa ääntenlaskentaa. Yhdysvaltalaismediassa tosin puhuttiin tiistaina, että Pence voisi jättää tilaisuuden väliin.

–  Toivon, että Mike Pence toimii meidän puolestamme. Hän on hieno kaveri. Tietenkin, jos hän ei tee niin, en pidä hänestä ihan niin paljon, Trump sanoi vaalitilaisuudessaan.

Asiantuntijoiden mukaan Pencellä ei kuitenkaan ole lain mukaan oikeutta puuttua ääntenlaskuun.

–  En usko, että se johtaa mihinkään. Pencellä ei ole valtuuksia hylätä osavaltioiden ääniä, vaalilakeihin erikoistunut professori Rick Hasen Kalifornian yliopistosta sanoi STT:lle.

Jakautunut republikaanipuolue

Temppu asettaa monet republikaanit kongressissa kiusalliseen asemaan, sillä heidän pitää valita kahdesta ikävästä vaihtoehdosta. Joko he äänestävät laillisia äänestystuloksia vastaan tai suututtavat presidentti Trumpin.

Tämän vuoksi kongressin vaikutusvaltaisin republikaani, senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell olisi halunnut välttää joutumisen äänestykseen. Keskiviikon äänestysten jakolinjat voivatkin aiheuttaa puolueessa kipuilua vuosien ajan.

Moni republikaani on arvostellut puoluetovereidensa temppua. Esimerkiksi nebraskalaissenaattori Ben Sasse sanoi, että vaalitulosten haastaminen on "huono asia maallemme ja puolueellemme".

Myös edustajainhuoneen entinen puhemies Paul Ryan oli hyvin kriittinen yrityksen suhteen.

–  On vaikea keksiä epädemokraattisempaa ja epäkonservatiivisempaa toimea kuin liittovaltion puuttuminen osavaltioiden sertifioimiin vaalituloksiin ja miljoonien amerikkalaisten äänioikeuden vieminen, Ryan sanoi lausunnossaan.

Kongressin istunto alkaa iltakahdeksalta Suomen aikaa. Koska tiedossa on luultavasti äänestyksiä useiden eri osavaltioiden tuloksista, istunto voi venyä Suomen aikaa torstaille.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat