Johannes kertoo olleensa kertausharjoituksissa kuin silli purkissa – kantahenkilökunta kiersi yksiköstä toiseen ilman maskeja: "Herätti todella paljon oudoksuntaa"

1.03731667
All Over Press
Julkaistu 27.11.2020 15:17
Toimittajan kuva
Juho Lauri

juho.lauri@mtv.fi

Vaikka koronatilanne on pahentunut Suomessa viimeisten viikkojen aikana, toteuttaa Puolustusvoimat edelleen kertausharjoitustoimintaa.

Kertausharjoituksiin kokoontuu tänä vuonna arviolta yli 15 000 reserviläistä. Suurimmassa yksittäisessä harjoituksessa on tänä vuonna kokoontunut noin tuhat henkeä.

Kertausharjoituksilla on tarkoitus ylläpitää sodan ajan joukkojen suorituskykyä ja sotilastaitoja. Niiden osallistuminen on velvollisuus, eikä harjoituksista voi jäädä pois ilman painavaa syytä.

Osastoesiupseeri, majuri Petteri Tammi pääesikunnan koulutusosastolta kertoo, että puolustusvoimat ei ole toistaiseksi nähnyt välttämättömäksi keskeyttää valtakunnallisesti kaikkea harjoitustoimintaa, vaikka koronatilanne on pahentunut Suomessa viimeisten viikkojen aikana radikaalisti.

– Seuraamme hyvin tarkasti Valtioneuvoston ja THL:n antamia määräyksiä ja suosituksia ja meillä on valmius tarvittaessa nopeastikin kiristää toimenpiteitä joko rajoittamalla harjoitusten järjestämisiä tai keskeyttämällä ne kokonaan, Tammi kertoo MTV Uutisille.

Tammi korostaa, että harjoitusten järjestämisessä käytetään aina alueellista ja tapauskohtaista harkintaa, jossa punnitaan mahdollisuudet harjoituksen turvalliseksi läpiviemiseksi.

Maavoimien varusmieskoulu Parolannummen panssariprikaatissa 30. elokuuta 2011. Ampumaleiriläisiä kovapanosammunnassa.

Puolustusvoimat ei testaa harjoitukseen osallistujia.

Helsinkiläistä Joonasta pelottaa korona, Puolustusvoimilta ei armoa

Helsinkiläinen Joonas on lähdössä ensi viikon maanantaina kertaamaan Karjalan prikaatiin Vekaranjärvelle viideksi päiväksi.

Joonas on huolissaan tämän hetken koronatilanteesta ja siitä, voiko kertausharjoituksissa saada koronatartunnan.

Kertaamispäivämäärän lähestyessä Joonas on tuntenut olonsa päivä päivältä epävarmemmaksi.

– Epävarma olo, kun pääministeri ja koko valtio tuputtaa, että maskia pitää käyttää ja ihmiskontakteja välttää, niin sitten järjestetään tuollainen tapahtuma, Joonas kertoo MTV Uutisille.

Joonas myöntää, että kertausharjoitus pelottaa.

– Kyllä se pelottaa, kun on onnistunut välttämään tautia tähän asti, niin leviääkö se nyt sitten kertaamassa, kun ihmisiä tulee sinne ympäri Suomea, Joonas kertoo.

Osastoesiupseeri Tammen mukaan se, että korona pelottaa, ei ole syy jäädä pois kertausharjoituksista. Sen kertoo jo lakikin.

– Koronan pelko tai vastaava ei ole vapautuksen peruste. Mikäli reserviläinen hakee vapautusta koronaepidemian perusteella, hänen tulee toimittaa lääkärintodistus tai todistus koronatestin suorittamisesta aluetoimistoon, minkä jälkeen aluetoimisto voi vapauttaa henkilön terveydellisillä syillä, Tammi kertoo.

Myös eri puolelta Suomea harjoituksiin saapuvat pyritään Tammen mukaan pitämään erillään toisistaan heti harjoitukseen saavuttaessa.

AOP armeija, varusmies, rynnäkkökivääri

Kertausharjoituksiin osallistuu vuosittain yli 15 000 reserviläistä.

Kertaajia ei testata, sairastumistapauksien varalle olemassa tarkka suunnitelma

Puolustusvoimat ei testaa paikalle saapuvia kertaajia. Sairastumistilanteissa korostetaan reserviläisen omaa vastuuta.

Tammi kertoo, että harjoitukseen ei saa missään nimessä tulla sairaana.

– Mikäli henkilöllä on ennen harjoitusta koronaan viittaavia oireita, tulee hänen ottaa yhteys käskyn lähettäneeseen aluetoimistoon, joka tarvittaessa peruu harjoitukseen osallistumisen. Puolustusvoimilla on jatkuva kyky vastata reserviläisten yhteydenottoihin esimerkiksi sairastapauksissa ja muissa mahdollisesti epäselvissä tapauksissa myös harjoitusta edeltävän viikonlopun aikana, Tammi kertoo.

Tammi takaa, että Puolustusvoimilla on tarkka suunnitelma sen varalle, jos joku sairastuu kertausharjoituksissa.

– Ennen harjoitusta suunnittelemme tarkasti, mihin mahdollisesti harjoituksen aikana sairastuvat erotetaan muista ja miten mahdollisesti oireita saavat tai koronavirukselle altistuneet siirretään kotiin sekä annamme tarkat ohjeet koronatestiin hakeutumisesta, omaehtoiseen karanteeniin jäämisestä sekä ilmoittamismenettelyistä.

Korona-aikana koulutusryhmät on jaettu kertausharjoituksissa mahdollisimman pieniin osastoihin.

Osastot kyetään pitämään muun muassa majoituksen ja ruokailun suhteen osalta erillään niin, etteivät osastot ole toistensa kanssa tekemisissä tai sekoitu.

– Harjoituksen aikana noudatamme kaikkia tarpeellisia suojaustoimenpiteitä harjoituksen turvalliseksi läpiviemiseksi. Sisätiloissa tapahtuva harjoitustoiminta pyritään jakamaan pieniin, alle 10 hengen erillisiin osastoihin, joissa noudatetaan turvaväliä ja käytetään kasvomaskia, Tammi kertoo.

varusmiehet, armeija, aop

Kertaajille tehdään heti selväksi, miten koronavirukselta suojaudutaan harjoituksissa.

Kertaamassa ollut Johannes kertoo, että turvavälien pitäminen harjoituksissa mahdotonta

Juuri panssariprikaatista 10 päivän harjoituksista tullut eteläsuomalainen Johannes kertoo MTV Uutisille, että kertaustapahtuma lähti käyntiin Parolassa tuhdilla koronainfopaketilla.

Se, että kertausharjoitukset tapahtuvat tällä kertaa poikkeuksellisemmin tehtiin selväksi heti kättelyssä.

– Piti olla hanskat ja kasvomaskit päällä, vasta sitten lähettiin hakemaan varusteita. Sieltä lähdettiin suoraan oppitunnille, mikä käsitteli pelkästään koronaa: miten pitää liikkua, missä pitää pistää maskia päällä. Ainoa paikka, missä meidän ei ohjeiden mukaan tarvinnut pitää maskia, oli oma tupa, Johannes kertoo.

Johanneksen mukaan maastoharjoituksissa 1-2 metrin turvaväli ei kuitenkaan pitänyt. Esimerkiksi panssarivaunussa neljä ihmistä istui yhtä tiiviisti kuin ilman korona-aikaakin.

– Kasarmilla turvavälit toimi hyvin, mutta omissa hommissa harjoitusolosuhteissa turvavälin pitäminen oli täysin mahdottomuus.

1.03731667

Harjoituksiin saa osallistua vain täysin terve reserviläinen.

Kertaaja ihmettelee, miksi kantahenkilökunta kiersi yksiköissä ilman maskeja

Johannes ihmettelee kuitenkin eniten sitä, miksi koulutusryhmiä, tupia ja telttoja kiertäneet, kantahenkilökuntaan kuuluneet ihmiset eivät pitäneet maskia, vaikka ohjeistus tuotiin selkeästi esille kertaajille.

– Pisti monen silmään, että kantahenkilökunta, joka liikkui yksiköiden välillä, ei monesti käyttänyt maskeja syystä tai toisesta. Eli voisi kuvitella, että he ovat niitä ihmisiä, jotka kykenevät sitä parhaiten levittämään. He tarkastivat meidän yksikön aamupäivällä ja jatkoivat toiseen yksikköön myöhemmin. Kulkivat leirillä teltasta telttaan. Herätti todella paljon oudoksuntaa.

Johannes kertoo, että ylempiarvoiset henkilöt taas pitivät normaalisti maskia.

– Maavoimien komentaja piti maskia ja kyseli meiltä kysymyksiä koronasta, että mitä ajattelemme ja, että pelottaako asia.

Kysyimme osastoesiupseeri majuri Tammelta, miksi osa kantahenkilökunnan ihmisistä ei pidä maskia tarkastaessaan yksiköitä. Tammi ei kyennyt kommentoimaan yksittäisessä harjoituksessa tapahtunutta asiaa ennen asian tarkempaa selvittämistä.

Tuoreimmat aiheesta

Puolustusvoimat