Asepalveluksessa olevat nuoret ovat huolissaan koronan leviämisestä varuskunnissa. Vaikka esimerkiksi Varusmiesliiton mukaan koronatilanne on onnistuttu hoitamaan Puolustusvoimissa valtaosin hyvin, osassa yksiköistä toiminnassa on parantamisen varaa.
Varusmiehet kertovat huolestuttavia yksityiskohtia koronan hoidosta osassa Suomen varuskunnista.
MTV Uutisten tietojen mukaan koronalle altistuneita on joissain prikaateissa esimerkiksi ohjattu syömään samoihin ruokaloihin terveiden kanssa.
Toisaalta syömään on pitänyt "niskuroimatta"mennä, vaikka tartunta olisi pelottanut. Alikersantti on suuttunut siitä, että alokas on pyytänyt kauhojen desinfiointia ruokalassa.
Koronavirusta mahdollisesti kantaville ei varusmiesten viestien mukaan ole järjestetty myöskään erillisiä wc-tiloja. Kaikkia altistuneita ei ole varusmiesten mukaan testattu, "kska heitä on niin paljon".
Lisäksi alokkaille on kerrottu, että he eivät pääse koronan takia lomille välttämättä lainkaan ennen toukokuuta.
Nuoria on heidän itsensä mukaan myös painostettu olemaan hiljaa epäkohdista. Monet eivät olekaan uskaltaneet kertoa asiasta eteenpäin, ettei heille koituisi ikävyyksiä varuskunnassa.
"Yksi karanteeniyksikkö söi pakkiruokaa, toinen aterioi muonituskeskuksessa"
Varusmiesliiton puheenjohtajan Atte Grönroosin korviin viestit kuulostavat tutuilta. Hänen mukaansa Puolustusvoimissa on tehty koronan hillitsemiseksi yleensä ottaen erittäin hyvää työtä, mutta epäkohtiakin on.
– Esimerkiksi Säkylässä Porin prikaatissa yksi karanteeniin laitettu yksikkö söi (saamamme tiedon mukaan) pakkiruokaa, kunnes joukkueen karanteeni loppui, kun taas toinen yksikkö jatkoi normaalia elämää muonituskeskusruokailulla, vaikka komppanian sisällä oli tartunta. Käytännöt eivät siis aina ole johdonmukaisia, Grönroos kertoo.
– Ohjeet saattavat olla hyvinkin tarkat ja yksityiskohtaiset, mutta niihin on ehkä reagoitu hitaasti ja käytännön toimet ovat vaihdelleet yksikkökohtaisesti. Ja mitä järkeä siinä sitten on, että toisaalla noudatetaan tiukkoja sääntöjä mutta toisaalla lipsutaan, Grönroos kysyy.
Lue myös: Korona ryöpsähti Porin prikaatissa: Tällä viikolla ainakin 15 tartuntaa, karanteenissa yli 100, lomat siirtyvät
Lomien menettäminen ongelma
Grönroos pitää ongelmana myös sitä, että varusmies menettää lomansa, jos hän kertoo mahdollisista koronan oireista. Samalla loma voi palaa kokonaiselta komppanialliselta miehiä ja naisia.
– Jos varusmies ilmoittaa oireistaan, kun hän on juuri lähdössä lomille, käytännössä koko lähipiirissä oleva porukka, jopa koko joukkueellinen tai komppaniallinen väkeä, joutuu karanteeniin, ja kaikkien lomat palavat. Se voi johtaa siihen, että oireita pantataan ja yritetään näyttää terveeltä. Pahimmillaan sieltä lähdetään altistuneina tai taudin kantajina liikkeelle.
Grönroos ei syytä varusmiehiä, vaan järjestelyä.
– On ihan kauhea tilanne, että ihmiset ovat olleet siellä vaikkapa yli kuukauden, ja yhden oireista riippuu se, pääseekö porukasta lomalle kukaan.
Ketään ei pidä uhkailla puhumisesta
Grönroos tähdentää myös sitä, että varusmiesten on voitava kertoa palvelukseen liittyvistä epäkohdista vapaasti ilman pelkoa siitä, että he joutuvat siitä vaikeuksiin palveluspaikassaan.
– Etenkin jos ihmisiä on asetettu vaaraan altistua koronalle, siitä on jopa velvollisuus kertoa eteenpäin. Ketään ei sellaisessa tilanteessa pitäisi uhkailla millään seuraamuksilla, Grönroos toteaa.
– Ymmärrän, että myös varusmiesjohtajien pinna on varmasti kireällä, mutta suuttuminen yleisistä varotoimista muistuttamisesta on liikaa. Ruokahuollossa tulee muistaa tehokas hygienia ja ottimien desinfiointi, ja tästä muistuttaminen on vain positiivinen asia.
"Sairaat, altistuneet ja terveet syövät aina erillään"
Porin prikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Ari-Pekka Väänänen kiistää Porin prikaatin puolesta väitteet siitä, terveet varusmiehet joutuisivat syömään samoissa tiloissa koronalle altistuneiden kanssa.
Väänäsen mukaan sairaat, hengitystieinfektio-oireiset, altistuneet ja terveet syövät aina erillään.
– Ruokalassa valmistettu ruoka toimitetaan hengitystieinfektio-oireisille, tartunnalle altistuneille ja koronapositiivisen testituloksen saaneille lämpöastioissa yksiköihin, eli kasarmeihin, tai erillisiin lepo-osastoihin. Kaikille heille tilataan ateria, eikä mitään valmisteta turhaan biojätteeseen heitettäväksi, Väänänen selvittää sähköpostilla.
– Varuskuntaravintolassa taas ruokaillaan porrastettuna osastoittain, ja jakovälineet vaihdetaan osastojen vaihtuessa.
Erillisiin vessoihin ei ole mahdollisuutta
Väänänen kertoo, että eri ryhmille ei ole Porissa mahdollista järjestää täysin omia wc-tiloja.
– Lepo-osastoilla on erilliset wc-tilat, mutta kiinteiden tilojen ja suihku-wc-konttien määrä on rajallinen. Tilapäiskäytössä on niin sanottuja bajamajoja.
Väänänen kertoo myös, että kaikki altistuneet testataan.
– Myös oireettomat testataan, osa useampaan kertaan, Väänänen toteaa.
Vapaajakso taas alkaa Porin prikaatissa Väänäsen mukaan suunnitellusti ja varusmiehille ennakolta ilmoitetun aikataulun mukaisesti, paitsi jos varusmies on määrätty karanteeniin tartunnan tai altistumisen vuoksi.
Varusmiesliitto vaatii ohituskaistaa varusmiesten koronarokotuksilleKoronapandemia on Varusmiesliiton mukaan aiheuttanut kestämätöntä kuormitusta varusmiesten palvelukseen. Varusmiesliitto vaatii tuoreessa kannanotossaan, että varusmiehet rokotetaan mahdollisimman pian terveydenhuollon henkilöstön ja riskiryhmien jälkeen. – Palvelus pandemia-aikana on jo itsessään äärimmäisen kuormittavaa varusmiehille. Pelko tartunnasta, tartuntojen levittämisestä tahattomasti ja satojen ihmisten karanteenista on läsnä joka päivä varusmiesten elämässä, Varusmiesliiton varapuheenjohtaja Iina Palonen toteaa. – Mahdollisuus saada rokote mahdollisimman pian on pieni vastapalvelus siitä, mistä varusmiehet ovat joutuneet tinkimään varusmiespalveluksen aikana. Kysymys on myös kansallisesta turvallisuudesta. Liiton mukaan varusmiehet ovat velvoitettuja olemaan kasarmeilla ilman mahdollisuutta turvaväleihin ja tehokkaaseen virukselta suojautumiseen. Varusmiehiä on myös jouduttu asettamaan karanteeneihin suurissa määrin. Varusmiesliitto kertoo saaneensa yhteydenottoja, joiden mukaan pelko tartunnasta vaikeuttaa päivittäin satojen varusmiesten palvelusta. Liitto on huolissaan siitä, että koronaviruksen aiheuttama tauti voi aiheuttaa vaarallisia ja pitkittyneitä oireita myös varusmiespalvelusta suorittaville nuorille. Lue myös: Varusmiesliitto vaatii ohituskaistaa varusmiesten koronarokotuksille |