Johtaako sinun pomosi pelolla? ”Yleensä se, joka sitä tekee, ei tiedä eikä huomaa”

7:02img
Julkaistu 23.03.2018 09:57

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Viime päivinä Suomessa ovat puhuttaneet otsikot epäasiallisesta johtamisesta elokuva-alalla. Pelolla johtaminen ei kuitenkaan ole alasta riippuvaista. Huomenta Suomessa vierailleet asiantuntijat kertovat, että alaisten palaute – silloin, kun sitä uskalletaan antaa – tulee usein pomolle yllätyksenä.

– Pelolla johtamista on Suomessa sekä sen rajummissa muodoissa että hienovaraisessa muodossa, jossa se on vähän sitä, että silmät muljahtavat tai ei tartuta asioihin. Tällainen tavallinen pelolla johtaminen voi olla jopa vakavampaa, toimitusjohtaja Jaana Tuomila Kiss Consultingista kertoi lähetyksessä perjantaiaamuna.

Uskalletaanko Suomessa sanoa pomolle, jos hänen toimintatavoissaan on jotain vikaa?

– Se on se kriittinen asia – hirveän harvoin sanotaan. Annetaan jonkun asian tapahtua vuosia, ja kukaan ei puutu eikä sano. Silloin me annetaan sen tapahtua, Tuomila sanoo.

– Yleensä se, joka sitä tekee, ei tiedä eikä huomaa. Jos ei sitä kukaan sinulle sano, niin ethän sinä voi muuttaa tapojasi. Kyllä se on vastavuoroinen asia, Tuomila lisää.

Joillakin työpaikoilla palautetta työntekijöiltä esimiehille kerätään anonyymeillä, netin kautta toteuttavilla kyselyillä tai ulkopuolisten ihmisten tekemillä haastatteluilla.

– Usein johtaja yllättyy siitä (palautteesta). Hän ei ole tiedostanut, kuinka paljon hänen oma asemansa itsessään jo herättää pelkoa. Vaikka käyttäytyisi kohtuu ystävällisesti, niin ihmiset saattavat silti pelätä johtajaa aseman puolesta, strategisen johtamisen apulaisprofessori Timo Vuori Aalto-yliopistosta kuvailee.

Työpaikalla saatetaan esittää, että asiat ovat hyvin, vaikka pinnan alla kuohuisi.

– Me olemme tavallaan kilttiä kansaa, me ei sanota. Kyllä se ilmenee paljon pinnan alla, Tuomila toteaa.

Miksi pomo turvautuu pelolla johtamiseen? Millaisia taitoja pomoilta nykyään vaaditaan? Katso koko video ylhäältä.

Tuoreimmat aiheesta

Työ