Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä arvioi, että koronatartuntojen määrän kasvu on mahdollista saada pysähtymään ja jopa loivaan laskuun nykyisillä rajoituksilla, mutta merkittävää käännettä niillä ei saada aikaiseksi.
Mäkijärven mukaan nykyiset rajoitukset eivät riitä, jos tavoite on kääntää epidemia jyrkkään laskuun ja tavoitella perustilaa, jossa ei ole oltu sitten viime elokuun tai syyskuun alun.
Hänen mukaansa liikkumisrajoitusten tarpeellisuuden ratkaisee ennen kaikkea sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä. Husin alueella ylitettiin sadan potilaan rajapyykki viime viikonloppuna.
– Jos se siitä edelleen jatkaa nousuaan ja mennään viime kevään lukemiin tai yli, veikkaan, että niin sanotusti hermo pettää itsellä ja muillakin ja vaaditaan ja saadaan lisää rajoituksia. Ei kukaan uskalla jäädä katselemaan, että kuinka pahaksi tämä menee ja onpas jännittävää. En usko, että siihen kenelläkään pokka riittää, eikä se ole perusteltuakaan, Mäkijärvi sanoo STT:lle.
Mäkijärvi toteaa, että tartuntamäärien laskusta menee pari viikkoa, ennen kuin se näkyy sairaalahoidossa olevien määrässä.
Lue myös: Lähipäivät voivat ratkaista, turvaudutaanko liikkumisrajoituksiin – STT: Henkinen kynnys on 1000 tartuntaa päivässä
Hallituksen kaavailut järkeviä
Mäkijärvi pitää järkevänä liikkumisrajoituksista julkisuuteen tulleiden tietojen perusteella sitä isoa linjaa, ettei ulkoilua rajoiteta muuten kuin isompien seurueiden osalta ja sisätiloissa käyntejä taas rajattaisiin vain välttämättömimpiin.
– Minusta ne ovat hyvinkin järkiperäisiä, varsinkin kun ulkona on helpompi noudattaa kahden metrin sääntöä. Näkisin, että ulkona uskaltaa kyllä liikkua, kun pitää sen mielessä. Mutta jos siellä ollaan kylki kyljessä ja ilman maskeja, tilanne muuttuu toiseksi.
Mahdollinen etäkoulun laajentaminen pienempiin oppilaisiin saa häneltä varautuneemman vastaanoton, sillä asiassa on monta näkökulmaa eikä ole selvää, korvaavatko hyödyt haittoja.
– Lienee kiistatonta, että tartuntojen ja altistumisten määrä lapsissa ja nuorissa on lisääntynyt varsinkin virusmuunnoksen aikana, mutta kuinka merkittävää se on kokonaisepidemiatilanteen kannalta, sitä on vaikea sanoa.
Hallituksessa on STT:n tietojen mukaan ollut viime viikolla esillä, että etäkoulua voisi laajentaa alueellisesti 4-6-luokkalaisiin, mutta siitä ei ole ollut yksimielisyyttä ja suunnitelmat ovat voineet muuttua.
Hallitus voi päättää liikkumisrajoituksista nopeastikin, jos luvuissa nähdään selkeää nousua tai jos tilanne tietyllä alueella uhkaa riistäytyä käsistä. Vielä mitään päätöksiä ei ole tehty. Hallituksella on seuraavan kerran neuvottelu keskiviikkona.
Käytännössä pääkaupunkiseutu ja Turku ovat tällä hetkellä alueita, joita liikkumisrajoitukset voisivat koskea, jos niistä lähiaikoina päätetään.