Jos rajoituksia ja suosituksia noudatetaan pääkaupunkiseudulla, normaalielämään voidaan palata sangen nopeastikin, uskoo Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen.
Rajoitustoimia on lisätty pääkaupunkiseudulla asteittaan kesän jälkeen.
Tällä viikolla päätettiin jälleen uusista rajoituksista: sisätilojen yleisötilaisuudet rajoitetaan 20 henkilöön ja yli 20-vuotiaiden joukkue- ja kontaktilajien harrastustoiminta keskeytetään maanantaista 23. marraskuuta alkaen kolmeksi viikoksi.
Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen kertoo, että rajoitusten kiristämiseen päädyttiin tällä viikolla, koska tartuntojen määrä lisääntyi merkittävästi aiemmista rajoitustoimista huolimatta. Tuominen uskoo vahvasti, että tällä viikolla säädetyt rajoitukset auttavat, jos niitä noudatetaan.
– Nämä rajoitukset ovat nyt sen verran tuhteja, että jos me kaikki – siis jokainen meistä – pidämme huolen siitä, että noudatamme niitä, meillä on erittäin hyvät mahdollisuudet saada tilanne rauhoittumaan, Tuominen sanoo.
– Jos me pidämme huolen siitä, että pidämme etäisyyksiä, käytämme maskeja ja pesemme kätemme, niin pystyisimme palaamaan normaalielämään sangen pian.
Nyt säädetyt rajoitukset ovat herättäneet keskustelua riittävyydestään.
Esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila jakoi twiitin, jossa Uudenmaan rajoitusten kiristämistä penättiin, jotta vältettäisiin ajautuminen ”Keski-Euroopan kaaokseen.”
Voiko kevään kaltainen täyssulku olla vielä edessä pääkaupunkiseudulla?
– Emmehän me kukaan sellaista haluaisi, Tuominen sanoo.
"Keväällä emme vielä tienneet emmekä osanneet"
Keväällä, koronaviruspandemian ensimmäisen aallon riehuessa, rajoituksia perusteltiin ennen kaikkea sillä, että sairaaloiden kapasiteetti ei ylittyisi. Tuominen kertoo, että tällä hetkellä potilaita on sairaalahoidossa maltillisesti.
– Potilaiden määrä ei ole mitenkään ryöpsähtänyt, mutta se on kuitenkin pysynyt suhteellisen suurena. Emme haluaisi, että se (tilanne) tästä yhtään heikkenee.
– Kyllä pidän tätä huolestuttavana sitä kautta, että jos emme saa tätä kuriin, niin se tulee näkymään sairaalahoidon määrässä, Tuominen jatkaa.
Tuominen karsastaa tilanteen vertaamista keväiseen. Koronavirusepidemian torjunta on muuttunut paljon ja taudista tiedetään nykyään aiempaa enemmän.
– Keväällä emme tienneet emmekä osanneet, jouduimme valmistautumaan kohti tuntematonta. Nyt olemme paljon paremmin valmistautuneita ja henkilökunta on koulutetumpaa.
– Myös testauskapasiteetti on aivan toinen. Haluan kannustaa kaikkia menemään testiin pienistäkin oireista. Testikapasiteettiä on hyvin ja testitulokset valmistuvat nopeasti.
Suojakeinot hyvin käyttöön
Vielä on kuitenkin myös paljon sellaista, mitä koronaviruksesta ei tiedetä, myöntää Tuominen. Esimerkiksi sään ja kosteuden vaikutus viruksen toimintamekanismeihin on vielä auki.
– Ainakin sen tiedämme, että sitä on väestössä ja sitä on tullut sitä kautta, että kontaktit ovat olleet liian läheisiä eikä etäisyyttä ole osattu pitää tarpeeksi kaikkialla.
– Jälleen toistan itseäni: pidetään niitä etäisyyksiä, niin silloin tämä leviäminen saadaan kuriin. Osa kansalaisista on ottanut nämä suojakeinot tosi hyvin käyttöön, mutta eivät kaikki.
Toivoa siitä, että tartuntojen määrä saadaan vielä pääkaupunkiseudulla laskuun, jos varotoimia noudatetaan, Tuomisen mukaan on.
Mutta jos etäisyyksiä täytyy pitää, onko joulu peruttu?
– Joulua ei ole peruttu nyt eikä koskaan eikä joulumieltä pidä perua!