Johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmä on sopinut uusista pakotteista Venäjää vastaan.
Niiden tarkoituksena on "näännyttää Venäjän sotakone" estämällä Venäjää hankkimasta G7-maiden alueelta peräisin olevaa teknologiaa, teollisia tuotteita tai palveluita.
Japanissa perjantaista sunnuntaihin koolla olevat G7-maiden johtajat aikovat entisestään rajoittaa sellaisten tuotteiden vientiä, jotka ovat Venäjän kannalta tärkeitä taistelukentällä. Pakotteiden kohteeksi joutuvat myös materiaalia Ukrainan rintamalle siirtävät toimijat, joiden avulla pakotteita pyritään kiertämään.
Venäjän sotakassan tuloja pyritään tukkimaan ottamalla rajoitusten kohteeksi Venäjän kaivoksista peräisin olevat tai maassa tuotetut timantit. Venäjän timanttikaupan arvoksi on arvioitu 4–5 miljardia dollaria vuodessa.
Lue myös: Kaksi asiaa nousee G7-kokouksen pääaiheiksi
– Venäjän timantit eivät ole ikuisia, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel muotoili ennen G7-huippukokousta.
G7-maat vakuuttavat pysyvänsä vankkumatta Ukrainan tukena. Yhteisen julistuksen mukaan Ukrainaan ei voida saada aikaan oikeudenmukaista rauhaa ilman venäläisjoukkojen täydellistä ja ilman ehtoja tapahtuvaa vetäytymistä maasta.
– Tämän (ehdon) täytyy sisältyä kaikkiin vetoomuksiin rauhan puolesta, G7-maat toteavat.
Seppeleet atomipommin uhreille
Useiden eri lähteiden mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi aikoisi sittenkin matkustaa Japaniin osallistuakseen henkilökohtaisesti G7-huippukokoukseen. Aiemmin Zelenskyin kerrottiin esiintyvän kokouksessa etäyhteydellä. Jo perjantaina Zelenskyi oli yllättäen Saudi-Arabiassa Arabiliiton huippukokouksessa.
G7-kokouksen ensimmäinen päivä perjantaina oli täynnä vahvaa symboliikkaa, kun osallistujat tutustuivat Hiroshiman atomipommimuseoon ja laskivat seppeleet vuoden 1945 pommituksen uhrien muistolle.
Yhteisessä julkilausumassaan G7-maat tuomitsivat niin Venäjän vastuuttomat vihjailut ydinaseen mahdollisesta käytöstä kuin aikeet siirtää ydinaseita Valko-Venäjän alueelle.
Huippukokousta isännöivän Japanin pääministeri Fumio Kishida on kotoisin Hiroshimasta. Kishida oli jo aiemmin kertonut, että hän haluaisi kokouksessa keskusteltavan myös ydinaseriisunnasta.
Lue myös: G7-kokouksessa kaavaillaan pakotteita venäläisille timanteille
G7-ryhmään kuuluvat Yhdysvallat, Kanada, Britannia, Saksa, Ranska, Italia ja Japani. Huippukokouksissa on säännöllisesti mukana myös EU:n johtoa.
Brasilia ja Intia mukana
Yhdysvaltalaiset virkamieslähteet kertoivat jo ennen huippukokousta Yhdysvaltain ottavan Venäjä-pakotteidensa piiriin noin 300 yksityishenkilöä, yhteisöä, alusta ja lentokonetta. Lisäksi noin 70:tä toimijaa Venäjällä ja sen ulkopuolella kielletään ottamasta vastaan yhdysvaltalaisia vientituotteita.
Lue myös: MTV Uutisten ulkomaantoimittaja: Länsi herännyt myöhään Kiinan pyrkimyksiin
Virkamieslähde ei nimennyt Venäjän ulkopuolisia maita. Kohteita on Euroopassa, Lähi-idässä sekä Aasiassa.
Hiroshiman huippukokouksessa pyritään pakotteiden kiristämisen lisäksi siihen, että tärkeät kolmannet maat auttavat estämään pakotteiden kiertämistä. Kokoukseen on siksi kutsuttu mukaan muun muassa Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva sekä ja Intian pääministeri Narendra Modi. Mukana on myös Afrikan unionin puheenjohtajamaana toimivan Komoreiden presidentti.
Toinen tärkeä aihe G7-kokouksessa on yhteisen linjan etsiminen suhtautumisessa Kiinan kasvavaan taloudelliseen ja sotilaalliseen voimaan.