Kaksi asiaa nousee G7-kokouksen pääaiheiksi: "Olemme uudestaan kylmän sodan kaltaisessa tilanteessa"

10:14img
Miksi kylmä sota on jälleen käynnissä? Kuuntele Risto E. J. Penttilän analyysi G7-maiden huippukokouksesta.
Julkaistu 19.05.2023 08:50
Toimittajan kuva

Anna Egutkina

anna.egutkina@mtv.fi

Ukrainan aseellinen tukeminen on esillä hyvin vahvasti tänään alkavassa G7-maiden kokouksessa, sanoo kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä.

Japanin Hiroshimassa käynnistyy tänään G7- maiden kokous, ja siellä on tarkoitus käsitellä etenkin kahta pääasiaa.

– Ne ovat Kiinan-vastaisen liittouman kokoaminen ja Venäjän pysäyttäminen, kertoo kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä Huomenta Suomessa.

Pelkona on ollut jo pitkään se, ettei Yhdysvalloissa ja Euroopassa pidemmällä aikavälillä enää riitä kärsivällisyyttä auttaa Ukrainaa.

Lue myös: G7-kokouksessa kaavaillaan pakotteita venäläisille timanteille

Penttilän mukaan se, että kokoukseen on kutsuttu paikan päälle myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, kielii ennen kaikkea lännen vahvasta viestistä tukea Ukrainaa aseellisesti.

– Nyt on alkamassa Ukrainan vastahyökkäys ja Zelenskyi on ollut hyvin huolissaan siitä, riittääkö lännen tukea vielä. Uskon, että nyt sanotaan kokouksessa, että tuetaan voimakkaasti ja yritetään saada aikaan jonkinlainen läpimurto Ukrainan hyväksi, Penttilä pohtii.

Lue myös: G7-huippukokous: Venäjälle haetaan laajempia ja tiukempia pakotteita

Kylmä sota on taas käynnissä

G7 perustettiin 1970-luvulla ja sen tarkoitus oli tuoda yhteen läntiset teollisuusmaat ja myös Japani otettiin mukaan.

Siitä tuli kylmän sodan aikana länsiliittoutuneiden taloudellisen yhteistyön järjestö, mutta nyt se on Penttilän mukaan muuttunut.

– G7 ei keskity enää taloudelliseen yhteistyöhön, vaan turvallisuuteen. Tänään ja huomenna kokouksessa puhutaan paljon turvallisuudesta.

Lue myös: MTV Uutisten ulkomaantoimittaja: Länsi herännyt myöhään Kiinan pyrkimyksiin

Penttilän mukaan maailma on taas jakautumassa kahteen tai kolmeen osaan: on vapaa maailma eli USA, Eurooppa ja niiden kaverit, sitten on Kiina, Venäjä ja niiden kaverit ja kolmantena Afrikka ja Intia.

– Olemme uudestaan kylmän sodan kaltaisessa tilanteessa. Tämä muistuttaa hyvin paljon kylmän sodan tilannetta Neuvostoliiton olemassaolon aikana eli kyllä voidaan sanoa, että G7:stä on tullut vapaan maailman johtoryhmä, Penttilä sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Maailmanpolitiikka