Venäjä isännöi parhaillaan BRICS-maiden kokousta, jossa Putin voivotteli Ukrainan sodan syttymistä. Kokouksesta viestitään tarkan käsikirjoituksen mukaan.
Venäjän isännöimä BRICS-ryhmän ja sitä lähellä olevien maiden kolmepäiväinen kokous on parhaillaan meneillään Kazanissa.
Riippumattoman oppositiomedian Meduzan mukaan Kremlillä on BRICS-kokousta varten tarkoin valmisteltu käsikirjoitus siitä, mitä sieltä pitäisi kertoa julkisuuteen.
Venäjän presidentti Vladimir Putin piti kokouksessa puheen, jossa hän sivuutti täysin syypään Ukrainassa riehuvaan sotaan.
– Valitettavasti planeetallamme on monia aseellisia konflikteja, niin myös Venäjän rajoilla. On todella ikävää, että Ukrainassa on tämä aseellinen konflikti, Putin totesi torstaina Venäjän Kazanissa uutistoimisto Tassin mukaan.
Sitä, että Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja aiheutti tämän "aseellisen konfliktin" eli sodan, Putin ei luonnollisesti puhunut mitään.
Lue myös: Ukrainassa taisteleva suomalainen Vasja: "Minulla oli stereotypia venäläisistä"
Kolme teesiä
Meduza sai käsiinsä BRICS-kokouksen uutisointia koskevan Kremlin asiakirjan, jossa on kolme pääkohtaa painotettavista viesteistä: Vladimir Putin on maailman enemmistön epävirallinen johtaja, länsimainen eliitti on paniikissa ja koko lännessä vallitsee ahdistus.
Nämä ovat teesejä Venäjän federaation presidentinhallinnon laatimista ohjeista valtion omistamille ja hallitukselle uskollisille tiedotusvälineille. Niissä kuvataan, miten propagandistien tulisi uutisoida BRICS-huippukokouksesta.
Propagandisteja kehotetaan kertomaan, että huippukokouksella "on koko maailman huomio" ja korostamaan, että huippukokous todistaa lännen yritysten eristää Venäjä epäonnistuneen.
Huippukokouksesta pitää Kremlin määräyksen mukaan uutisoida muun muassa seuraavin sanankääntein: tiedotusvälineet eri puolilla maailmaa ovat yhtä mieltä Vladimir Putinin vaikutuksesta globaaleihin prosesseihin. Hänellä on niissä johtava rooli ja hän määrittelee näkymiä yhteiselle kehitykselle, joka tuo molemminpuolista hyötyä Venäjälle ja miljardeille ihmisille ympäri maailmaa.
Samassa asiakirjassa oli myös muutama maininta esimerkiksi Yhdysvaltojen tulevista presidentinvaaleista. Venäläiselle yleisölle on Meduzan mukaan väitettävä, että Kamala Harrisin voittoa valmistellaan jo vilpillisin keinoin. Harrisin voittoa tavoitellaan muun muassa sillä, että maahanmuuttajia ja jo kuolleita ihmisiä lisätään äänestäjäluetteloihin.
Lue myös: Ystävällisemmät välit Putiniin ja uho Nato-kumppaneille – miten maailmanpoliisin rooli muuttuu, jos Trump voittaa?
Kilpaileva vaihtoehto
BRICS-ryhmän perustivat alkujaan Brasilia, Venäjä, Intia ja Kiina. Myöhemmin mukaan ovat liittyneet muun muassa Etelä-Afrikka, Iran, Etiopia ja Arabiemiraatit.
Ryhmä pyrkii rakentamaan kilpailevaa vaihtoehtoa liian länsijohtoisena pitämälleen kansainväliselle järjestelmälle ja instituutioille. Venäjä potkittiin ulos aiemmin G8:na tunnetusta ryhmästä sen jälkeen, kun se liitti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan itseensä kansainvälisen oikeuden vastaisesti vuonna 2014.
Kazanissa nähtiin johtajia myös monista muista maista, jotka joko pyrkivät ryhmän jäseneksi tai yhteistyöhön sen kanssa. Venäjälle olivat matkustaneet muun muassa Nato-maa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sekä Venezuelan vilpillisinä pidettyjen presidentinvaalien voittaja Nicolas Maduro.
Paikalla ovat myös palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas sekä terroristijärjestö Hamasin korkea-arvoinen edustaja Musa Abu Marzuk.