Joka kolmannella kuljettajalla on vaikeuksia nähdä hämärässä – syy ei välttämättä ole silmissä

Hämärä ja pimeys voivat olla kuljettajasta riippuen merkittäväkin riski liikenneturvallisuudelle. Joka kolmas Liikenneturvan kyselyyn vastannut kuljettaja kertoi, että pimeys aiheuttaa haasteita ratin takana. Syy näkemisvaikeuksiin voi kuitenkin olla seurausta myös huonokuntoisesta tuulilasista.

Hämäränäössä ja silmän sopeutumiskyvyssä on yksilöllisiä eroja, mutta valon vähyys haastaa näköaistia iästä riippumatta, vaikka ikääntyminen onkin merkittävä tekijä hämäränäön heikentymisen taustalla.

Silmän solut mukautuvat pimeään, mutta jatkuvat muutokset valaistusolosuhteissa voivat hankaloittaa näkökyvyn sopeutumista nuoremmillakin.

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autoilijoista peräti kolmasosa kertoi, että pimeällä on vaikeuksia nähdä tarkasti. Suunnittelija Mia Nyholm muistuttaakin tiedotteessa, että hämärässä vastaantuleva liikenne, katuvalaistus ja muu kaupunkialueen hajavalo haastavat silmiä. Etenkin autolla ajaessa, jossa ympäristöä havainnoidaan tuulilasin takaa.

– Syksyinen sade, sumu tai tuuli voivat sakeuttaa soppaa entisestään. Kuljettajan on tässä kohtaa ymmärrettävä alentaa ajonopeutta. Eritoten alueilla, joilla liikutaan paljon jalan tai pyörällä. Vauhdin hiljentäminen antaa lisäaikaa havainnoille, kun näkemä on huono, Nyholm huomauttaa.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen on muistuttanut, että myös tuulilasilla on merkitystä.

– Mikäli tuulilasi on kovin naarmuinen, kannattaa sen vaihtoa harkita vielä ennen talvea. Usein autonkäyttäjä ajattelee, että lasi on järkevää uusia vasta keväällä. Naarmuinen lasi kuitenkin aiheuttaa ikäviä heijastumia juuri pimeällä ajettaessa ja vaikuttaa näin väistämättä ajamisen turvallisuuteen, Vesalainen kertoi viime vuonna.

Myös tuulilasin likaisuus voi hankaloittaa näkemistä. Lasi kannattaakin hoitaa kuntoon ja siistiksi viimeistään nyt. Samalla on syytä tarkistaa pyyhkimien kunto, sillä kuluneet pyyhkimet voivat haitata näkemistä entisestään niiden vain levittäessä epäpuhtauksia tuulilasiin.

– Jos lasinpyyhkimien sulat jättävät raitoja tai kalvoja lasin pintaan, kannattaa sulkia ensin yrittää puhdistaa sulkapyyhkeellä tai lasinpesunesteeseen kostutetulla rievulla. Mikäli tilanne ei korjaannu, ovat sulat vaihtokunnossa, Vesalainen vinkkasi.

Artikkeli jatkuu videon alla.

Ikääntyminen voi vaikuttaa hämäränäköön

Ikääntymisen myötä lisääntyviä silmäsairauksia ovat erityisesti kaihi, silmänpohjan ikärappeuma, glaukooma, verkkokalvon ja keskushermoston verenkiertohäiriöt sekä diabetekseen liittyvä verkkokalvosairaus eli retinopatia, luettelee silmätautien erikoislääkäri Juho Wedenoja Liikenneturvan tiedotteessa.

Ilman varsinaista silmäsairauttakin muutokset silmän optisissa rakenteissa ja verkkokalvolla voivat heikentää hämäränäköä.

– Ikääntymiseen liittyvät näön muutokset ovat seurausta näköjärjestelmän luontaisista vanhenemismuutoksista ja näkötoimintoihin vaikuttavien sairauksien lisääntymisestä. Suurimmalla osalla ikääntyneistä näkö säilyy normaalitasoisena, Wedenoja sanoo.

Hän muistuttaa, että kaikkia silmäsairauksia ei voida havaita optikon tutkimuksissa, vaan erityisesti ikääntyneiden tulisi käydä ajoittain silmälääkärin tutkittavana.

– Iästä riippumatta on kuitenkin tärkeä huolehtia jo todettujen sairauksien hoidosta ja seurannasta. Mikäli uusia näkemiseen liittyviä oireita ilmenee, on hakeuduttava silmälääkärin tutkimuksiin, Wedenoja kuvailee.

Pane silmäsi testiin: Montako eri sävyä näet? 2:01
KATSO MYÖS: Oletko jo törmännyt "värisävytesteihin"? Testien ajatuksena on hahmottaa, montako värisävyä kuvassa on. Päätimme viedä idean vielä pidemmälle – testaa näkösi videon avulla.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat