Etätyö voi johtaa pelottaviin silmäoireisiin – tunnista selvittelyä vaativat merkit

9:36img
Reilussa vuosikymmenessä suomalaislasten ja -nuorten likinäköisyys on kaksinkertaistunut – videolla keskustellaan siitä, mistä ilmiö johtuu.
Julkaistu 03.10.2021 07:05

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Jatkuva ruutujen tuijottaminen on kuin myrkkyä silmille. Lähikatselu rasittaa ja kuivattaa silmiä, mistä voi seurata monenlaisia oireita. 

Etätyö on voinut lisätä lähinäyttöjen jatkuvasta katsomisesta johtuvaa oireilua. Tietokoneen äärellä on työskennelty toki ennenkin, mutta kotioloissa näyttöjen tuijotteluun ei välttämättä tule samalaisia taukoja kuin työpaikalla. Työkoneen äärestä saatetaan siirtyä saman tien kännykkää ja televisiota selailemaan.

Jatkuva ruutujen tapittaminen rasittaa ja kuivattaa silmiä, mistä voi seurata monenlaisia oireita ja ongelmia. 

Kuivasilmäisyys

shutterstock_1297544761

Silmien kuivuminen voi häiritä työskentelyä. Kuvituskuva.

Tietokoneen ruudun jatkuva tuijottaminen kuivattaa silmiä. Vaikea kuivasilmäisyys voi aiheuttaa silmien vetistystä, punoitusta, valonarkuutta ja kipua. Myös roskan tai kuivuuden tunne silmässä, silmien väsyminen sekä näöntarkkuuden vaihtelu voivat kertoa kuivasilmäisyydestä.

Kuivasilmäisyydestä kertovat oireet ovat tavallisia ja monesti kiusallisia. Ne myös häiritsevät työskentelyä, kertoo Silmätautien erikoislääkäri Kati Ådjers Tays Silmäkeskuksesta.

Kostutustipoilla ja vaikeissa tapauksissa lääketipoilla voidaan helpottaa kuivasilmäisyydestä johtuvia ongelmia.

Vaikea kuivasilmäisyys voi samantyyppisiä oireita kuin niin sanottu hitsarin silmä. Hitsarin silmän eli lumisokeuden syynä on ultraviolettisäteily, joka vaurioittaa silmän etuosan sarviskalvoa. Tietokoneen ruutu ei kuitenkaan tuota tällaista valoa.

Silmän mukauttamisongelmat

Ruudun katselu haastaa silmien akkomodaation eli mukauttamisen. Monesti mukauttamiseen tarvitaan apua silmälaseista.

Harvinaisemmissa tapauksissa pitkään kestänyt lähityöskentely voi saada silmän tarkennuslihakset jopa kramppaamaan. Seurauksena näöntarkkuus kauas katsellessa saattaa hetkellisesti sumentua voimakkaasti, kertoo Terveyskirjasto. Niin sanottu lähikatseluspasmi voi oireilla myös vaihtelevana näöntarkkuutena, silmien kääntymisenä nenän suuntaan, kaksoiskuvina ja tavallista pienemmän kokoisina mustuaisina.

Silmien akkomodaatio-ongelmia lähdetään hoitamaan silmälääkärin vastaanotolla. Lähityöskentelylasien vaihtoehtona voi olla lääkehoito, jossa silmään annostellaan silmän tarkennuslihaksia rentouttavia tippoja.

Lasten kohdalla jatkuva ruutujen tuijottaminen voi muuttaa silmiä ja näköä pysyvästi. Kun katse tarkentuu jatkuvasti lähelle, silmä kasvaa pituutta ja rasittuu. Runsas lähinäyttöjen tuijottaminen yhdessä vähäiselle luonnonvalolle altistumisen kanssa voi altistaa likinäköisyydelle. 

0:52img

Likinäköistä uhkaa jopa näkövammaisuus. Videolla silmätautien erikoislääkäri Juho Wedenoja kertoo, mistä tämä johtuu ja miksi silmälasit tai laserleikkaus eivät asiaan auta.

Piilokarsastusoireet

Ådjers kertoo, että jatkuva ruutujen katselu voi johtaa myös piilokarsastuksen oireiluun eli näön sumenemiseen, kaksoiskuviin ja rivien hyppimiseen. 

– Näitä kaikkia oireita voi ilmetä melko nopeastikin ruututyöskentelyn alettua.

Jos kyseessä on varsinainen piilokarsastus, silmäjumppa ja silmälasien prismakorjaus voivat auttaa, kertoo terveyspalveluita tuottava Mehiläinen. Karsastuksen tyypistä ja määrästä riippuen kyseeseen voi tulla myös leikkaushoito.

Lue myös: Suomalaisen Dalindan silmien karsastus korjattiin leikkauksessa – nuoren naisen oli aiemmin vaikeaa katsoa muita silmiin: "Itse sitä mietti koko ajan"

Näistä oireista silmälääkäriin

Silmälasien käyttäjien kannattaa käydä tarkistuttamassa näkönsä optikolla, kun pohtii, onko silmälaseille tarvetta tai ovatko vanhat lasit ajantasaiset.  Silmälääkärissä kannattaa käydä aika ajoin ikänäköiästä lähtien eli suunnilleen neljänkympin rajapyykin saavuttamisen jälkeen.

– Silmälääkärissä voidaan havaita ja hoitaa mahdollisia piileviä silmäsairauksia, esimerkiksi kehittymässä oleva glaukooma ennen kuin se ehtii tehdä isoja tuhoja näkökentälle, Ådjers sanoo.

Tietyt oireet ovat syy hakeutua tutkimuksiin välittömästi. Selvittelyä vaativat asioita ovat näkökyvyn yllättävä heikkeneminen, näkökentän puutokset, kaksoiskuvat ja silmäkipu.

Lue myös: Onko suvussasi tätä salakavalaa tautia? Varo juomasta liikaa kahvia – kolminkertaistaa riskin

Silmäoireiden ehkäisy ja omahoito

Ihminen voi vähentää päätetyöskentelystä aiheutuvia silmähaittoja esimerkiksi silmäjumpalla. Katseen nostaminen näytöltä kauemmaksi säännöllisin väliajoin rentouttaa silmän mukauttajalihasta. Silmien ei siis tarvitse pinnistellä koko ajan nähdäkseen lähelle.

Työergonomiaan kannattaa kiinnittää huomiota. Näyttö tulisi sijoittaa hieman suoran katsesuunnan alapuolelle, Ådjers neuvoo.

Kostutustipoilla ja vaikeissa tapauksissa lääketipoilla voidaan helpottaa kuivasilmäisyydestä johtuvia ongelmia. Monissa tapauksissa myös silmälaseista on apua.

Terveelliset elintavat ovat hyväksi myös silmille: tupakointi, korkea verenpaine, ylipaino ja diabetes rasittavat koko kehoa päästä varpaisiin. Töissä ja harrastuksissa, joissa silmiin voi lentää jotain sinne kuulumatonta, on viisasta käyttää suojalaseja.

Lue myös: 7 tavallista tapaa, jotka vaarantavat silmien terveyden ja näkökyvyn

Lue myös: Saako silmälasit oikeasti pestä astianpesuaineella? Kuluttaja-lehti selvitti – älä missään nimessä ainakaan sorru yleiseen mokaan!

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

1:19img

Tiesitkö näitä asioita väreistä? Videolla kerrotaan 10 mielenkiintoista faktaa.

Osittaislähteet: Terveyskirjasto, Terveyskylä, Mehiläinen

Tuoreimmat aiheesta

Näkö