Joka kuudes yhdysvaltalainen elää koronakriisin keskellä köyhyydessä, moni aikoo silti kieltäytyä rokotteesta

2:06img
Seitsemän uutiset tutustui Yhdysvaltojen koronakriisin aiheuttamiin huoliin ja kansalaisten suhtautumiseen koronarokotteeseen – katso raportti New Yorkista.
Julkaistu 05.12.2020 19:38
Toimittajan kuva

Mari Karppinen

mari.karppinen@mtv.fi

@MariKarppinen1

Yhdysvalloissa kahtiajakautunut kongressi yrittää löytää sopua apupaketista koronakriisin keskellä talousvaikeuksissa olevien amerikkalaisten ahdingon helpottamiseksi. 

Asiantuntijat varoittavat lisääntyvästä työttömyydestä ja köyhyydestä. Noin 12 miljoonaa amerikkalaista on menettämässä työttömyystukensa joulukuun aikana, mikäli kongressi ei löydä ratkaisua.

Autonkuljettaja ei pysty maksamaan laskujaan

Newyorkilainen autonkuljettaja Antoine Ulysse ei pysty maksamaan enää kaikkia laskuja. Koronakriisi on tyhjentänyt ennen niin kiireistä Manhattania ja moni asiakas on muuttanut pois kaupungista.

– Bisnekseni on romahtanut 50 prosentilla. Ei ole enää ihmisiä keitä ottaa kyytiin. Kaupunki on tyhjillään joka puolella, mutta New York on silti yhä kallis! Maksan pienestä kaksiostani 1 500 euroa kuukaudessa Long Islandilla ja se on kahden tunnin ajomatkan päässä Manhattanilta, Ulysse kertoo MTV Uutisille.

Turistiliikkeet ammottavat tyhjyyttään

Vaikka New Yorkin kaduilla on enemmän liikettä kuin tiukkojen rajoituksien aikaan keväällä, muun muassa turistiliikkeet ammottavat tyhjyyttään. Vuokranantajat ovat joutuneet laskemaan joidenkin tyhjien liiketilojen ja asuntojen vuokria, mutta vuokranmaksajat ovat silti vaikeuksissa. 

Tällä hetkellä joka kuudes aikuinen ja joka neljäs lapsi elää Yhdysvalloissa köyhyydessä. Iso syy siihen on se, ettei ole kunnon tukijärjestelmää työttömyyden varalle. Erityisen huono tilanne on maan mustalla ja latinoväestöllä, tutkija Zach Parolin Columbian yliopistosta sanoo.

Times Squarella Super Mario -maskotti vaeltaa yksinäisenä. Asun kantaja ei uskalla antaa omalla nimellään haastattelua, sillä on hänen ensimmäinen työpäivänsä maskottina. Edellinen työpaikka meni koronan vuoksi alta.

Moni amerikkalainen ei aio ottaa rokotetta

Yhdysvalloissa on yli 14,5 miljoonaa vahvistettua koronatartuntaa ja noin 280 000 amerikkalaista on kuollut. 

Maassa on kuluneen viikon aikana ollut keskimäärin yli 180 000 uutta vahvistettua tartuntaa päivässä, mikä on nousua edellisistä viikoista. 

Ensimäistä kertaa viime kevään Yhdysvalloissa on raportoitu yli 2 000 koronakuolemaa päivässä. Sairaalahoitoa tarvitsevien määrä kasvaa huolestuttavaa vauhtia.

Työttömyysluvut ovat jälleen kasvussa, mutta maan kongressi on kansan lisäksi niin kahtiajakautunut, että republikaaneilla ja demokraateilla on ollut vaikeuksia löytää sopua uudesta apupaketista. Tavanamerikkalaiselle pelottavin asia pandemian keskellä on, että työpaikan mukana menee usein myös terveysvakuutus.

Uusin kongressin avustus työttömille oli 500 euroa viikossa, mutta se on suurimmaksi osaksi erääntynyt jo heinäkuussa. Amerikkalaiset ovat jo aikaa sitten käyttäneet saamansa elvytysshekit, Parolin kertoo.

Vaikka rokotteen toivotaan lievittävän ahdinkoa, marraskuussa julkaistun kyselytutkimuksen mukaan yli neljäkymmentä prosenttia amerikkalaisista sanoo, ettei aio ottaa rokotetta.

– Rokote on tehty liian kiireellä! Yleensä rokotteen kehittämiseen menee vuosia, ihmisiä pelottaa, koska siinä on politiikka mukana, Ulysse sanoo.

- Aiotko ottaa rokotteen?

- En todellakaan!

Tuoreimmat aiheesta

Yhdysvallat