Yhdysvaltain suurimmassa kaupungissa New Yorkissa kytee kapina. Ruumiit haisevat kaduilla ja koronaviruksen koteihinsa eristämät kaupunkilaiset maksavat kovaa vuokraa jopa ikkunattomista asunnoista. Nyt suosiota saa liikehdintä, joka kehottaa jättämään vuokran maksamatta, mikä taas tietää vaikeuksia asuntojen omistajille, raportoi MTV Uutisten New Yorkissa itsekin asuva Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.
New Yorkissa asuntoihin kantautui tällä viikolla karmaiseva haju. Kotien vieressä sijaitseva brooklynilainen hautaustoimisto oli yksi monista paikoista, missä loppui tila kasaantuvien ruumiiden keskellä, joten toimisto turvautui kylmärekkoihin. Viisikymmentä ruumista oli pienille kuorma-autoille liikaa eikä kylmälaitteisto kestänyt.
Ohikulkijat soittivat hätänumeroon. Hajun lisäksi sulaneista ruumiista valui nestettä kadulle.
– Ei tämän tällaista pitäisi olla, että rekka-autot seisovat jonossa täynnä ruumiita, Brooklynin kaupunginosan puhemies Eric Adams sanoi toimittajille.
Ei pitäisikään, silti ruumiita on nähty eri naapurustojen katukuvassa yli kuukauden.
Lue myös: New Yorkin ”kuolleiden saarella” kaivetaan nyt joukkohautoja: Ruumiita virtaa saman verran päivässä, kuin normaalisti viikossa
Muualla maassa eletään eri todellisuutta
New York on Yhdysvaltain koronakriisissä surullinen poikkeus.
Osavaltion tilanne on synkkä myös Euroopan kriisimaihin verrattuna. 19 miljoonan asukkaan osavaltiossa on paikallisten viranomaisten mukaan yli 310 000 vahvistettua koronavirustapausta ja lähes 24 000 on kuollut.
Viranomaiset varoittavat lukujen olevan alakanttiin. Vertailun vuoksi asukasluvultaan yli kolme kertaa suuremmassa, 65 miljoonan asukkaan Ranskassa, on 130 000 vahvistettua tautitapausta ja yli 24 000 ihmistä on kuollut.
Muualla Yhdysvalloissa ihmiset elävät eri todellisuutta. Vapunpäivänä tusinan verran osavaltioita suuresta Texasista pienempään Alabamaan purkivat rajoituksia.
Texasissa on kirjattu alle tuhat koronakuolemaa. Kaliforniassa ihmiset kiirehtivät rannalle. Kaikki tämä tuntuu New Yorkin kaupungista käsin lähes absurdilta.
Lue myös: Järkyttävät kuvat leviävät: Uhreille ei riitä tilaa sairaaloissa – ruumiita säilytetty sairaalahuoneissa ja kasattu röykkiöiksi kylmiöihin Detroitissa
Synkkyyttä ei voi käsittää
Siskoni soitti Suomesta huolestuneena jälleen tällä viikolla. Rauhoittelin häntä, ettei viikko ole ollut edes huono.
Alle 300 ihmistä oli kuollut New Yorkissa sen päivän aikana ja oli jo pitkälti iltapäivä. Ambulanssitkin olivat yllättävän hiljaa. Sisko sanoi, että Suomesta käsin synkkyyttä oli vaikea käsittää.
Ruotsalainen toimittajakollega lähetti sähköpostin, että voisinko havainnoida hänen kirjoittamansa jutun avuksi kaupungin tunnelmaa, ääniä ja hajuja, koska hän itse lähti kriisiä karkuun Ruotsiin. Hän toivotti viestin lopussa jaksamista.
Lue myös: Vainajien kylmäsäilytyskontteja tuotu sairaalapihalle Jyväskylässä – sairaanhoitopiiri varautuu koronatilanteen pahentumiseen: “Vainajien määrä saattaa kasvaa huomattavasti”
Newyorkilaisia ahdistaa
Newyorkilaisen yliopiston kyselyn mukaan yli kuukauden pienissä kodeissaan jumissa olevat kaupunkilaiset alkavat olla ahdistuneita.
Jos suomalainen ystäväni valitti minulle puhelimessa takatalvea vapun alla, newyorkilainen kaveri suri koronaviruksen oireita ja keittiötä valtaavaa hiiripesuetta. Vuokranantaja ei suostu maksamaan tuholaistorjujaa, mutta huonomminkin voisi olla.
Kaverilla on iso ikkuna kadulle, moni muu maksaa toista tuhatta euroa kuukaudessa ikkunattomasta karanteenikodista. Ei siis ihme, että #CancelRent -iskulause on kasvattanut suosiotaan kaupunkilaisten keskuudessa ja eri puolella maata.
Lue myös: Helin naapuri kuoli, Kalle ei päässyt testeihin vakavista koronaoireista huolimatta – New Yorkin suomalaiset kertovat painajaisesta: "Tunnelma kaduilla on apokalyptinen"
Kytevä kapina
Muutosta vaativat järjestöt kehottavat miljoonia vuokralaisia jättämään toukokuun vuokran maksamatta. Yhdysvaltojen työttömyysturvahakemukset ovat kasvaneet muutamassa viikossa 30 miljoonalla hakijalla.
Perukaa vuokrat -iskulause saattaa olla alku suuremmalle nykyistä talouspolitiikkaa kritisoivalle protestiliikkeelle. Liike protestoi rahan valtaa ja Yhdysvaltain syvenevää epätasa-arvoa vastaan. He vaativat valtiolta apua.
Vuokranantajat varoittavat vuokrakadon seuraamuksista, sillä heidän pitäisi lyhentää asuntolainaansa pankeille kerran kuussa.
Hiljalleen kasvavaa protesti-ilmiötä on jo verrattu vuoden 2008 talouskriisin, Vallatkaa Wall Street -liikkeeseen, vaikka mittaluokka on vielä siihen verrattuna pieni.
Merkkejä protestiliikehdinnästä on myös omassa tuttavapiirissä. Queensissa asunut tuttavapariskunta pakkasi tänään tavarat muuttolaatikkoihin, ja he lähtivät ajamaan kohti Kaliforniaa. Toukokuun vuokra jäi maksamatta.