Yhdysvaltain osavaltioissa suuria eroja rokotuksissa – tutkija: "Politiikka on rokotevastaisuudessa merkittävässä osassa"

1:37img
Katso video: Voiko Yhdysvaltojen alhainen rokotekattavuus uhata myös Suomea?
Julkaistu 27.07.2021 12:38

MTV UUTISET – STT

Vielä keväällä Yhdysvallat saattoi kehua ripeillä koronarokotuksillaan, mutta kesällä tahti on hiipunut. Vaikka maassa on annettu jo lähes 350 miljoonaa rokoteannosta, ovat koronatartunnat kääntyneet kasvuun niin kutsutun deltavariantin levitessä maassa.

Presidentti Joe Bidenin neuvonantajan ja maan johtavan tartuntatautiasiantuntijan Anthony Faucin mukaan Yhdysvallat on nyt menossa väärään suuntaan. Hänen mukaansa kehitystä on perusteltua kutsua "rokottamattomien pandemiaksi" .

Maan entisen korkeimman lääkintäviranomaisen Jerome Adamsin mukaan pandemia uhkaa riistäytyä jälleen hallinnasta.

Vaikka koronatapausten raportoitiin viime viikolla lisääntyneen kaikissa osavaltioissa, on halukkuudessa ottaa rokotteita suuria eroja. Yhdysvalloissa noin puolet väestöstä on saanut molemmat kaksi rokoteannosta, mutta osassa osavaltioita rokotekattavuus on vielä selvästi alle 40 prosentin tason. 

Aiemmin tässä kuussa julkistetun kyselyn mukaan hyvä uutinen on se, että yhdeksän kymmenestä kertaalleen rokotetusta aikoo ottaa myös toisen piikin. Huolta taas lisää se, että rokotusta vastustavien suuri enemmistö ei aio luopua kannastaan missään olosuhteissa.

Poliittinen kahtiajako näkyy myös rokotuksissa

Tilastokarttaa katsomalla ei voi välttyä huomaamasta, että rokotteita on otettu yleensä vähiten republikaanien vahvoilla alueilla vanhoillisissa osavaltioissa, kuten Alabamassa ja Mississipissä.

Suosituinta rokottaminen taas on ollut demokraattien vahvoilla alueilla muun muassa itärannikolla ja suurissa kaupungeissa.

Väitöskirjatutkija Jani Kokko Jyväskylän yliopistosta vahvistaa havainnon.

–  Politiikka on rokotevastaisuudessa merkittävässä osassa. Tässä näkyy aika konkreettisesti se kahtiajako konservatiiveihin ja liberaaleihin, joka alkoi Yhdysvalloissa 1990-luvun puolivälissä, Kokko sanoo.

Rokotusvastaisuudessa yhdistyy väärään tietoon perustuva huoli rokotteiden turvallisuudesta tai usko viruksen aiheuttaman taudin vaarattomuuteen. Toisaalta mukana on Kokon mukaan myös aimo annos epäluuloa presidentti Bidenia sekä ylipäänsä kaikkea hallintoa ja ylhäältä tulevaa ohjailua kohtaan.

Vapaus päättää itse tuntuu olevan tärkeämpää kuin oma terveys.

–  Tätä, kuten niin monta muutakaan asiaa, ei ehkä ajatella ihan tavallisella järjellä. Tämä on niin vahvasti ideologisesti värittynyt kysymys, Kokko sanoo.

Rokotteita epäillyt radiojuontaja sairastui vakavasti

Yhdysvalloissa on uutisoitu monista traagisista tarinoista, joissa rokotteen ottamisen tärkeys on selvinnyt asianomaisille liian myöhään. Alabamassa asuvan Christy Carpenterin perhe suhtautui epäillen "nopeasti kehitettyyn" rokotteeseen ja piti koronapandemiaa huijauksena. Koko perhe sairastui maaliskuussa ja Cristyn 28-vuotias autistinen poika Curt Carpenter menehtyi lopulta toukokuussa.

Äidin mukaan Curtin viimeiset sanat olivat: "Tämä ei ole huijausta, tämä on totta."

Christy itse kärsii yhä rajun taudin jälkiseurauksista.

–  Me emme ottaneet rokotusta, kun siihen oli mahdollisuus, ja kadumme sitä niin paljon, Christy sanoo Washington Postille.

Alabaman tilanteeseen ilmeisen tuskastunut kuvernööri Kay Ivey töksäytti viime viikolla, että rokottamattomia ihmisiä pitäisi alkaa "syyttää" koronaepidemian pahenemisesta osavaltiossa.

Tennesseessä hengestään on viime päivinä kamppaillut tunnettu radiojuontaja Phil Valentine. Hän viestitti vielä muutama viikko ennen sairastumistaan kuuntelijoilleen, että kieltäytyminen rokotuksesta on ihan järkevää, jos henkilö ei hänen itsensä tavoin kuulu mihinkään riskiryhmään.

Nyt Valentinen lähiomaiset kertovat tehohoidossa olevan 62-vuotiaan juontajan jo katuvan sitä, ettei hän esiintynyt selvemmin rokottamisen puolesta. Kaikkia omaisten vetoomukset myötätunnosta ja rukouksista eivät sytytä. Monen kommentoijan mielestä Valentine saa nyt oikeutetusti maksaa siitä, että houkutteli itsensä lisäksi myös monia muita kieltäytymään rokotuksesta.

Rokotuksiin pakottaminen on vaikea tie

Amerikkalaisia on yritetty houkutella ottamaan koronarokotuksia muun muassa arpajaisilla tai alennuskupongeilla, mutta porkkanan lisäksi tarjolla alkaa nyt olla myös keppiä.

Maanantaina sekä New Yorkin kaupunki että Kalifornian osavaltio ilmoittivat edellyttävänsä rokotusta työntekijöiltään. Vastaavan päätöksen teki myös terveyshenkilöstönsä osalta sotaveteraanien asioita hoitava ministeriö, ensimmäisenä liittovaltion viranomaisena.

Päätös on tulkittu jonkinasteiseksi linjanmuutokseksi tähän saakka vapaaehtoisuutta korostaneessa Bidenin hallinnossa. Rokotusten vaatiminen ei ole Yhdysvalloissa kuitenkaan helppo tie ja voi nostaa uutta vastarintaa. 

– Liittovaltiolla ei ole sellaiseen mitään määräysvaltaa, eikä oikeastaan osavaltioillakaan. Se rikkoo niin vahvasti kansalaisten perusoikeuksia, Kokko sanoo.

Hänen mukaansa Bidenin hallinnon tärkein keino onkin jatkaa kansalaisiin vetoamista. Tässä käytetään kaikkia keinoja, Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Jen Psaki myöntää hallinnon keskustelleen yhteistyöstä myös Bidenia inhoavan Fox News -uutiskanavan kanssa.

– Eivät he (Foxin katsojat) halua presidentin tai varapresidentin kertovan heille, mitä tehdä. Mutta ehkä he ovat kuunnelleet lääketieteen asiantuntijoita tai joitain lääkäreitämme. Ehkä he kuuntelevat, Psaki toivoi Good Luck American haastattelussa.

Tuoreimmat aiheesta

Yhdysvallat