Joka neljännellä hoitoon hakeutuneella ylipainoisella suomalaisella ahmintahäiriö – "Syödään ahdistukseen"

Syömishäiriöliitto korostaa, että jokaisen sairastuneen tilanne on erilainen, oli kyse sitten anoreksiasta, bulimiasta tai ahmintahäiriö BED:tä sairastavasta.Lehtikuva
Julkaistu 10.12.2016 06:30

MTV UUTISET

Suomen yleisin syömishäiriö on BED-lyhenteellä tunnettu ahmintahäiriö. Sitä sairastaa arviolta muutama prosentti suomalaisista ja jopa 25 prosenttia hoitoa hakevista ylipainoisista. 

Syömishäiriöliitosta kerrotaan, että ahmintahäiriössä eli BED:ssä (binge eating disorder) oireet ovat hyvin samankaltaiset kuin bulimiassa. Yksi suuri ero kuitenkin on, kertoo liiton viestintävastaava Terhi Luukkainen.

– Tulee ahmintakohtauksia eli syöminen ja oireilu ovat samanlaista kuin bulimiassa mutta oksentaminen jää pois. Ahmitaan, mutta ei tyhjentäydytä. Isolla syömismäärällä ja syömiskohtauksella pyritään hallitsemaan tunnetiloja. Tyypillisesti syödään ahdistukseen, Luukkainen kuvaa sairautta.

Sairastuneiden määrää ei tiedetä

Syömishäiriöisten määrää Suomessa ei tunneta. Siten myös ahmintahäiriötä sairastavien määrästä on vain arvioita.

– On arvioitu, että noin neljännes niistä, jotka hakeutuvat ylipainon takia lääkärihoitoon kärsii tästä. Se on arviolta 2-3 prosenttia koko väestöstä, Luukkainen sanoo.

Syömishäirioliiton Tampereen-osaston toiminnanohjaaja Anna Hasan puolestaan kertoo, että sairaudesta on tullut viime vuosina tunnetumpi.

– BED:n tunnistaminen ja diagnosointi on kohentunut, mikä osaltaan selittää diagnoosin yleistymistä. Jokainen tapaus on erilainen.

Jokainen sairastuminen on erilainen

Syömishäiriöliitto korostaa, että jokaisen sairastuneen tilanne on erilainen, oli kyse sitten anoreksiasta, bulimiasta tai ahmintahäiriö BED:tä sairastavasta.

– Syömishäiriöistä on tiettyjä diagnostisia kriteerejä tiettyllä oireyhtymillä. Mutta jokaisen sairastamisen tarina on erilainen. Kaikkien tarinat ovat aina täysin yksilöllisiä mutta siellä on takana tietenkin yhdistäviä tekijöitä paljon, Luukkainen kertoo.

Liitto myös muistuttaa, että sairastuneita on kaikenlaisia.

– Syömishäiriöihin sairastuvat kaikenikäiset, kaiken kokoiset ja kaikista sosiaaliluokista ja koulutustaustoista tulevat ihmiset.

– Tyypillisesti syömishäiriöön ja anoreksiaan sairastutaan nuorella iällä, mutta kyllä sitä esiintyy vanhemmillakin. BED:tä sairastavat ovat ehkä keskimäärin vanhempia kuin anoreksiaa ja bulimiaa sairastavat, Luukkainen sanoo.

Paino nousee tuntuvasti

Millaiset sitten ovat BED:n oireet?

– Ahmitaan ja syödä paljon ruokaa. Sellaisia määriä, mitä terve ihminen ei syö. Syöminen on hallitsematonta, eikä sitä pysty lopettamaan silloin kuin haluaisi, Luukkainen kertoo.

Toisin kuin bulimiassa, ahmintahäiriön seurauksena on siis painon nousu.

– BED:tä sairastavat ovat usein ylipainoisia, huomattavan ylipainoisia.

Syömishäiriöliitto muistuttaa kuitenkin, että suurin osa syömishäiriöstä on sellaisia, jotka eivät näy ulospäin.

– Esimerkiksi anoreksia sairastava ei välttämättä ole silmiinpistävän laiha, vaikka syöminen onkin aivan todella sekaisin. Pelkästään ulkoisia merkkejä seuraamalla ulkoisia syömishäiriötä ei ollenkaan aina huomaa.

Syömishäiriöliiton Luukkaisen mukaan anoreksiaa ja bulimiaa sairastavien määrä on pysynyt suurin piirtein samana pitkän aikaa. Hoito kuitenkin kehittyy pikku hiljaa ja sairauksia myös ymmätetään entistä paremmin.

Ennaltaehkäisy tärkeää

Syömishäiriöliitto järjestää monenlaista toimintaa sairastuneiden auttamiseksi ja sairastumisten ehkäisemiseksi.

On neuvontapuhelin, johon tulee muutamia puheluita viikossa. Liiton työntekijöille tuleemyös yhteydenottoja suoraan ja lisäksi Tampereella ja Kuopiossa on matalan kynnyksen SYLI-keskukset, jotka tekevät suoraa asiakastyötä. 

Syömishäiriöliiton arvion mukaan se auttaa satoja ihmisiä vuosittain.

Vaikka syömishäiriöisten todellista määrää ei tiedetä, koskettavat ne eri muodoissaan jollakin tavalla lähes jokaista suomalaista.

– Keskimäärin voi sanoa, että jokaisen suomalaisen suvussa, tuttavissa tai lähipiirissä on tätä problematiikkaa, on kyllä niin yleistä on, Luukkainen sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa