Joka neljäs päiväkodin työntekijä on kokenut väkivaltaa – myös homeiset työtilat haittaavat

1:53img
Julkaistu 10.05.2016 10:48
Toimittajan kuva

Saara Rantanen

saara.rantanen@mtv.fi

Opettajien työntekoa haittaavat väkivalta ja sisäilmaongelmat. Myös epäasiallisen kohtelun ja kiusaamisen kokemusten määrä on lisääntynyt. Työstressi on edelleen korkealla ja työviikot ovat pitkät, kertoo koulujen, päiväkotien ja oppilaitosten työoloja koskeva laaja selvitys. 

Opettajien ammattijärjestön. OAJ:n tuore työolobarometrin mukaan työhönsä melko tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä on 76 prosenttia vastaajista. Vuonna 2013 vastaava luku oli 82 prosenttia.

Erittäin tyytyväisten joukko on jopa kasvanut 24 prosenttiin, mutta melko tyytyväisten määrä on laskenut selvästi, heitä on nyt 52 prosenttia vastaajista.

Vaikka erittäin tyytymättömien ja melko tyytymättömien määrä on yhteistuloksessa pysynyt ennallaan, selkeitäkin oppiastekohtaisia muutoksia on havaittavissa. Esimerkiksi tyytymättömyys on vähentynyt ammattikorkeakoulujen opettajien keskuudessa, mutta kasvanut varhaiskasvatuksen ja ammatillisten oppilaitosten opettajien piirissä.

Pääjoukko opettajista kertoo, että työhön on mukava syventyä, ja että he ovat innostuneita työstään. Silti ikäviäkin puolia on.

Sisäilman aiheuttamien poissaolojen määrä kaksinkertaistunut

Opettajien työntekoa on jo vuosia häirinnyt huono sisäilma. Vaikka homekouluista on paljon puhuttu, tilanne on vain heikentynyt.

Eniten sisäilmaongelmista kärsitään lukioissa ja yliopistoissa, joissa molemmissa 27 prosenttia vastaajista ilmoittaa joutuneensa sairaslomalle sisäilman takia.

Lukioissa valtaosa sairaspoissaoloista on ollut 3-30 päivää pitkiä kun taas yliopistoissa melkein kaikki sisäilmasta johtuvat sairaspoissaolot ovat olleet korkeintaan kolmen päivän mittaisia.

Terveydelle haitallisesta sisäilmaongelmasta omalla työpaikallaan ilmoitti 35 % kaikista vastaajista.

Sisäilmaongelmista kertoineista opettajista joka viides sanoo olleensa sairauslomalla sisäilman vuoksi viimeisen 12 kuukauden aikana. Edellisessä työolobarometrissä 2013 näin vastasi vain 9,3 prosenttia. Kahdessa vuodessa sisäilman aiheuttamien sairauspoissaolojen kappalemäärä on siis yli kaksinkertaistunut.

Väkivalta kuormittaa

Yhdeksän prosenttia opettajien työolobarometrin vastaajista kertoo kokeneensa työssään väkivaltaa viimeisen 12 kuukauden aikana.

Ylivoimaisesti tavallisinta väkivalta on varhaiskasvatuksessa, missä jopa 27 prosenttia opettajista kertoo kokeneensa väkivaltaa. Ja jos lukuja eritellään edelleen, yli puolet erityislastentarhanopettajista on kokenut väkivaltaa.

Kokonaisuudessaan väkivaltakokemusten määrä on kuitenkin laskenut sitten vuoden 2013. Silloin väkivaltaa kertoi työssään kokeneensa 10 prosenttia opettajista (2015 9%).

Kahdeksan prosenttia kaikista vastaajista kertoo, että väkivalta on aiheuttanut enemmän sairauspoissaoloja kuin aiemmin.

Kysely tehtiin viime marraskuussa. Vertailutietona on vuoden 2013 barometrin tiedot. Vastaajat ovat opettajia varhaiskasvatuksesta yliopistoihin. Vastauksia saatiin yhteensä 1076. Vastausprosentti oli 25.

Vuonna 2013 toteutettuun kyselyyn verrattuna vastausprosentti oli alhaisempi, mutta kattoi laajemmin opetusalan eri sektorit. 

Vastaajista 15 prosenttia on esimiesasemassa. Vastaajat eivät ole järjestöaktiiveja. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa