Alkoholihaittojen riskiryhmään kuuluu 15-79-vuotiaista suomalaisista joka seitsemäs. Tämä ryhmä, 564 000 suomalaista, juovat 60 prosenttia kaikesta Suomessa juodusta alkoholista, selviää Terveyden ja hyvinvointilaitoksen THL:n vuoden 2016 Juomatapatutkimuksesta, joka julkistettiin tänään.
Tutkimuksen mukaan vain vähän yli viidesosa Suomessa juodusta alkoholista on ”riskitöntä”, mikä naisilla tarkoittaa korkeintaan yhtä ja miehillä korkeintaan kahta alkoholiannosta päivässä. Loput, eli 78 prosenttia Suomessa kulutetusta alkoholista kuuluvat runsaan viikkokulutuksen ja humalajuomisen piikkiin.
THL: Juoman mietous ei määritä humalariskiä
THL:n mukaan alkoholijuoman mietous ei määritä siitä aiheutuvaa humalariskiä. Suomalainen hakeutuu harvoin humalaan (yli viisi annosta kerralla) viiniä juomalla. Jos suomalainen nainen haluaa humalaan, juo hän olutta ja väkeä. Mies juo olutta puolestaan sekä kohtuukäyttöön että humalahakuisesti. Kohtuukulutuksen osuus on kaikkein pienin väkevissä alkoholijuomissa.
Riskiryhmään kuuluvista 564 000 suomalaisesta 207 000 kuuluu korkean riskin ryhmään, jossa juomiskerralla käytetään yli 12 annosta alkoholia. Täysin raittiita tutkimuksen mukaan on 15 prosenttia (619 000) 15-79-vuotiaista.
Selvästi suurin ryhmä, kolme miljoonaa suomalaista, on alkoholin kohtuukäyttäjiä., joilla on vähäinen pitkäaikaisten haittojen riski. Hieman yli joka neljäs (27%) suomalainen on kuitenkin juonut itsensä humalaan (yli viisi annosta kerralla) vähintään 12 kertaa vuoden aikana.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.