55-69-vuotiaat miehet käyttivät alkoholia useimmin, harvimmin taas 20-43-vuotiaat naiset, selviää THL:n juomatapatutkimuksesta.
Suomalaisten säännöllinen alkoholinkäyttö on vähentynyt vuosien 2016 ja 2023 välillä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Tieto perustuu THL:n tämän vuoden juomatapatutkimukseen. Tätä tutkimusta on tehty noin kahdeksan vuoden välein vuodesta 1968 lähtien.
Tänä vuonna miehistä vajaa puolet käytti tutkimuksen mukaan alkoholia viikoittain tai useammin. Vuonna 2016 yhtä usein alkoholia käytti runsas puolet miehistä. Naisilla osuus laski 29 prosentista 22 prosenttiin
Vähintään neljä kertaa viikossa alkoholia käytti tänä vuonna miehistä kuusi prosenttia ja naisista kaksi prosenttia.
Useimmin alkoholia käyttivät 55–69-vuotiaat miehet, harvimmin 20–34-vuotiaat naiset. Raittiiden osuus väestössä ei ole muuttunut vuodesta 2016. Miehistä raittiita on 10 prosenttia ja naisista 14 prosenttia.
Raju humalajuominen vähentynyt
Humalajuominen pysyi tänä vuonna vuoden 2016 tasossa. Vuonna 2016 humalaan joivat itsensä selvästi useimmiten nuoret aikuiset eli 20–34-vuotiaat, mutta tähän vuoteen tultaessa ikäryhmien erot ovat kaventuneet.
Raju humalajuominen eli vähintään 13:n tai 18 alkoholiannoksen juominen päivässä taas oli yhä yleisintä 20–34-vuotiailla tänä vuonna.
– Alkoholinkäyttö liittyy nuorten aikuisten elämässä sosiaaliseen kanssakäymiseen ja juhlimiseen. Nuoret eivät välttämättä tule ajatelleeksi humalakulutuksen haittoja, sanoo THL:n tutkimusprofessori Pia Mäkelä tiedotteessa.
Lue myös: Hallitus esittää: Vahvat oluet kauppoihin – tällaiset olisivat terveysvaikutukset
Riskikulutus miehillä yhä yleistä
Sekä miesten että naisten alkoholin riskikulutus on vähentynyt hieman. Miehillä riskijuominen on kuitenkin edelleen yleistä.
Kohtalaisen riskin rajan alkoholinkäytössä ylitti 15 prosenttia miehistä, kun vuonna 2016 rajan ylitti 18 prosenttia. Naisista rajan ylitti tänä vuonna 9 prosenttia, kun seitsemän vuotta sitten sen ylitti 11 prosenttia naisista.
Miesten runsaampi juominen näkyy myös haitoissa, joita alkoholinkäytöstä aiheutuu. Yleisimpiä koettuja haittoja olivat tiedotteen mukaan terveysongelmat sekä vaikeudet kotona ja parisuhteessa.
THL:n tutkimus juomatavoista toteutettiin tänä vuonna osana Terve Suomi -terveystarkastustutkimusta. Tämän vuoden juomatapatutkimukseen osallistui vajaa 4 500 Manner-Suomen asukasta, jotka olivat 20–79-vuotiaita.