Tutkimus: Alkoholin haitat saa, vaikka riskirajat eivät paukkuisi

Alkoholin käytön riskirajat vaihtelevat maasta toiseen, mutta yksi piirre näyttäisi yhdistävän lähes kaikkia: rajat ovat liian korkeat.

Yllä olevalla videolla Miska Mikkonen kertoo pitkästä tiestä, jonka hän on kulkenut päihderiippuvaisesta päihdeterapeutiksi.

Tuoreen selvityksen perusteella viikkoraja kulkee suurin piirtein kahdeksassa alkoholiannoksessa, kun esimerkiksi Suomessa korkean riskin rajana pidetään naisilla 12–16 ja miehillä 23–24 alkoholiannosta viikossa. Yksi alkoholiannos vastaa pientä olutpulloa tai -tölkkiä tai 12 cl viiniä.

Lancet-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat mittavaan 83 tutkimuksen ja 600 000 alkoholia käyttävän aikuisen tietojen analyysiin. Kun tiedot yhdistettiin ja analysoitiin, riski menehtyä tutkimusten seurantojen aikana suureni tasaisesti alkoholin käytön lisääntyessä, mutta pienimmillään riski oli alle kahdeksan alkoholiannoksen viikkokulutuksella.

Poikkeuksen muodostivat sydäninfarktit, joiden riski pieneni alkoholin käytön kasvaessa. Vastaavanlaista riskirajaa ei näkynyt analyysissa, jossa tarkasteltiin aivoverenkiertohäiriöitä, sepelvaltimotautia, sydämen vajaatoimintaa, kohtalokasta verenpainetautia ja aortan aneurysmia. Niiden riski suureni jo vähäisellä alkoholin kulutuksella.

Verrattuna korkeintaan kahdeksan alkoholiannosta viikossa juovaan 8–16 alkoholiannosta viikossa juovan eliniänodote oli nelikymppisenä puoli vuotta lyhempi ja 16–29 annosta juovan yksi–kaksi vuotta lyhyempi. Tätä enemmän juovien eliniänodote oli puolestaan neljä–viisi vuotta alhaisempi.

Humalajuominen suomalaisten ongelma

Tulokset viittaavat siihen, että merkittäviä terveyshaittoja kehittyy jo nykyisiä riskirajoja vähäisemmällä kulutuksella. Tämän vuoksi rajoja kannattaisi todennäköisesti laskea. Tällä hetkellä monissa maissa – Suomi mukaan lukien – alkoholia käytetään tosin selvästi enemmän kuin suositellaan, joten nykyistenkin riskirajojen saavuttamisessa olisi tehtävää.

Suomessa korkean riskin tasoksi on arvioitu naisilla 12–16 ja miehillä 23–24 alkoholiannosta viikossa. Tätä pidetään tasona, jonka jälkeen terveydenhuollon tulisi viimeistään puuttua asiaan.

Vaihtoehtoisesti riskirajana voi pitää myös miehillä vähintään kolmea ja naisilla kahta alkoholiannosta säännöllisesti päivittäin tai miehillä seitsemää ja naisilla viittä annosta kerralla toistuvasti viikoittain.

Alkoholinkulutus on Suomessa eurooppalaista keskitasoa, mutta runsas humalajuominen on meillä suuri ongelma. Viimeisen kymmenen vuoden aikana alkoholin kokonaiskulutus on pysynyt melko tasaisena tai jopa hieman vähentynyt.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat