Jopa viidesosa suomalaisista käyttää yli puolet käteen jäävistä tuloista asumiseen. Bonavan tutkimuksen mukaan noin 70 prosentin mielestä asumiseen on kuitenkin kohtuullista käyttää nettotuloista enintään 30 prosenttia.
Katso yllä oleva video: Maksaako asuminen jo liikaa?
Asuntoa vaihtaessa suomalaiset pitävät tärkeinä asuinkustannusten lisäksi raikasta sisäilmaa, hyvää äänieristystä ja tehokkaita pohjaratkaisuja. Myös asuinalueen rauhallisuus ja turvallisuus, lähipalvelut ja hyvät liikenneyhteydet ovat tärkeitä.
– Nuorilla korostuu ymmärrettävästi edullisuuden merkitys uutta asuntoa hankittaessa. Vanhemmat ikäryhmät puolestaan kokivat muita enemmän luonnonläheisyyden, alueen maineen ja arvostuksen sekä asumisen monimuotoisuuden tärkeinä. Hieman ehkä yllättävästi älykotiratkaisuja pitivät kaikki vastaajaryhmät vähiten tärkeänä tekijänä asuntoa valittaessa, Bonavan toimitusjohtaja Juuso Hietanen sanoo tiedotteessa.
Vuokralaiset valitsevat taloudellisin perustein
Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita on huolissaan asuntomarkkinoiden epätasapainosta. Hänen mukaansa vuokralaiset joutuvat tekemään valintansa erityisesti taloudellisin perustein.
– Asumisen laatukysymykset ja sijainti joutuvat väistämään taloudellisten realiteettien edessä, hän kommentoi.
Myös Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus pitää tärkeänä sitä, että erilaisten asumistoiveiden toteutuminen mahdollistetaan, eivätkä kunnat määrää "oikeita" asumiskokoja ja muita tarpeita.
– Asumistoiveet ja -vaatimukset vaihtelevat huomattavasti vastaajien välillä, mikä kertoo kohtuullisen asumisen monimuotoisesta merkityksestä. Toiselle tärkeää on koti kaupungin ytimessä palveluiden läheisyydessä, kun taas toisille luonnonrauha ja isot huonemäärät ovat välttämättömiä, hän sanoo.