Jokainen liikuntasuoritus ei vaadi urheilujuomaa

Julkaistu 01.11.2004 17:22(Päivitetty 01.11.2004 17:22)

Urheilujuomista hyötyvät tutkija Reija Koukin mukaan erityisesti kilpaurheilijat, joille juomat soveltuvat suorituksen aikana nesteeksi ja sen jälkeen nopean energian lähteeksi. Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitoksella tutkijana toimiva Kouki muistuttaa, ettei jokaisessa harjoituksessa tarvita urheilujuomaa.

-Vesi on riittävä juoma lyhyemmissä suorituksissa. Pitkäkestoisia suorituksia tekevät kuntoilijat hyötyvät urheilujuomista harjoituksen aikana, hän sanoi Juomat ja terveys -seminaarissa Kuopiossa maanantaina.

Alle tunnin liikuntasuorituksen aikana ei Koukin mukaan tarvitse nauttia nestettä, mutta sen jälkeen kannattaa juoda vettä. Vasta kun suoritus kestää yli 1,5 tuntia, voi juoda urheilujuomaa. Pitkään kestäneen suorituksen jälkeen on syytä nauttia urheilujuomaa ja vettä sekä ruokailla.

Urheilujuomien tavoitteena on edistää ja ylläpitää suorituskykyä ja nopeuttaa palautumista suorituksesta. Niiden on havaittu parantavan suorituskykyä intervallityyppisissä, pitkissä, erittäin pitkäkestoisissa ja kovatehoisissa lyhytkestoisissa suorituksissa.

Nestevajaus uuvuttaa liikkujan nopeasti

Liikkuessa elimistön neste- ja suolatasapainossa sekä energiapitoisuudessa tapahtuu muutoksia, jotka alentavat suorituskykyä. Koukin mukaan nestevajaus uuvuttaa nopeasti liikkujan.

-Jo 2 prosentin nestehukka heikentää huomattavasti suorituskykyä. Tuon vajauksen saa aikaan noin tunnin liikunnalla, jos hikoilemalla menetettyä nestemäärää ei korvata, hän selvitti.

Markkinoilla olevien urheilujuomien koostumus vaihtelee Koukin mukaan huomattavasti. Ne sisältävät muun muassa glukoosia eli rypälesokeria ja fruktoosia eli hedelmäsokeria. Useimmat urheilujuomat sisältävät myös natriumia, kaliumia ja magnesiumia suolatasapainon ylläpitämiseksi ja nesteen imeytymisen tehostamiseksi.

-Uusimmissa urheilujuomissa on lisäksi B-ryhmän vitamiineja ja C-vitamiinia. Urheilujuomat sisältävät myös melko runsaasti lisäaineita säilyvyyden, maun ja värin parantamiseksi, Kouki kertoi.

Käyttöön liittyy myös riskejä

Urheilujuomien käyttöön liittyy myös riskejä ja haittoja. Ne voivat aiheuttaa hammasvaurioita happamuutensa ja sisältämänsä sokerin vuoksi. Urheilujuomien haittavaikutuksia korostaa niiden käyttötapa.

-Urheilujuomia nautitaan tihein välein, jolloin hampaat altistuvat jatkuvalle happohyökkäykselle, Kouki varoitti.

Lasten ja nuorten urheilujuoman käyttöön Kouki suhtautuu kriittisesti, koska heidän hampaansa ovat vielä kehitysvaiheessa. Tutkija suositteleekin lapsille ja nuorille vettä urheilujuoman sijasta liikuntasuorituksen kestosta riippumatta.

(MTV3-STT)