Jokaiselle lohkolle oma sisäänkäynti ja saattajat vessoihin – teatterinjohtaja närkästyi yleisörajoituksista: "Meidän pitäisi täyttää aula bajamajoilla"

Syksyn teatterikausi on käynnistymässä monilla alueilla tiukoilla rajoituksilla. Kahden metrin turvavälien lisäksi yleisö on esimerkiksi jaettava jatkossa pieniin lohkoihin.

Espoon kaupunginteatterin syyskausi käynnistyy ensi viikolla Fidelio-oopperan ensi-illalla. Näytös järjestetään 700-paikkaisessa salissa, mutta yleisöön voidaan ottaa enimmillään 130 henkilöä. 

– Ainoastaan joka toinen rivi on käytössä. Ja ihmiset tulevat istumaan niin, että aina neljäsosaan salia mahtuu 25 ihmistä, teatterinjohtaja Erik Söderblom esittelee. 

Syynä harvaan istumajärjestykseen on Etelä-Suomen aluehallintoviraston viimeviikkoinen päätös, jonka mukaan pääkaupunkiseudun sisätapahtumissa yleisö on jaettava jatkossa 25 hengen lohkoihin. Ulkotapahtumissa lohkossa saa olla 50 henkilöä.  

”Aula täytettävä bajamajoilla”

Erillisissä lohkoissa täytyy olla kahden metrin turvavälit ja jokaiselle lohkolle muun muassa omat kulkureitit ja wc-tilat. Söderblomin mukaan vaatimus on mahdoton. 

– Meidän pitäisi täyttää aula bajamajoilla. Eivätkä ne mahtuisi edes ovista sisään, hän kertoo.

Sen lisäksi, että lohkot eivät saa olla toistensa kanssa tekemisissä käydessään väliajalla wc:ssä, tulisi yleisöllä olla omat saattajat vessaan. 

– Jos mikään muu ei auta, täytyy tehdä niin, että pidän tällaisen Pirkka-niksi-hetken, ja selostan, miten kasvomaskista tehdään vaippa, Söderblom naurahtaa.

Viikoittain miljoonatappiot

Suomen esittävän taiteen sektori, kuten teatterit, menetykset ovat joka viikko noin 1,5 miljoonaa euroa, kun voimassa on kahden metrin turvavälivaatimus. 

Lievennyksiä ei ole tiedossa ainakaan lähipäivinä, ja osa toimijoista on jo ilmoittanut toimivansa rajoitusten vastaisesti.  

Ainakin Kansallisooppera on ilmoittanut, ettei se lohko yleisöään. Söderblom kannattaa kapinaa. 

– Kannustaisin Suomen teattereita tekemään sen, mitä Suomen kansallisooppera nyt tekee ensimmäisenä, eli asettua näitä säännöksiä vastaan. Se on niin paljon fiksumpaa, Söderblom summaa. 

Lue myös:

    Uusimmat