MTV Uutiset otti selvää, kuinka koronarajoitusten asteittainen purkaminen näkyy tässä vaiheessa. Hallitus kertoi rajoitusten höllentämisestä maanantaina.
Vaikka maamme hallitus piti jo maanantaina tiedotustilaisuuden muutetuista koronarajoituksista pohjanaan virkamies Martti Hetemäen johtaman työryhmän 80-sivuinen raportti, pitää hallituksen tehdä vielä linjauksistaan periaatepäätös. On mahdollista, että hallitus tekee periaatepäätöksen yleisistunnossa keskiviikkona. Sitten pääsisivät aluehallintovirastot käytännön töihin.
Aluehallintovirastot pääsevät tekemään periaatepäätöksen jälkeen käytännön hygienia- ja turvaväliohjeistuksia esimerkiksi ravintoloille, huvipuistoille ja kulttuurilaitoksille. Optimistisimman arvion mukaan ohjeistuksen olisivat valmiina jo tämän viikon loppupuolella.
Vaikka byrokratian rattaat vielä pyörivät, on hallituksen uudet koronalinjaukset otettu jo käytännön valmisteluun esimerkiksi ravintoloissa. Ravitsemisliikkeiden asteittainen avaaminen voidaan aloittaa hallituksen mukaan "tietyin edellytyksin" kesäkuun alussa.
Ravintolakonserni NoHo Partnersilla on 250 ravintolaa, joista leijonanosa on Suomessa.
– Ravintoloissamme rakennetaan jo terasseja. Oluthanoja huolletaan ja puhdistetaan. Olemme valmistautuneet tekemään asiakkaille parin metrin turvavälit, kertoo toimitusjohtaja Aku Vikström.
Lisäksi yhtiöllä on ravintoloita Norjassa ja Tanskassa, joissa koronarajoituksia puretaan Suomea aiemmin.
– Näistä maista saamme hyvää kokemusta ja käytäntöä myös Suomeen. Emme pidä ruokalistoja tai aterimia pöydässä, vaan ne desinfioidaan ensin ja tuodaan vasta sitten pöytiin.
Vikström odottaa, että ravintola-ala saa tarkennuksia kesäkuun avautumiseen hallitukselta 13. toukokuuta. Sen jälkeen voitaisiin kutsua lomautettua henkilöstöä takaisin töihin.
Tilanne on ravintoloiden kannalta epämääräinen, koska mitään virallisia tarkkoja linjauksia ei tässä vaiheessa ole. Ravintolat siis tekevät itsenäisesti hygienia- ja turvavälivalmisteluja, vaikka mitään kättä pidempää ohjeistusta ei ole olemassa ennen hallituksen tarkennuksia 13. toukokuuta.
Oopperaan ja balettiin elokuussa
Suomen kansallisooppera- ja baletti on ollut kiinni koronan takia kevään, mutta pajat, puvustamo ja lavastamo ovat tehneet töitä kaiken aikaa. Näyttelijät ovat harjoitelleet syksyä varten ahkerasti. Ooppera ja baletti aloittavat syyskautensa näillä näkymin tutussa ajankohdassa eli elokuun lopussa.
Viestintäjohtaja Liisa Riekin mukaan kausikortit ovat myyneet yhtä hyvin kuin ennenkin. Se on ollut pienoinen yllätys.
– Olemme iloisesti yllättyneitä. Tämä on todiste siitä, että ihmisillä on kova taiteen nälkä.
Ensi kauden yksittäisliput tulevat myyntiin kesäkuun alussa.
Näillä näkymin yli 500 hengen yleisötilaisuuksien järjestäminen olisi kielletty heinäkuun loppuun. Jos yli 500 hengen kokoontumisrajoitus olisikin voimassa pidempään eli vielä elokuun lopussa, ooppera-baletissa pystytään elämään tämänkin kanssa. Suurelle näyttämölle mahtuu 1 300 ihmistä yhtä aikaa.
– Yleisön ja henkilöstön turvallisuus halutaan taata. Ohjeistuksia noudatetaan tarkoin, sanoo Riekki.
Lue myös: Päätoimittajan kommentti: Rajoitusten purkamisesta ei kannata riehaantua – hallitus voi pakittaa päätöksistään koska tahansa
Ateneumissa ihastellaan taidetta kesäkuussa
Ateneumin taidemuseo Helsingissä pyrkii avaamaan ovensa kesäkuussa joko ensimmäisellä tai toisella viikolla. Kansallisgallerian johtoryhmä kokoontuu keskiviikkona päättämään asiasta.
Ateneumissa työskentelee tavallisesti noin 250 ihmistä, joista valtaosa on ollut lomautettuna 17. maaliskuuta lähtien. Silloin Ateneum sulki ovensa hallituksen koronarajoitusten vuoksi.
Viestintäpäällikkö Johanna Eiramon mukaan yli 50 ihmisen kokoontumisrajoitus ei ole Ateneumille ongelma. Kesän näyttelynä on Inspiraatio – nykytaide & klassikot, joka siis pystytään järjestämään.
– Yli 50 ihmistä yhdessä tilassa olisi museolle jo iso tungos. Pystymme takaamaan ihmisille turvallisen museokokemuksen, uskoo Eiramo.
Helsingissä lainassa 700 000 kirjaa
Kirjastot ovat jo päässeet palvelemaan asiakkaitaan ainakin osittain. Hallitus salli uloslainaamisen kirjastoista välittömästi maanantain tiedotustilaisuuden jälkeen.
– Kirjastoihin on tulossa kassoille pleksimuovit kuten kaupoissa. En osaa sanoa, milloin esimerkiksi Oodiiin voi taas tulla lainamaan kirjoja. E-kirjojen lainaaminen on kasvanut valtavasti ja tulemmekin lisäämään niitä valikoimaan. Imporvisoimme palautuslaatikot, joihin asiakkaat voivat palauttaa kirjoja. Pohdimme parhaillaan sitä, miten voimme parhaiten palvella asiakkaita turvallisesti, keskustakirjastojohtaja Anna-Mari
Huvipuistot ympäri Eurooppaa ovat yhteydessä toisiinsa
Linnanmäeltä kerrotaan, että 600 kesätyöläistä kutsutaan töihin, kun saadan selvitettyä, miten turvallisuus pystytään varmistamaan. Olemme pohtineet, että viidenkymmenen ihmisen rajoitus olisi laitekohtainen eikä koskisi koko huvipuistoa. Laitteisiin jonotus olisi turvavälein ja perhekunnittain tai tuttujen keske, kertoo toimitusjohtaja Pia Adlivankin Linnanmäeltä.
Adlivankinin mukaan tietoja vaihdetaan hyvistä käytänteistä koko Euroopan huvipuistojen kesken.
– Tietääkseni Euroopassa on tällä hetkellä auki vain Kolmården, jossa on huvilaitteita ja eläintarha. Pyrimme avaamaan jo kesäkuun alussa, jossa saamme siihen mennessä varmistettua kaikkien turvallisuuden,, lisää Adlivankin.
Samoilla linjoilla ollaan myös Särkänniemessä, jossa odotetaan viranomaisohjeita ennen aukaisua.
Maauimaloiden ja Allas Sea Poolin avaaminen
Allas Sea Poolilta kerrrotaan, että myös he käsittävät paikan olevan iso kokonaisuus kuten huvipuistot eli alue on niin laaja, että sitä ei kokonaisuutena koskisi viidenkymmenen hengen kokoontumisrajoitukset.
– Altaalla on useita eri tiloja ja ravintoloita. Lisäämme ulkosuihkuja ja pyrimme turvaamaan asiakkaiden turvallisuuden. Kloorivesihän tapaa bakteereita ja viruksia eli se on yksi turvallisimmista urheilulajeista. Aiomme järjestää hehtaarin kokoisella alueella tapahtumia esimerkiksi lapsille, kertoo hallituksen puheenjohtaja Raoul Grûnstein Allas Sea Poolilta.
Allas aikoo avata tilat uimareille jo kesäkuun ensimmäisenä maanantaina, kuten useimmat muut maauimalat.