Ministeri Kurvinen: Kahden metrin turvavälivaatimuksesta ja lohkoista luovutaan tapahtumissa

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) lupaa Twitterissä, että kulttuuri- ja tapahtuma-alalla luovutaan kahden metrin turvavälivaatimuksesta ja "mahdottomista" lohkoista.

Kurvisen mukaan tavoitteena on aluksi kaikkein turvallisimpien tapahtumien tekeminen mahdolliseksi.

Hänen mukaansa sosiaali- ja terveysministeriöltä (STM) tulossa oleva ohjauskirje alueviranomaisille vastaa sekä hänen että hänen johtamansa opetus- ja kulttuuriministeriön linjaa.

– Etenkin nimetyillä paikoilla varustetuissa tapahtumissa on saatava maalaisjärkisempää sääntelyä aikaiseksi, Kurvinen sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa mekaaniset, tiukasti vaadittavat lohkot ja tiukasti vaadittava kahden metrin turvaväli uhkaavat koko syksyn ja talven kulttuurikautta sekä sisäurheilukautta.

– Tilanne on kohtuuton, eikä tämä mene kulttuuriväen oikeustajuun. Ei tämä mene kyllä tavallisen helsinkiläisen tai kauhavalaisenkaan oikeustajuun, hän sanoo STT:lle.

Tehokkaampi maski voisi ratkaista

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti viime viikolla tiukentaa yleisötapahtumia koskevia koronarajoituksia pääkaupunkiseudulla. Uudet määräykset edellyttävät esimerkiksi, että jos sisällä on yleisötapahtumia, joissa on yli 25 osallistujaa, katsomo täytyy lohkoa erillisiin 25 hengen osiin. Osallistujien tai seurueiden pitää pystyä välttämään lähikontakti toisiinsa eli esimerkiksi oleskelu alle kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan.

– Itse odotan, että sosiaali- ja terveysministeriö antaa aluehallintovirastoille sellaisen ohjauskirjeen, että kahden metrin turvaväli tapahtumissa ei ole pakollinen, jos muita keinoja voidaan löytää, Kurvinen sanoo STT:lle.

Kurvisen mukaan turvavälin korvaaviin keinoihin voisi kuulua esimerkiksi vaatimus tehokkaamman, niin sanotun FFP2-maskin käytöstä.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrottiin aamupäivällä tiedotustilaisuudessa, että ministeriö lähettää ohjauskirjeen tapahtumarajoituksista alueviranomaisille pian. Ohjauksella pyritään mahdollistamaan nykyistä lievemmät rajoitukset yleisötapahtumiin.

Pääkaupunkiseudulla tiukemmat rajoitukset astuvat voimaan perjantaina. Ainakin Suomen Kansallisooppera aikoo kapinoida rajoituksia vastaan. Oopperasta on kerrottu, ettei se aio noudattaa vaatimusta katsomolohkoista perjantaina esitettävässä Cavalleria Rusticana & Pajatso -teosparin ensi-illassaan.

Kannattaa tapahtumien pisteytystä riskien mukaan

Kurvinen toivoo, että STM:n ohjauksella voitaisiin pelastaa lähiviikoille suunnitellut tapahtumat. Syksyn aikana on kuitenkin tarvetta myös muuttaa tapahtumien järjestämiseen sovellettavaa tartuntatautilakia.

Hän kannattaa ajatusta tapahtumien pisteyttämisestä sen mukaan, millainen tartuntariski niissä mahdollisesti on. Tämä pitäisi tehdä muun muassa perustuen tilan kokoon, enimmäisasiakaspaikkoihin ja siihen, miten tilassa liikutaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on valmistellut riskipotentiaaliluokitusta eri tapahtumille jo pidempään.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston viimeviikkoinen päätös johti esimerkiksi Helsingin juhlaviikkojen kaikkien Huvilateltan esitysten perumiseen. Helsingin Sanomat on kertonut, että Juhlaviikot hakee valtiolta 2,5 miljoonan euron korvauksia tapahtumien perumisen takia.

Kurvinen ei ota korvausvaatimukseen kantaa. Hän kuitenkin muistuttaa kulttuuri- ja urheilutoimijoita yleisellä tasolla siitä, että koronarajoituksien muuttaminen joustavasti alueellisen tautitilanteen mukaan voi tuoda ikäviäkin yllätyksiä.

– Jos vaaditaan ketteryyttä ja alueellisuutta, se voi tarkoittaa joskus ikäviä ratkaisuja. Jos halutaan ennustettavuutta, se tarkoittaa jäykempiä sääntöjä ja pitkäaikaisempia rajoituksia.

Jos et näe twiittiä, voit avata sen tästä.

Lue myös:

    Uusimmat