Jonne Virtanen kertoo pysäyttävää tietoa umpikujastaan: "Onneksi ajatus lapsista sai minut palaamaan kotiin"

Jonne Virtanen antoi palaa: Ryyppäsin niin paljon, ettei ole tarvinnut ryypätä sen jälkeen enää ollenkaan 2:53
Jonne Virtanen avautui yllättäen rajusta alkoholinkäytöstään MTV Urheilun liigaottelun jälkeisessä haastattelussa lokakuussa 2020.

Kesken sopimuskautensa TPS:stä skandaalinkäryiset potkut saanut Jonne Virtanen kertoo uutuuskirjassa ajautuneensa alkoholiongelmansa kanssa jopa itsemurhan partaalle.

Virtanen on yksi kolmesta päähenkilöstä Riina-Maria Metson tänään ilmestyneessä kirjassa Rivipelaaja – Ammattikiekkoilun kulissien takana (Atena, 2024).

Kirja valottaa jääkiekkoilijoiden ammatin varjopuolia. Ääneen pääsevät Virtasen lisäksi Pauli Levokari ja Marlo Koponen sekä liuta muita kotimaan kaukaloissa kiekkoilleita pelaajia.

Nykyisin Mestis-seura TUTOa valmentava Virtanen palaa kirjassa vuoden 2019 potkuihinsa Turun Palloseurasta. Tanskaan suuntautuneen ottelumatkan aikana tapahtuneesta juopottelusta käynnistynyt selvittely päättyi lopulta Virtasen voitoksi oikeudessa. TPS määrättiin maksamaan pelaajalle 100 000 euroa laittomasta irtisanomisesta.

Virtanen sanoo kirjassa, että lopputuloksesta huolimatta asia aiheutti hänessä pitkäksi aikaa vihaa ja katkeruutta.

– Nykyään ymmärrän asian paremmin ja tiedostan, että olisin itsekin voinut käyttäytyä tilanteessa eri tavalla. Yhtä ihmistä lukuun ottamatta olen hyvissä väleissä kaikkien asiaan liittyneiden kanssa, Virtanen toteaa.

Virtasen mukaan hän oli ennen CHL-pelimatkaa treenannut koko kesän hullun lailla. Paluumatkaa edeltäneenä iltana hän oli ottanut alkoholia samaan tapaan kuin muut. Yksi olut seuraavana päivänä oli liikaa päävalmentajalle. 

– Sain potkut, syynä epäasiallinen käyttäytyminen ja työtehtävissä tapahtunut runsas alkoholin käyttö. Olimme aina tehneet Tepsissä samalla tavalla, mutta nyt koutsi oli vaihtunut ja samalla toimintatavat. Kukaan ei ollut kertonut siitä minulle, Virtanen perustelee.

TPS:n vastuuluotsina vuosina 2017-2019 toimini Kalle Kaskiseen, johon kirjassa ei kuitenkaan nimellä viitata.

Oli jo suuntaamassa junan alle

Virtanen palasi potkujen jälkeen Tanskaan, kun Herning Blue Fox teki sopimuksen kookkaan suomalaishyökkääjän kanssa. Perhe jäi Suomeen, ja Virtasen piilevä alkoholiongelma ryöpsähti esiin.

– Tanskassa olin joka sunnuntai treeneissä krapulassa. Treenasin iltapäivisin, sitten join. Aamulla kävin höyrysaunassa ja menin taas vähän treenailemaan. Pelipäivinä join vasta pelin jälkeen, hän luettelee.

Lopulta Virtanen joi neljänä tai viitenä päivänä viikossa. Perheen muutettua perässä Herningiin Virtanen näki ratkaisun huonoksi lasten kannalta. Juominen sai jatkua, kun perhe palasi Suomeen.

Kirjassa Virtanen paljastaa, että potkut TPS:stä eivät olleet edes hänen uransa ensimmäinen alkoholiin liittynyt irtisanomisensa. Saman hän oli kokenut jo kertaalleen parikymppisenä.

Alkoholin ja unilääkkeiden aiheuttamien ongelmien myötä Virtanen hakeutui kotimaahan palattuaan Avominne-hoitoon. Apu löytyi vasta toisella hoitojaksolla Minnesota-hoidosta. 

– Oma pohjani tuli vastaan. Minulle alkoi tulla ensimmäistä kertaa elämässäni itsetuhoisia ajatuksia. Niitä minä pelästyin. Otin jo kynää ja paperia ja lähdin etsimään junaa. Onneksi ajatus lapsista sai minut palaamaan kotiin, Virtanen sanoo.

Sen jälkeen en halunnut elää, mutta en osannut kuollakaan. Olin aika syvissä vesissä.

Virtanen pelasi uransa kaksi viimeistä kautta Vaasan Sportissa vanhan tutun valmentajansa Risto Dufvan komennossa. Hän päätti pelaajauransa kevääseen 2022.

Pahaan oloon saa apua ympäri vuorokauden päivystävästä MIELI Kriisipuhelimesta numerosta 09 2525 0111. Surunauha ry:n numerot 044 751 9916 ja 044 977 9428 palvelevat arkisin klo 9–15.

Jonne Virtanen pimahti jäähystä – heitti jäälle minkä käsiinsä sai 1:08
Jonne Virtasen raivokohtaus hämmensi Mestis-ottelussa viime vuoden marraskuussa.

Juttua korjattu klo 13.45 Virtasen toisen hoitojakson osalta: Se oli Minnesota-hoito, ei Avominne-hoito. Muokattu myös 13.9. klo 11.17: Kirjassa ei viitata suoraan Kalle Kaskiseen TPS:n päävalmentajana. Maininta oli toimituksen tekemä.

Lue myös:

    Uusimmat