Kylmä sää on piinaavaa lemmikeillekin, muistuttaa HESY – toimi näin paukkupakkasilla: "Jotkut suomalaiset ilmeisesti uskovat ..."

6:10imgKatso myös: Pekka Poudan Sini-koiralle puettiin helmikuussa 2018 talven kylmimpiin päiviin sopivat vaatteet. Onko vaatteisiin sonnustautuminen koiralle miellyttävää tai tarpeellista?
Julkaistu 14.01.2021 07:03
Toimittajan kuva

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Helsingin eläinsuojeluyhdistys muistuttaa, että kylmä sää koettelee myös lemmikkejä.

Pakkaset ovat piinallisia myös lemmikkieläimille, muistuttaa Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY tiedotteessaan. Pahimmillaan hyvin kylmä ilma voi aiheuttaa eläimelle paleltumia tai hypotermian.

Erityisesti HESYä huolestuttaa tilanne niiden lemmikkien kohdalla, joita pidetään kylmällä säällä ulkona pitkiä aikoja tai jotka on hylätty ulos. 

– Kissoja saatetaan pitää vielä 2020-luvulla paukkupakkasilla pitkiä aikoja tai jopa ympärivuotisesti ulkona, ja jotkut suomalaiset ilmeisesti uskovat niiden kestävän hyvin kylmää, kertoo HESYn puheenjohtaja Nina Immonen tiedotteessa.

– Esimerkiksi maatiloilla kissa ei aina ole lemmikin asemassa, vaan ulkorakennuksissa ja ulkona elävä työeläin. Kotikissalle pitää kuitenkin ehdottomasti taata pääsy lämpimään kylmällä säällä.

LUE MYÖS: Anna omaa tilaa ja pidä kiinni päivärytmistä – kuusi vinkkiä etätyöarkeen lemmikin kanssa

Jotkin koirarodut kestävät pakkasta paremmin kuin toiset

Koiran kyky kestää pakkasta riippuu rodusta. Suomen eläinsuojelulainsäädännön mukaan ulkona saa pitää ympäri vuoden vain jatkuvaan ulkoiluna oleiluun soveltuvia koirarotuja. HESYn mukaan ongelmia seuraa siitä, että kyseinen säädös on tulkinnanvarainen.

– Esimerkiksi siperianhuskyn ja lapinporokoiran tapaiset pitkäkarvaiset rodut, joilla on paksu pohjavilla, kestävät kylmää. Sen sijaan lyhytkarvaiset rodut, kuten suomenajokoirat, dobermannit ja mopsit, eivät kestä pakkasta juuri lainkaan. Lainsäädännön tulkinnanvaraisuuden takia lyhytkarvaisiakin koiria voidaan kuitenkin pitää jopa ulkokoirina.

Immosen mukaan eläinsuojelulainsäädäntöä tulisikin tarkentaa listaamalla koiratyypit- ja rodut, jotka soveltuvat ympärivuotiseen ulkonapitoon.

LUE MYÖS: Omistaja kuvasi, kuinka hänen kuuro koiransa "haukkuu" – yhtä asiaa suloinen lemmikki ei tiedä: "Se on nähnyt muiden koirien tekevän näin"

HESYn vinkit kylmälle säälle

HESY suosittelee siirtämään lemmikit kovilla pakkasilla sisälle. Lyhytkarvaiset ja pohjavillattomat koirat pitäisi suojata takeilla myös lyhyillä ulkoilulenkeillä. Tassuihin kannattaa laittaa tossut, jotka suojaavat koiraa tiesuolalta ja teräväreunaiselta hiekoitussepeliltä. HESY muistuttaa myös, että koiraa ei saa koskaan jättää kaupan eteen, ei edes pikaisen kauppareissun yhteydessä.

Jos sattuu käymään niin, että oikein kylmällä ilmalla törmää ulkona ilman omistajaa harhailevaan koiraan, kissaan, kaniin tai muuhun lemmikkieläimeen, se kannattaisi ensin ottaa sisätiloihin lämmittelemään ja viedä sen jälkeen paikalliseen löytöeläintalon. 

Jos eläin on villiintynyt eikä anna ottaa itseään kiinni, se pitää loukuttaa. Tähän voi pyytää apua paikkakunnan eläinsuojeluyhdistykseltä.

LUE MYÖS: Magdalenan koira katosi liki kahdeksan vuotta sitten – uudenvuodenaattoiltana tuli häkellyttävä puhelu: "Sanoin, että se ei voi olla mahdollista"

Pahimmillaan paleltumia ja hypotermia

Ulos paukkupakkasilla jääneen eläimen kohtaloksi voi koitua hypotermia, jossa sen ruumiinlämpö laskee vaarallisen alhaiseksi. Mikäli eläimen keho menettää enempää lämpöä kuin se pystyy sitä tuottamaan, sydämen, hermojärjestelmän ja muiden eläintärkeiden elinten toiminta heikkenee. Ilman ensiapua ja eläinlääkärin hoitoa voi käydä niin, että eläimen elimet pettävät ja se kuolee.

Jos eläin altistuu kylmälle pitkän aikaa, sille tulee pakkasenpuremia. HESY kertoo, että paleltumien syntyminen on kehon keino selviytyä äärimmäisissä olosuhteissa. Kauan kylmissään olleen eläimen verenkierto muuttuu ja veri virtaa tärkeisiin elimiin kuten sydämeen, keuhkoihin, maksaan ja munuaisiin. Tällöin veren virtaaminen kehon ulompiin osiin, kuten korviin, häntään ja tassuihin pysähtyy. Seurauksena voi olla kuolioita, joiden seurauksena esimerkiksi kissan korvan kärjet saattavat irrota. Yhdistyksen hoiviin tulee joka talvi kissoja, joilla on paleltumavammoja korvanlehdissä tai hännässä.

LUE MYÖS: Kuunteleeko lemmikki mielellään ohjeitasi? Tutkimus: Koirasi ei välttämättä ymmärräkään, mitä sille selität

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit tai lisää koirista tai kissoista!

Lähde: Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen tiedote

Tuoreimmat aiheesta

Lemmikit