Jopa puolet HUS-päivystyksen vanhuspotilaista kärsii helleoireista – lääkäriltä vakava muistutus omaisille: Näin sairaalahoito voitaisiin usein välttää

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) Malmin yhteispäivystyksessä arviolta puolet vanhuspotilaista kärsii helteiden aiheuttamista oireista.

HUS:n Malmin yhteispäivystyksen ylilääkäri Arto Tennilän mukaan helteet ovat viimeisten kahden viikon aikana ruuhkauttaneet päivystystä.

– Potilasmäärät ovat olleet viikkotasolla noin 10 prosenttia suurempia, kuin edellisvuonna vastaavana ajankohtana. Sisätautien päivystyksessä potilasmäärät ovat noin 17 prosenttia suurempia.

Tennilän mukaan suurin osa hellepotilaista on iäkkäitä, mutta päivystykseen tai sairaalahoitoon on joutunut myös nuorempia potilaita.

– Lämpöuupumusta näkyy kaikissa ikäryhmissä. Erityisesti vanhuksilla lämpöuupumus on salakavala tila, joka akutisoi krooniset sairaudet, kuten diabeteksen ja sydämen vajaatoiminnan. Täällä Malmillakin meillä on kuitenkin jatkuvasti hoidossa myös nuoria potilaita, joilla helle on ollut osatekijä sairastumisessa.

Tennilän mukaan nuorten kohdalla sairaalahoitoon on johtanut useimmiten pitkään jatkunut lämpöuupumus eli liiallinen lämmölle altistuminen yhdistettynä elimistön kuivumiseen. 

Elimistön kuivumiselle altistavat esimerkiksi alkoholi ja rankka urheilu.

– Useimmat tunnistavat lievän lämpöuupumuksen oireet, kuten päänsäryn ja huimauksen. Jos lämmölle altistuminen jatkuu ja nesteen saanti on liian vähäistä, voi elimistön kuivuminen nuorillakin johtaa munuaisten vajaatoimintaan, joka vaatii sairaalahoitoa.

Iäkkäiden omaisten syytä olla tarkkana

Tarkkaa tietoa helteen vuoksi päivystykseen hakeutuneiden tai sairaalan joutuneiden potilaiden määristä ei Tennilän mukaan ole saatavissa.

Tennilä kuitenkin arvioi, että esimerkiksi Malmin yhteispäivystyksessä arviolta puolella iäkkäistä päivystyspotilaista pitkä hellejakso on ollut merkittävä syy sairastumiseen tai sairaalaan joutumiseen. 

– Vanhuksilla helle aiheuttaa yleistilan tai toimintakyvyn laskua, joka tekee kotona olemisen mahdottomaksi. Sairaalahoitoon voidaan joutua turvautumaan siksi, että kotona ei ole tukiverkkoa tai apua saatavissa.

Tennilä muistuttaakin tarkkailemaan lähipiiriin kuuluvan iäkkään vointia.

– Erityisesti vanhuksen lähipiirin tulisi helteillä olla erityisen tarkkana siinä, pärjääkö läheinen yksin kotona ja saako hän syötyä ja juotua. Näin voitaisiin usein sairaalahoito välttää.

Muutaman viikon jatkunut hellejakso aiheuttaa tyypillisesti 200-400 ennenaikaista kuolemaa Suomessa. Tämän vuoden hellekuolemista saadaan Tennilän mukaan tietoa vasta jälkikäteen julkaistavista kuolinsyytilastoista.

– Meillä ainakaan ei ole ollut suoraan osoitettavia (helteestä johtuvia) kuolintapauksia.

Sekä nuorilla että iäkkäillä päivystys- tai sairaalahoitoa vaativat oireet olisivat ennaltaehkäistävissä riittävällä nesteytyksella ja suolatasapainosta huolehtimalla.

– Jostain syytä sitä ei aina osata tehdä.


Lue myös:

    Uusimmat