Maailma koki historian toiseksi kuumimman syyskuun – Suomessa murskattiin ennätys

Syyskuu oli mittaushistorian toiseksi lämpimin maailmanlaajuisesti sekä Euroopassa. Asiasta kertoo Ilmatieteen laitos Copernicun-ilmastopalvelun tietoihin pohjaten.

Syyskuun keskilämpötila oli 1,74 astetta korkeampi kuin ilmastollisen vertailukauden keskimääräinen lämpötila syyskuussa. Lämpimämpää mittaushistorian aikana Euroopassa on ollut vain syyskuussa 2023, jolloin kuukauden keskilämpötila oli 2,51 astetta yli keskiarvon.

–  Osassa Eurooppaa saatiin jopa kolmen kuukauden sateet viidessä päivässä Boris-myrskyn aikana. Ilmaston lämpenemisen takia sademäärät olivat noin kymmenen prosenttia suurempia verrattuna tilanteeseen, jossa ilmastonmuutosta ei olisi, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantanen tiedotteessa.

Syyskuussa koko maapallon keskilämpötila oli 1,54 astetta korkeampi kuin esiteollisena aikana vuosina 1850–1900. Maapallon keskilämpötila on ylittänyt 1,5 asteen rajan siis 15 viime kuukauden aikana jo 14. kuukautena.

Suomessa syyskuun keskilämpötila oli 12,2 astetta, mikä jakaa ennätyksen vuoden takaisin syyskuun kanssa. Vertailukelpoinen aineisto ulottuu 1900-luvun alkuun.

Etenkin Suomen itä- ja pohjoisosissa tehtiin lämpöennätyksiä. Sodankylän Tähtelän keskilämpötila 10,3 ylitti vuosina 1934 ja 2023 tehdyn vanhan ennätyksen 0,3 asteella. Hellepäiviä mitattiin kahdeksan, kun aiempi ennätys oli vain viisi hellepäivää vuodelta 1968.

Lue myös:

    Uusimmat