Jopa puolet nuorista terveysalan työntekijöistä on kokenut lyömistä tai potkimista – terveydenhuollon työntekijöihin kohdistuva väkivalta lisääntynyt

3:02img
Uutisissa aiemmin: Hoitajien ylikuormitus ja riittämättömyyden tunne vaivaavat HUS:n vuodeosastolla
Julkaistu 20.12.2019 20:16

MTV UUTISET – STT – HANNA VAITTINEN

Joka neljäs terveydenhuollon työntekijä sanoo olleensa asiakkaan aiheuttamassa fyysisessä väkivalta- tai uhkatilanteessa viimeisen vuoden aikana, selviää Työterveyslaitoksen tuoreesta tutkimuksesta.

Lyömisestä kertoi reilu neljännes työntekijöistä, kun vuonna 2015 näin kertoi 16 prosenttia. Tavaroiden heittelystä raportoi puolestaan reilu viidennes. Vuonna 2015 tästä kertoi 14 prosenttia työntekijöistä.

– Asiakasväkivaltaa joutuivat työssään kohtaamaan eniten nuoret työntekijät, toteaa tutkimusprofessori Mika Kivimäki Työterveyslaitokselta. 

Tutkimuksen mukaan alle 30-vuotiaista työntekijöistä 45 prosenttia raportoi lyömisestä tai potkimisesta. Vastaavasti 50–59-vuotiaiden ikäluokassa vastaava luku oli 20 prosenttia.

– Ikäryhmien eroja voivat selittää erot työkokemuksessa ja työtehtävissä, erikoistutkija Jenni Ervasti Työterveyslaitokselta kertoo.

Väkivalta lisääntynyt

Työterveyslaitoksen seurantatutkimukseen osallistui 9 000 työntekijää tänä vuonna ja 8 300 työntekijää vuonna 2015.

– Neljän vuoden aikana häiriökäyttäytyminen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakaskunnassa näyttäisi lisääntyneen. Tutkimuksemme mukaan eniten asiakasväkivaltaa työssään kohtasivat päivystyksen, ensiavun, psykiatrian ja vanhusten hoidon työntekijät, kertoo tutkimusprofessori Mika Kivimäki tiedotteessa.

Työntekijät kokevat aiempaa enemmän myös asiakkaiden harjoittamaa henkistä väkivaltaa. Siitä kertoi nyt reilut 40 prosenttia, kun vastaava luku vuonna 2015 oli yli 20 prosenttia. 

Tuoreimmat aiheesta

Terveydenhuolto