Sote-uudistuksen venyminen on näkynyt sosiaali- ja terveysalalla selvästi heikentyneenä työntekijöiden hyvinvointina, kertovat Työterveyslaitoksen uudet seurantatutkimukset.
Tutkimuksiin vastanneet kokivat voimakkaasti, että mahdollisuudet vaikuttaa omaan työhön ovat heikentyneet. Tutkimuksiin osallistui yli 30 000 alan työntekijää vuoden 2019 aikana.
Asia käy ilmi tuoreista Sairaalahenkilöstön hyvinvointi- ja Mitä kuuluu? -tutkimuksista. Molempien kyselyjen vastaajista useampi kuin kaksi viidestä kokee vaikutusmahdollisuutensa vähäisiksi.
Lue myös: Ministeri Kiuru linjasi sotea: Erillisratkaisu vain Uudellemaalle ja lait eduskuntaan tämän vuoden aikana
Asiakaskunta entistä vaativampi
Ammattiryhmittäin tarkasteltuna erityisen vähäisiksi vaikutusmahdollisuutensa kokevat muun muassa sairaanhoitajat, kätilöt, terveydenhoitajat, lähi- ja perushoitajat sekä sairaala- ja laitosapulaiset.
Seurantatutkimusten vastauksista ilmeni myös, että asiakaskunta on entistä vaativampaa ja että työ koetaan myös aiempaa kuormittavammaksi eettisesti.
Työterveyslaitoksen mukaan myös esimerkiksi väkivaltakokemukset ovat yleistyneet huolestuttavasti viime vuoden aikana.
Useamman mielestä muutokset huonoon suuntaan
Yhä suurempi osa seurantatutkimusten vastaajista on sillä kannalla, että kuluneen vuoden aikana tapahtuneet muutokset ovat olleet enimmäkseen kielteisiä. Siinä missä vuonna 2008 näin ajatteli vain 13 prosenttia sote-alan työntekijöistä, oli osuus kasvanut vuonna 2019 jo 20 prosenttiin.
Kaikki eivät olleet kielteisellä kannalla. Sairaalahenkilöstön hyvinvointitutkimuksen perusteella joka viides ja Mitä kuuluu? -aineiston perusteella joka neljäs vastaajista kokee muutokset enimmäkseen myönteisiksi.
Lue myös: Ministeriöltä 190 miljoonaa euroa valtionavustuksia sote-palvelujen kehittämiseen – rahaa jaossa kuntoutukseen, mielenterveyspalveluihin ja sosiaalihuoltoon
Lähivuosina ikärakenteen muutoksista johtuva huoltosuhteen heikkeneminen hankaloittaa Työterveyslaitoksen mukaan tilannetta entisestään.
Tutkimustiedotteessa huomautetaan kuntatalouden olevan kriisissä, mistä johtuen useissa kunnissa on käyty yt-neuvotteluita.
Mitä kuuluu? -aineiston perusteella joka neljäs kokee epävarmuutta työtehtävien lakkautusuhan vuoksi.