Lähisuhdeväkivalta lisää kustannuksia useissa eri palveluissa – "Väkivallan inhimillinen hinta on suuri"

Lähisuhdeväkivalta aiheuttaa merkittävästi kustannuksia terveys-, sosiaali- ja oikeuspalveluissa, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Jyväskylän yliopiston ja Tilastokeskuksen tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan lähisuhdeväkivaltaa kokeneen terveydenhuoltopalveluiden lisäkustannus oli vuositasolla yli tuhat euroa muuhun väestöön verrattuna.

Lapsuudessa koettu väkivalta näkyi puolet korkeampina sosiaali- ja oikeuspalveluiden kustannuksina aikuisuudessa.

– On tärkeää muistaa, että väkivallan inhimillinen hinta on suuri. Se aiheuttaa muun muassa turvattomuutta, pelkoa, toimintakyvyn menetystä ja vaikeuksia luottaa toisiin ihmisiin, sanoo THL:n erikoistutkija Johanna Hietamäki tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan naisten kokeman fyysisen parisuhdeväkivallan aiheuttamat suorat vuosittaiset terveydenhuollon lisäkustannukset olivat 150 miljoonaa euroa verrattuna niihin, jotka eivät olleet kokeneet parisuhdeväkivaltaa.

– Tutkimuksemme ei tavoita väkivallan epäsuoria kustannuksia, kuten sairauslomapäivien määrää, työkyvyttömyyttä tai tuottavuuden menetyksiä. Näiltä osin tutkimuksessa esitetyt kustannusarviot ovat todennäköisemmin ala- kuin yläkanttiin arvioituja, tutkijatohtori Heli Siltala Jyväskylän yliopistosta sanoo.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Lähisuhdeväkivalta on Suomessa yleistä

Väestökyselyn mukaan 16–74-vuotiaista suomalaisista 75 prosenttia on kokenut henkistä, fyysistä tai seksuaalista lähisuhdeväkivaltaa ainakin kerran elämässään.

Parisuhteessa väkivaltaa oli kokenut 44 prosenttia ja lapsuudessa lähisuhdeväkivaltaa 65 prosenttia vastaajista.

Terveydenhuollon, turvakotien ja poliisin asiakasrekisterissä oli selvästi enemmän lähisuhdeväkivaltaa kokeneita naisia kuin miehiä vuosina 2015–2020.

Lähisuhdeväkivaltaa kokeneista naisia oli 93 prosenttia turvakotien ja 78 prosenttia poliisin asiakasrekistereissä.

– Miesten elämänsä aikana kokema parisuhdeväkivalta oli myös melko yleistä väestökyselyn mukaan. Naiset olivat kokeneet enemmän etenkin fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa sekä vainoa, THL:n Hietamäki sanoo.

Tutkimuksessa tarkasteltiin muun muassa lähisuhdeväkivallan aiheuttamia terveydenhuollon kustannuksia vuosina 2015–2020 sekä terveys-, sosiaali- ja oikeuspalveluiden käyttöä ja kustannuksia viimeiseksi kuluneen vuoden aikana.

Lue myös:

    Uusimmat