Uutta tietoa etelää lähestyvästä myräkästä

Viikonlopun ukonilman jälkeen maanantaina odottaa uusi matalapaineen alue.

Ukkosille ei näy vielä loppua: heinäkuiseen tapaan tänään ja huomenna ukkostaa jälleen. Ilmatieteen laitos on antanut rajuja varoituksia ukonilmoista etenkin Itä-Suomeen.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Venti Pelkonen vahvistaa, että ukkosrintama painottuu viikonlopun aikana itäiseen Suomeen.

Ukkosrintamaan liittyy sadekuuroja ja paikallisia ukkosia. Lämpötila voi idässä lähestyä 30:tä astetta. Ukkospuuskia voi myös ilmaantua.

– Tänään on hyvinkin lämmintä niillä alueilla, missä ei sada vielä. Koko maassa ollaan myös yli 20 asteen lämmössä.

Itäisen Suomen lisäksi ukonilman riskiä on Pelkosen mukaan laajalti koko maassa. Etenkin Keski-Suomen alueelle saattaa kehittyä yksittäisiä sade- ja ukkoskuuroja.

Sunnuntain aikana ukkosrintama jatkaa matkaansa sateineen ja ukkosineen Länsi-Lapin ja Pohjois-Karjalan akselille.

Lämpötila viilenee hitusen verran koko maassa sunnuntaina, mutta edelleen pysytään laajalti yli 20 asteessa, ja helleraja voi Pelkosen mukaan edelleen ylittyä.

Salamat olleet vähissä

Maanantai puolestaan näyttää vielä poutaiselta. Suomea kuitenkin lähestyy etelästä uusi matalapaineen alue, joka voi osua Etelä-Suomeen. Se voi tuoda mukanaan sadekuuroja. Jos matalapaine osuu kunnolla, on mahdollista, että etelässä on jatkuvaa sadetta sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Lämpötila pysyttelee maanantaina 20–25 asteen välillä. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että uuteen matalapaineeseen ei liity ukonilmaa.

Heinäkuun aikana on havaittu noin 25  000 salamaniskua, mikä on selvästi vähemmän kuin heinäkuussa tavallisesti.

– Voi paikoin tuntua, että ukkosta olisi ollut tavallista enemmän, jos ukkoset ovat osuneet samoille alueille. Salamoita on kuitenkin havaittu puolet keskiarvoa vähemmän, Pelkonen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat