Jorma Panula naiskapellimestareista: "Saahan ne yrittää"

Jorma Panula
Lehtikuva
Julkaistu 30.03.2014 18:02

MTV UUTISET-OUTI AIROLA

Kapellimestari Jorma Panula tunnetaan paitsi Suomessa myös maailmalla erinomaisena kapellimestarikouluttajana. Mies pitää yhä mestarikursseja ympäri maailmaa, vaikka ikää on jo yli 80 vuotta.

Katso Panulan haastattelu tänään Kymmenen uutisissa

Panula on tunnettu ärhäköistä kannanotoistaan, nyt ne kohdistuvat naiseen kapellimestarina.

Kysymykseen "Pidättekö hyvänä sitä että naiset tulevat alalle ja kapellimestareiksi?" Panula vastaa ykskantaan.

- En!

Syykin selviää saman tien.

- No mitä pirua, miehiäkin on! Se on niin rajoittunut homma... Kyllähän ne yrittää voi, mutta se on aivan eri hommeli!

Panula lausuu mielipiteensä Vaasassa, jossa hän johtaa kymmenhenkistä kapellimestarikurssia. Mukana on puolet naisia, suuri osa eri puolilta Eurooppaa. Naiset tunnistavat Panulan näkemyksen osaksi musiikkimaailman vanhaa perinnettä.

- Se on se traditio, vuosisatainen traditio. Kautta aikain miehet on johtaneet ja nyt  pikkuhiljaa naisia alkaa tulemaan ... Kyllä se siitä helpottuu, uskoo kurssille osallistuva Sinikka Ala-Leppilampi.

"Ne irvistää, rehkii ja präiskyttää"

Yleinen käsitys on, että media ja yleisö suosivat mieluummin voimakkaita miespersoonia tahtipuikon varressa. Siksi on yllättävää, että merkittävä alan vaikuttaja ja pitkän linjan kapellimestarikouluttaja lausuu mielipiteensä niin suoraan.

- Median ja yleisön mielipiteistä en osaa sanoa mitään. Mutta naiset... Kyllähän ne yrittää! Toiset irvistää ja rehkii ja präiskyttää mutta ei se siitä parane, pahenoo vain! toteaa suorasukainen pohjalainen.

Panula kuitenkin hyväksyy naiset kurssillensa, joten täytyyhän hänen uskoa myös naisten kykyihin?

- Saahan ne tulla ja yrittää. Ja eihän se ongelma ole,  jos valittoo oikiat kappalehet, pehmentää Panula.

Mitä sitten on naisten johdettavaksi sopiva musiikki?

- No jos panoo semmoista naisellisempaa musaa. Bruckner tai Stravinsky ei oikein käy, mutta Debussy käy, arvioi maestro.

Panulan mukaan kyse on biologiasta. Naisilla ei ole tarvittavia synnynnäisiä ominaisuuksia kuten voimaa kapellimestarin työhön.

- Niin, tämä on puhtaasti biologinen kysymys, korostaa Panula.

Suomessa tilanne parempi

Vaasan kurssille osallistuneiden naisopiskelijoiden mielestä kapellimestarin työ on viimeisiä kulttuurin perinteisiä sukupuolilinnakkeita. Tilanne on Suomessa kuitenkin selvästi parempi kuin muualla Euroopassa.

- Olin aivan yllättynyt kun tulin tänne kurssille - näin paljon naisia, iloitsee saksalainen kapellimestariopiskelija Anna Hauner.

- Meillä Saksassa on hyvin perinteistä. Ja ainakin ne, jotka töitä tarjoavat, suosivat miehiä, tietää Hauner.

Kaikki kapellimestareiksi aikovat naiset tietävät, että tie ei ole helppo.

- Meillä Norjassa vasta kymmenen vuotta sitten ensimmäinen nainen suoritti tutkinnon, viime vuonna kolmas nainen suoritti tutkinnon - ja hänkin oli tanskalainen, kertoo norjalainen Elsine Haugstad.

Naisia hymyilyttää Panulan arvio siitä, että vain tietynlainen musiikki sopii naisten johdettavaksi.

- Tämä on vaikea aihe, mutta uskon, että kukin tuntee tietynlaisen musiikin omakseen riippumatta siitä, onko mies tai nainen. Enemmän kyse on persoonasta, sanoo Haugstad.

*Korjaus 28.10.2015: Muutettu norjalaiskapellimestarin nimi Elsine Haugstadiksi, alkuperäisessä jutussa kirjoitettu virheellisesti Haugsed.

Tuoreimmat aiheesta

Kulttuuri